Προχωράει ο σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη
Κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές από ελληνικές και ξένες εταιρίες για μεγάλες ποσότητες επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη μονάδα που θα δημιουργηθεί από την Gastrade στην Αλεξανδρούπολη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ολοκληρώθηκε η δεύτερη, δεσμευτική φάση του market test για τη δέσμευση δυναμικότητας στον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης, έργο που αναπτύσσεται από την ελληνική εταιρεία Gastrade A.E.
Με δεσμευτικές προσφορές που στο σύνολο τους έφθασαν μέχρι και τα 2,6 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος, τόσο ελληνικές όσο και διεθνείς εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου, αλλά και τελικοί καταναλωτές, σφράγισαν το ενδιαφέρον τους για τη δέσμευση δυναμικότητας επαναεριοποίησης στον πλωτό τερματικό σταθμό. Οι ποσότητες αυτές θα παραδίδονται στο Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και θα διοχετεύονται στις αγορές της Ελλάδας και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
«Το εξαιρετικά επιτυχημένο αποτέλεσμα της δεύτερης, δεσμευτικής φάσης, του market test για το έργο της Αλεξανδρούπολης και η συμμετοχή πολύ σημαντικών ενεργειακών ομίλων της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα και την ΝΑ Ευρώπη, αποτελεί το πλέον ουσιαστικό βήμα για την υλοποίηση του έργου και εν τέλει για την ενεργειακή αναβάθμιση, την ασφάλεια και τον ενεργειακό πλουραλισμό στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη συνολικά και αποδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τις σταθερές βάσεις πάνω στις οποίες έχει δομηθεί η συγκεκριμένη επένδυση» επισήμανε σε δηλώσεις του ο Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade.
Η διαδικασία του market test διεξήχθη υπό την εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Γραμμές για τη διαχείριση και την κατανομή της δυναμικότητας που εγκρίθηκαν από την ΡΑΕ όπως προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 36 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2009/73/ΕΚ.
Σε εμπορική λειτουργία από το 2022
Το έργο αποτελείται από μία υπεράκτια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) για την παραλαβή, αποθήκευση και αεριοποίηση του LNG η οποία θα βρίσκεται μόνιμα αγκυροβολημένη 17,6χλμ από την Αλεξανδρούπολη και από ένα αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του οποίου το αέριο θα παραδίδεται στο ΕΣΜΦΑ και στη συνέχεια στους τελικούς καταναλωτές στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, την Τουρκία μέχρι και την Μολδαβία, την Ουκρανία και την Ουγγαρία.
Το FSRU θα έχει ονομαστική δυναμικότητα αεριοποίησης και παροχής 5,5 bcm φυσικού αερίου ανά έτος και τεχνική δυναμικότητα αιχμής ύψους 22,8 εκ. κυβικών μέτρων ανά ημέρα.
Η διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή του έργου βρίσκεται σε εξέλιξη. Η έναρξη εμπορικής λειτουργίας για το έργο προγραμματίζεται για το 3ο τρίμηνο του 2022. Το έργο έχει ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι πλήρως αδειοδοτημένο.
Το Δεκέμβριο 2019, η ΔΕΠΑ και η GASTRADE υπέγραψαν την οριστική συμφωνία για την απόκτηση μεριδίου 20% από τη ΔΕΠΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της GASTRADE. Στις 8 Ιανουαρίου 2020 η εταιρεία διαχείρισης του βουλγαρικού δικτύου φυσικού αερίου, BULGARTRANSGAZ (BTG), υπέγραψε τους όρους της συμφωνίας για τη συμμετοχή της BTG στη GASTRADE με ποσοστό 20%.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr