8 χρόνια αγώνας για το γεωθερμικό πεδίο στην Αλεξανδρούπολη
Χρειάστηκαν δύο χρόνια για την εκδίκαση των ενστάσεων που είχαν καταθέσει εργολάβοι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Πάνω από οκτώ χρόνια γραφειοκρατικών διαδικασιών και δικαστικών περιπετειών χρειάστηκαν για να μπει σε φάση υλοποίησης το σημαντικό έργο τηλεθέρμανσης με την εκμετάλλευση γεωθερμικού πεδίου στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Την περασμένη Παρασκευή, 10 Απριλίου, υπεγράφη από το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη και την ανάδοχο κοινοπραξία, η σύμβαση του έργου με επίσημο τίτλο: «Κατασκευή Θερμικού Σταθμού και δικτύων Τηλεθέρμανσης αγροτικών θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων και κτιρίων» στην περιοχή της Τραϊανούπολης του δήμου Αλεξανδρούπολης, παρουσία της αντιδημάρχου Ενέργειας, Φυσικών Πόρων και Τραϊανούπολης Ελένης Ιντζεπελίδου και του πρώην αντιδημάρχου που διαχειριζόταν το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, Γιάννη Φαλέκα.
Τον περασμένο Οκτώβριο το ΣτΕ είχε αποφανθεί σχετικά με τον οριστικό ανάδοχο του έργου, τον δεύτερο -κατά σειρά- μειοδότη, με έδρα την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, την « Ένωση Οικονομικών Φορέων: Τ.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης ΑΕ-Μιχαήλ Κούγκουλος & ΣΙΑ ΕΕ-Μητρόπουλος Μιχαήλ του Γεωργίου».
Συνολικά χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια για την εκδίκαση των ενστάσεων που έφτασαν μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η προσπάθεια για τη διεκδίκηση και εκµετάλλευση του γεωθερµικού πεδίου στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης ξεκίνησε το 2012, από τον πρώην αντιδήµαρχο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλεξανδρούπολης Γιάννη Φαλέκα και τον αείµνηστο µηχανικό του ∆ήµου Αλεξανδρούπολης, Χρήστο Καβαρατζή. Στην περιοχή υπάρχει υπάρχει βεβαιωµένο γεωθερµικό πεδίο χαµηλής ενθαλπίας έκτασης 20.000 στρεµµάτων.
Τελικά το καλοκαίρι του 2018 έγινε ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου προσελκύοντας το ενδιαφέρον πολλών εταιριών. Από τα μέσα Απριλίου του 2019 ξεκίνησαν και οι πρώτες δοκιμαστικές αντλήσεις γεωθερμικού ρευστού με στόχο την χωροθέτηση των κινητήρων για την εκμετάλλευση του πεδίου, με θερμοκρασίες που έφταναν τους 90 βαθμούς κελσίου.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 6,2 εκατ. ευρώ και ορίζοντα υλοποίησης τους 18 μήνες. Το προς αξιοποίηση γεωθερμικό πεδίο είναι χαμηλής ενθαλπίας με μέγιστη θερμική ισχύ περίπου 10 MW από τα οποία τα 9 MW θα χρησιμοποιούνται για τηλεθέρμανση θερμοκηπίων σε τρεις αγροτικές περιοχές και το υπόλοιπο 1 MW για την τηλεθέρμανση δημοτικών κτιρίων καθώς και του Χωριού SOS που υπάρχει στην περιοχή.
Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται επίσης ένας θερμικός σταθμός επιφάνειας 222,5 τ.μ. στην περιοχή της Άνθειας. Το συνολικό μήκος του δικτύου τηλεθέρμανσης θα είναι 18 χιλιόμετρα.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ των ανεξαρτητοποιήσεων Τζάκρη και Πούλου και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr