Η έκθεση-πιλότος για restart στην οικονομία που εξετάζει ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός θέλει να απεξαρτηθεί η χώρα από ευάλωτους σε κρίσεις τομείς και να κάνει επανεκκίνηση στηριζόμενη σε πιο στέρεες βάσεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
«Κάθε κρίση παρουσιάζει και μια ευκαιρία αναβάπτισης». Γύρω από το συγκεκριμένο αξίωμα φαίνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μια πολύ κλειστή ομάδα επιτελών του θεμελιώνουν την επόμενη της πανδημίας του κορονοϊού ημέρα της χώρας.
Πρόσωπα που γνωρίζουν τι διαμείβεται πίσω από τις κλειστές πόρτες του πρωθυπουργικού γραφείου και της αίθουσας συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου μεταφέρουν ως ειλημμένη την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να καταστήσει την επιχείρηση εξόδου από την πρωτοφανή σε κοινωνική και οικονομική ένταση κρίση, στο φόντο της εξάπλωσης της νόσου Covid-19, το χρονικό, πολιτικό και οικονομικό ορόσημο για αυτό, στο οποίο οι... υποψιασμένοι αναφέρονται ως shift και οι λοιποί ως αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Και μπορεί ο πρωθυπουργός να αναφέρθηκε πολλάκις σε αυτήν κατά την προεκλογική περίοδο, ωστόσο η αιφνίδια κρίση του κορονοϊού, που οδήγησε σε αναγκαστικό shutdown την ούτως ή άλλως εύθραυστη οικονομία της χώρας, κατέδειξε με τον πλέον δραματικό τρόπο τα πραγματικά όρια αντοχής ενός μοντέλου που χρεοκόπησε όταν το 2010 η χώρα υπήχθη στο μνημόνιο.
Ειδικότερα, η υψηλού επιπέδου ευαλωτότητα του τουρισμού είτε σε υγειονομικές κρίσεις, όπως η τρέχουσα με την πανδημία του κορονοϊού, είτε σε αιφνίδιες γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, που είναι εξάλλου και πολύ συχνότερες, έχουν πείσει τον κ. Μητσοτάκη πως δεν θα υπάρξει καλύτερη συγκυρία από τη σημερινή, ώστε να γυρίσει ο διακόπτης και να στηριχθεί η νέα εποχή μεγέθυνσης της οικονομίας σε διαφορετικές, πιο στέρεες βάσεις, όπως η ενέργεια και τα logistics.
Αναγέννηση
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει σαφείς εντολές σε μια ομάδα επιτελών του, όπως ο γενικός γραμματέας, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλεξ Πατέλης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, να συντονίσουν τις επιμέρους «task force» που έχουν την ευθύνη διαμόρφωσης του λεγόμενου «recovery plan», ώστε αυτό να αποτελέσει το πρελούδιο ενός συνολικότερου σχεδίου για την αναγέννηση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Υψηλού συμβολισμού και η χρονική συγκυρία, καθώς το restart που κυοφορείται ήδη συμπίπτει χρονικά με το 2021 και την επέτειο 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία. Οπως αποφασίστηκε, κατά πληροφορίες, σε τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τον Χρήστο Σταϊκούρα, την προηγούμενη Δευτέρα, το υπουργείο Οικονομικών καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Είναι σαφές ότι πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίδει στην εκπόνηση του «recovery plan» το κύριο βάρος των εσωτερικών συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε πολλές εξ αυτών, ιδίως προς τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, συμμετείχαν ο Αλεξ Πατέλης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Μιχάλης Αργυρού, ώστε να ιεραρχηθούν οι βασικές προτεραιότητες την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας.
Κλειστή ομάδα
Ορισμένες από τις σκέψεις που κυριαρχούν στις πρώτες συσκέψεις της συγκεκριμένης πολύ κλειστής ομάδας, εν όψει της κυοφορούμενης μετάβασης, ομοιάζουν με τη γνωστή έκθεση της αμερικανικής συμβουλευτικής εταιρείας Makinsey & Company, που υποδεικνύει τους τομείς -τους βαφτίζει rising stars- οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα βασικά υποστυλώματα του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.
Συγκεκριμένα, η Makinsey επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως η επιδιωκόμενη... οικονομική έκρηξη θα μπορούσε να βασιστεί στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής φαρμακευτικών γενοσήμων, στη μετατροπή της χώρας σε κόμβο logistics & cargo στην ευρύτερη περιοχή, στην ανακατεύθυνση της εγχώριας αγοράς ενέργειας σε... εξυπνότερες και αποδοτικότερες λύσεις παράλληλα με την αξιοποίηση των πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, στη διαχείριση αποβλήτων και στον φαρμακευτικό τουρισμό. Ειδικότερα για τον τουρισμό η έκθεση της αμερικανικής εταιρείας προκρίνει αναβάθμιση των υποδομών αλλά και των υπηρεσιών, ώστε να καταστεί δυνατή μια μεγαλύτερη διείσδυση σε αναδυόμενες αγορές, όπως αυτές της Ρωσίας και της Ασίας. Επιπλέον, εισηγείται τη δημιουργία Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος για τον Τουρισμό.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr