Πέτσας για άρση μέτρων, τουρισμό, εκκλησίες, πρώτη κατοικία και Πρωτομαγιά
Τι είπε για την προανακριτική της Novartis🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Ο Στέλιος Πέτσας μίλησε εφ' όλης της ύλης στην κρατική τηλεόραση κι έδωσε το στίγμα των λεγομένων του πρωθυπουργού στο διάγγελμα που θα απευθύνει απόψε στους πολίτες της χώρας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για το άνοιγμα των σχολείων, τις εκκλησίες, τα εμπορικά καταστήματα, για το θέμα που δημιουργήθηκε με τα συνδικάτα και το ΚΚΕ με την μετακίνηση της Εργατικής Πρωτομαγιάς, αλλά και για το μείζον θέμα του τουρισμού.
Ακόμα, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην προστασία της πρώτης κατοικίας που «καίει» δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους, αλλά και στην πολύκροτη υπόθεση της Novartis.
Αναφερόμενος στο διάγγελμα Μητσοτάκη τόνισε: «Θα ξεκινήσουμε σιγά σιγά με άνοιγμα καταστημάτων του λιανεμπορίου ή κομμωτηρίων ή τέτοιου είδους επιχειρήσεων, που από τη φύση τους δεν έχουν μεγάλο συνωστισμό. Μετά θα προχωρήσουμε σε πιο μεγάλα καταστήματα και σε σχολεία, αργότερα σε ξενοδοχεία και προς το τέλος της περιόδου στα εποχικά τουριστικά καταλύματα, για τα οποία όμως, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, γιατί συνδέεται και με τις μεταφορές. Αυτό το πλαίσιο θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός. Θα εξηγήσει επίσης ότι για να επιστρέψουμε με ασφάλεια σε αυτή τη νέα κανονικότητα θα πηγαίνουμε σταδιακά, φάση με φάση, αξιολογώντας καθημερινά τα δεδομένα. Θα καλέσει όλους να συνεχίσουμε τις νέες συνήθειες που αποκτήσαμε μέσα στην κρίση του κορονοϊού. Δηλαδή, να πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας, να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας, να αποφεύγουμε χειραψίες, να κρατάμε αποστάσεις. Επιπλέον θα υπάρξουν και κάποιες ειδικές συστάσεις των επιστημόνων, για άλλο ένα μέτρο προστασίας, όπως η μάσκα, για ένα χρονικό διάστημα, σε συγκεκριμένους κλειστούς χώρους.
«Ο σκοπός όλων των μέτρων που πήραμε μέχρι σήμερα δεν ήταν για να μείνουμε εσαεί κλεισμένοι στα σπίτια μας. Ηταν για να βγούμε από τα σπίτια μας. Όσοι επικαλούνται ότι θα πρέπει να ανοίξουν μία και καλή τα σχολεία τον Σεπτέμβριο θα έχουν την ίδια φοβία που έχουν και σήμερα. Αυτό που έχει σημασία είναι να πάμε σταδιακά ώστε να ελέγχουμε ότι κάθε βαθμίδα ανοίγει με ασφάλεια. Έτσι θα εξασφαλίσουμε ότι αν ανοίξει το Λύκειο, μετά θα ακολουθήσει το Γυμνάσιο ή μετά μπορεί να ακολουθήσει το Δημοτικό με ασφάλεια. Δεν θα φύγει η αγωνία, δεν θα φύγει ο φόβος αν δεν τον αντιμετωπίσουμε» τόνισε αναφερόμενος στην εκπαίδευση.
Κληθείς να σχολιάσει το «λουκέτο» στις εκκλησίες επεσήμανε: «Όσον αφορά τα θέματα των ναών όλων των δογμάτων και όλων των θρησκειών, θα ξεκινήσουμε σταδιακά. Θα έχουμε καταρχάς, τη δυνατότητα για ατομική λατρεία, ατομική προσευχή. Το επόμενο χρονικό διάστημα -σε ένα πλαίσιο, το οποίο συζητούμε με την Εκκλησία της Ελλάδας και το οποίο θα έχει κανόνες και μέτρα προστασίας- θα υπάρξει και η δυνατότητα παρουσίας του ποιμνίου στις εκκλησίες. Αυτό θα γίνει σε μία δεύτερη φάση. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι αυτό το πλαίσιο των κανόνων θα περιλαμβάνει μέτρα ατομικής προστασίας και αποστάσεις. Όλα αυτά υπάρχουν και στην επιστολή που έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προς τον Πρωθυπουργό και τα συζητάμε με την Εκκλησία της Ελλάδας, για να εξασφαλιστεί ένα απαραίτητο πλέγμα προστασίας των πιστών που θα πάνε στις εκκλησίες».
Για την Εργατική Πρωτομαγιά εξήγησε πως: «Φέτος είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση. Όπως το Πάσχα ήταν διαφορετικό έτσι και η Πρωτομαγιά θα είναι διαφορετική. Οι συμβολικές εκδηλώσεις για να τιμήσουμε το εργατικό κίνημα και όλους όσοι δούλεψαν σκληρά και έχυσαν ακόμη και το αίμα τους για να έχουμε σοβαρό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων είναι πολύ σημαντικό πράγμα για να το αφήσουμε να ευτελιστεί. Ο εορτασμός, όπως είπαμε, θα μεταφερθεί στο πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Γιατί αυτό που σήμερα εξυπηρετεί και τον κόσμο της εργασίας και το ίδιο το εργατικό κίνημα είναι να δείξουμε σεβασμό σε όλους όσοι αγωνιούν για τις δουλειές τους. Και για να εξασφαλιστούν οι δουλειές τους -όπως πηγαίνουμε σιγά σιγά στη σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα-, πρέπει να μην καθυστερήσουμε την έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα. Δεν πρέπει να υπάρχουν συναθροίσεις για να μην υπάρχει διασπορά του κορονοϊού. Οι συμβολικές εκδηλώσεις μπορούν να μεταφερθούν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, και να γίνουν με σεβασμό στα μέτρα απόστασης και ατομικής προστασίας.
Για την επανεκκίνηση της οικονομίας τόνισε πως: «Το βασικό ζήτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, όσο πηγαίνουμε στην επάνοδο προς την κανονικότητα, είναι η αναθέρμανση της οικονομίας. Δηλαδή, σε πρώτη φάση να ανοίξουν τα καταστήματα, να υπάρχει προσφορά και σε δεύτερη φάση να υπάρχει ζήτηση, να υπάρχουν καταναλωτές, να υπάρχουν πελάτες στα ξενοδοχεία, να υπάρχουν αργότερα τουρίστες στα εποχικά καταλύματα. Αυτό για να γίνει, θέλει σταδιακά βήματα και ένα αποφασιστικό και συνεκτικό σχέδιο. Αυτό το έχουμε και θα ξεδιπλώνεται τις επόμενες ημέρες. Το βασικό στοιχείο, όμως, που θα καθορίσει την επιστροφή είναι η εμπιστοσύνη. Αυτή η εμπιστοσύνη έχει χτιστεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τώρα, για να εμπεδωθεί ακόμη περισσότερο -χρειάζεται να μην φοβάται κανείς όταν θα βγαίνει από το σπίτι του για να επισκεφτεί είτε το μικρό κατάστημα της γειτονιάς του, είτε ενδεχομένως, μια υπηρεσία. Είδαμε στο διάστημα των προηγούμενων εβδομάδων, ότι κάναμε επισκέψεις στον φούρνο της γειτονιάς μας, στο μανάβικο, στο σούπερ μάρκετ, χωρίς πρόβλημα, διότι ακολουθούσαμε τις οδηγίες. Αν ακολουθούμε και τώρα τις οδηγίες, δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα και η ζήτηση θα επανέλθει σταδιακά. Αν ο πελάτης φοβάται να επισκεφθεί ένα κατάστημα, τότε δεν πρόκειται να ανακάμψει η ζήτηση. Και για να μην φοβάται, πρέπει να νοιώθει ότι τα μέτρα προστασίας που υποδεικνύουν οι ειδικοί, δουλεύουν. Μέχρι τώρα δούλεψαν. Θα δουλέψουν και μετά, εφόσον τα ακολουθήσουμε όλοι. Αν εξακολουθήσει να μας συνοδεύει η ατομική ευθύνη, που δείξαμε όλο το χρονικό διάστημα, τότε κανείς δεν έχει να φοβάται τίποτα και η οικονομία θα πάρει γρήγορα μπροστά».
Μείζονος σημασίας είναι ο τουρισμός, που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το πώς θα κινηθεί η οικονομία της χώρας. «Όλα τα ξενοδοχεία τα οποία έχουν κλείσει με διοικητική εντολή και θα εξακολουθήσουν να παραμένουν κλειστά, θα ενισχύονται για όσο διάστημα παραμένουν κλειστά. Για τους εργαζόμενους οι οποίοι ήταν να ξεκινήσουν την εποχική τους δραστηριότητα τον Απρίλιο, για παράδειγμα, έχει παραταθεί η χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας και θα παραταθεί για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν κλειστά. Θα περιμένετε ανακοινώσεις από το οικονομικό επιτελείο το επόμενο χρονικό διάστημα και για τον Μάιο και για τον Ιούνιο. Έχουμε και τους ανθρώπους που θα επιστρέψουν στις εποχικές δραστηριότητες, όταν αυτές ξεκινήσουν. Όμως, για να επανέλθουν αυτές οι δραστηριότητες στη σωστή τροχιά χρειάζεται ένα κοινοτικό πλαίσιο, που να απελευθερώνει ή να εξομαλύνει σιγά-σιγά τις μεταφορές. Πιστεύουμε -μετά την τηλεδιάσκεψη που έγινε, σε επίπεδο κορυφής, την προηγούμενη εβδομάδα- ότι αυτό θα το έχουμε μέχρι τα μέσα Μαΐου. Η Κομισιόν καταρτίζει ένα τέτοιο σχέδιο και περιμένουμε να το δούμε για να έχουν όλοι οι επαγγελματίες του χώρου, όχι μόνο μια διοικητική εντολή «Ανοίξτε», αλλά και την πεποίθηση ότι όταν ανοίξουν θα έχουν τζίρο».
Η προστασία της πρώτης κατοικίας απασχολεί δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους ιδιοκτήτες ακινήτων: «Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με ένα ισορροπημένο πλέγμα. Από τη μία το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας, το οποίο ισχύει μέχρι 30 Απριλίου και από την άλλη ένα νέο πλαίσιο για το Πτωχευτικό Δίκαιο, το οποίο έχουμε καταρτίσει. Θα καταλήξουμε αύριο, ώστε να έχουμε μια σύμμετρη απάντηση και να μην έχουμε προβλήματα από 1ης Μαΐου».
Για τις αντιδράσεις σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία της Προανακριτικής Επιτροπής της Novartis: «Η Βουλή είναι ανοιχτή και λειτουργεί με κανόνες. Επομένως, θα συνεχιστούν οι διαδικασίες που προβλέπονται σε όλα τα κοινοβουλευτικά επίπεδα με την τήρηση αυτών των κανόνων. Ενδεχομένως, με λίγο μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών από αυτόν που είχαμε μέχρι τώρα. Θυμίζω ότι από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου έχουν ήδη κυρωθεί οι πέντε από τις έξι από τη Βουλή. Άρα, η Βουλή λειτουργούσε και νομοθετικά το προηγούμενο διάστημα. Οι Επιτροπές λειτουργούσαν κανονικά. Εγώ ο ίδιος έχω πάει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στις αρχές Απριλίου. Επομένως, η Βουλή λειτουργεί. Δεν θα λειτουργεί για τον κ. Παπαγγελόπουλο;».
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr