Στήριξη των «Med7» σε Ελλάδα και Κύπρο για τις τουρκικές προκλήσεις
Την αλληλεγγύη τους σε Κύπρο και Ελλάδα για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας και το μεταναστευτικό εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ευρωπαϊκού νότου πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από το αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ενώ μεταξύ άλλων συμμετείχαν η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος και η Πορτογαλία. Η συνεδρίαση πραγματοποίηθηκε με πρωτοβουλία της Γαλλίας.
Θέματα συζήτησης αποτέλεσαν το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο συντονισμός για έξοδο από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, η Συζήτηση για το Μέλλον της Ευρώπης, το Μεταναστευτικό, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, θέματα που άπτονται της πολιτικής Νότιας Γειτονίας και οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε ό,τι αφορά στις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι αρμόδιοι υπουργοί επανέλαβαν την προσήλωση τους στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2019 και στην Ανακοίνωση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ του περασμένου Μαΐου.
Στην Κοινή Δήλωση που εκδόθηκε με το τέλος της Συνόδου, επαναβεβαιώνεται η αλληλεγγύη των συμμετεχόντων κρατών προς την Κύπρο και την Ελλάδα και προτρέπονται όλες οι χώρες της περιοχής να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και συγκεκριμένα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των Kρατών-μελών της ΕΕ. Μέσα από την Κοινή Δήλωση τονίζεται, επίσης, ότι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία στην περιοχή της Μεσογείου αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο για το μέλλον και τα συμφέροντα ολόκληρης της ΕΕ.
Τους αρμόδιους υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των MED7 απασχόλησε επίσης το μεταναστευτικό, το οποίο συνεχίζει να συνιστά μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση. Στο πλαίσιο της συζήτησης, τονίστηκε η ανάγκη όπως η Τουρκία εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία Επανεισδοχής με την ΕΕ του 2014 και, στη βάση των υποχρεώσεων της από την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας του 2016, τερματίσει πρακτικές προώθησης μεταναστευτικών ροών προς Κύπρο και Ελλάδα, οι οποίες δυσχεραίνουν το πρόβλημα και προκαλούν περεταίρω αποσταθεροποίηση εντός ΕΕ, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Παράλληλα οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν λεπτομερώς την στρατηγική εξόδου από την κρίση του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων των πτυχών που αφορούν στον Τουρισμό και τόνισαν την ανάγκη για ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ, βασισμένο στην αλληλεγγύη. Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσόρισαν τη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ειδική μνεία έγινε για την Γαλλογερμανική πρόταση που αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης. Συζητήθηκε επίσης το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και άλλα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως η Κλιματική και η Ψηφιακή ατζέντα.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr