Μηταράκης: Ξεκαθάρισμα στο θολό τοπίο των ΜΚΟ με το νέο Μητρώο
Σχεδόν οι μισές ΜΚΟ από όσες είχαν καταθέσει αίτηση στο πλαιό μητρώο έχουν δημιουργήσει λογαριασμό. Ευρωπαϊκά κονδύλια 1,5 δις ευρώ δοθηκαν την περασμένη τετραετία, το 82% αυτών απευθείας σε διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Αυτορρύθμιση και ξεκαθάρισμα στο θολό τοπίο που επικρατούσε στη χώρα μας αναφορικά με τη λειτουργία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, φέρνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο που επιβάλλει διαφάνεια και λογοδοσία σε ένα αυστηρό πλαίσιο εποπτείας, όπως ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
Απαντώντας σε Επερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, στη Βουλή, ο κ.Μηταράκης παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα από την λειτουργία του Μητρώου ΜΚΟ.
Όπως είπε, μέχρι σήμερα έχουν δημιουργήσει λογαριασμό στο νέο μητρώο 245 ΜΚΟ και έχουν στείλει στοιχεία 118. «Σε συνάρτηση με τις 450 και πλέον ΜΚΟ που είχαν καταθέσει αίτηση και τις 86 που είχαν εγγραφεί στο παλαιό Μητρώο, που τηρείτο στο Υπουργείο Εσωτερικών, καθίσταται σαφές ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο αυτορρυθμίζει και ξεκαθαρίζει το θολό τοπίο στο οποίο δρούσαν και λειτουργούσαν οι ΜΚΟ με το προηγούμενο καθεστώς», υποστήριξε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεγάλη είσοδος των ΜΚΟ το 2015, πολλές εκ των οποίων έχουν σήμερα αποχωρήσει, πραγματοποιήθηκε σε ένα ιδιαίτερα ελαστικό νομικό πλαίσιο για τον τρόπο λειτουργίας τους, τις δραστηριότητές τους, τα άτομα που εμπλέκονται, τις πηγές χρηματοδότησης, τη χρήση των πόρων. Υπήρχε ελαστικό πλαίσιο για προσλήψεις, αναθέσεις, συμβάσεις.
«Σε αυτό βοήθησε η επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης του μεταναστευτικού. Ίσως και επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προτιμήσει τις ΜΚΟ από την τότε κυβέρνηση για τη διαχείριση πόρων. Εκεί αναζήτησαν την αξιοπιστία και προσέφεραν άπλετη χρηματοδότηση, που όμως άνηκε στη χώρα μας», ανέφερε, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε στην Ελλάδα το διάστημα 2015-2019 κονδύλια ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, αλλά η χρηματοδότηση αυτή δεν κατέληξε στα κρατικά ταμεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τότε Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής απορρόφησε απευθείας μόλις το 1,9% αυτών των κονδυλίων. Το 82% διατέθηκε σε διεθνείς οργανισμούς και σε ΜΚΟ για να διαχειριστούν κατευθείαν με το δικό τους τρόπο το μεταναστευτικό. «Ήταν μάλλον ξεκάθαρη η έλλειψη εμπιστοσύνης της Ευρώπης προς το Υπουργείο επί ΣΥΡΙΖΑ. Ένα Υπουργείο «άδειο πουκάμισο», χωρίς επαρκείς δομές, χωρίς μόνιμο προσωπικό και τελικά χωρίς πόρους», σημείωσε και αναφέρθηκε στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις ΜΚΟ που προβλέπει μητρώο ΜΚΟ και μελών τους, υπό την εποπτεία Ειδικού Γραμματέα στο Υπουργείο Μετανάστευσης.
«Ενισχύουμε έτσι την λογοδοσία και την εκούσια συμμόρφωση. Όποιος δε συμμορφώνεται, με τις νέες απαιτήσεις, θα διαγράφεται και δε θα έχει πλέον δικαίωμα εισόδου στις δομές ή συνεργασίας με το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου. Η διαδικασία οριστικής εγγραφής ΜΚΟ και εγγραφής των φυσικών προσώπων ολοκληρώνεται με τη χορήγηση ειδικών ταυτοτήτων για την είσοδο στις δομές. Προβλέπεται η δυνατότητα επιτόπιων ελέγχων από την Ειδική Γραμματεία του Υπουργείου», τόνισε.
Ο κ.Μηταράκης επεσήμανε ότι η Σάμος και η Μαλακάσα θα αποτελέσουν τις πρώτες κλειστές και ελεγχόμενες δομές φιλοξενίας μέσα στους επόμενους μήνες. Το μοντέλο των ελεγχόμενων δομών θα μεταφερθεί σταδιακά σε όλα τα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, στις δομές που θα μείνουν μετά τις 60 δομές σε ξενοδοχεία που έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα κλείσουν εντός του έτους.
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr