Η κυβέρνηση συμπλήρωσε 12 μήνες στο Μαξίμου, κάνει ταμείο και βάζει νέα στοιχήματα
Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι το σημαντικότερο κεκτημένο του δωδεκαμήνου είναι πως η πανδημία και οι προκλήσεις της Τουρκίας στον Εβρο δεν την απομάκρυναναπό τις προεκλογικές της προτεραιότητες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ουδείς, μηδέ εξαιρουμένου και του ιδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν θα μπορούσε να φανταστεί το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, τόσο εντός της χώρας όσο και διεθνώς, στο οποίο θα συμπλήρωνε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έναν χρόνο από την ευρεία εκλογική νίκη της 7ης Ιουλίου. Μολονότι ο πρωθυπουργός δεν παραλείπει να υπενθυμίζει στους υπουργούς του και κατ’ επέκταση στους Ελληνες πολίτες πως οι προτεραιότητες του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, όπως η μείωση της φορολογίας και η δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, παραμένουν στην προμετωπίδα της κυβερνητικής δράσης, η πανδημία του κορονοϊού και οι επιπτώσεις στην οικονομία επηρεάζουν παγιωμένες για δεκαετίες αντιλήψεις και αναδιατάσσουν δράσεις και πρωτοβουλίες.
Μία εκ των θεμελιωδών αλλαγών, που καθίστανται πλέον κάτι περισσότερο από ευδιάκριτες, είναι η κατανόηση πως η προστασία της Δημόσιας Υγείας μέσω της αποφασιστικής ενίσχυσης του ΕΣΥ, τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, αποτελεί κεντρική προϋποτιθέμενη συνθήκη και βασικό όρο εμπέδωσης της οικονομικής ανάπτυξης. Στην κυβέρνηση είναι σαφές πως επικρατεί μεγάλη αγωνία για την επίδραση στην εγχώρια επιδημιολογική καμπύλη από το άνοιγμα της χώρας στον διεθνή τουρισμό. Και παρά το γεγονός πως από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνουν πως η χώρα μας έχει προετοιμαστεί καταλλήλως, ώστε να διαχειριστεί πιθανά «εισαγόμενα» κρούσματα, το φάσμα της επιστροφής σε περιοριστικού χαρακτήρα μέτρα, ακόμη και εάν αυτά αναφέρονται σε τοπικό επίπεδο, εκτιμάται ότι θα είχε πολύ αρνητικές συνέπειες.
Το επικοινωνιακό τιμ
Ήδη έχει ενεργοποιηθεί το επικοινωνιακό τιμ του Μεγάρου Μαξίμου, υπό τον Ερικ Παρκς, ώστε μεθαύριο Τρίτη να προβληθεί επετειακό βίντεο με τους σημαντικότερους σταθμούς των πρώτων 12 μηνών της διακυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και τους κεφαλαιώδεις στόχους του επόμενου χρονικού διαστήματος. Αναμφίβολα δύο γεγονότα, που δεν θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, η απόπειρα προσβολής των ελληνικών και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκών συνόρων στον Εβρο μέσω της εργαλειοποίησης από την Τουρκία χιλιάδων μεταναστών και η πανδημία του κορονοϊού, σημάδεψαν τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πήχης των προσδοκιών τέθηκε στο ύψος της δίδυμης επιτυχίας: της απόκρουσης των τουρκικών επιδιώξεων σε Εβρο και Αιγαίο αλλά και της κατάκτησης της υγειονομικής ασφάλειας, χάρη στον περιορισμό της επιδημιολογικής καμπύλης σε ποσοστά ανεκτά για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μάλιστα, η πολιτική ανάσχεσης των καθοδηγούμενων από την Αγκυρα μεταναστευτικών ροών τον Μάρτιο και η μετέπειτα αποτελεσματικότερη φύλαξη χερσαίων και θαλασσίων συνόρων, που είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των ροών προς τα νησιά πρώτης υποδοχής, αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις αρχικές αστοχίες στην αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, που οδήγησαν εντέλει στην ίδρυση αυτοτελούς υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου υπό τον βουλευτή Χίου, Νότη Μηταράκη.
Μιλώντας κανείς με τους εξ απορρήτων συμβούλους του κ. Μητσοτάκη αντιλαμβάνεται πως το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί μακράν ότι το σημαντικότερο κεκτημένο των τελευταίων 12 μηνών είναι πως η δίδυμη κρίση δεν στάθηκε ικανή να εκτρέψει την κυβέρνηση από τις προεκλογικές της προτεραιότητες. Η εμπροσθοβαρής ενεργοποίηση της στρατηγικής της μείωσης της φορολογίας κατά το α’ εξάμηνο ήρθε ως προϊόν της συνεπούς πολιτικής που ακολουθήθηκε μετά τον Ιούλιο του 2019, με την κυβέρνηση να επιτυγχάνει τους στόχους για τη χρονιά, να καλύπτει το δημοσιονομικό κενό του 2020 και να δημιουργεί χώρο για αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών το τρέχον έτος. Κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν το ράλι μείωσης των επιτοκίων δανεισμού αλλά και την ένταξη της χώρας σε όλα τα προγράμματα της ΕΚΤ, που εγγυώνται ρευστότητα, στην αξιοπιστία που χτίζει με συνέπεια το Μέγαρο Μαξίμου τους τελευταίους μήνες, με τρανότερη απόδειξη το ξεπάγωμα εμβληματικών επενδύσεων, όπως αυτή στο Ελληνικό στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.
Θέσεις εργααίας
Οι συνεχείς παρεμβάσεις υπέρ εργαζομένων και επιχειρήσεων μετά τη σταδιακή άρση της καραντίνας πιστοποιούν, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εννοεί την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων αλλά και τη διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας. «Μέσα σε έναν χρόνο έγιναν όσα δεν είχαν προχωρήσει για δεκαετίες» συνηθίζουν να επισημαίνουν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δείχνοντας προς το άλμα που συντελείται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπό τον Κυριάκο Πιερρακάκη, καθώς το lockdown επέσπευσε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.
Στο φόντο της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας, η Αθήνα ακολουθεί το τελευταίο 12μηνο μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική -ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισκεφθεί από την Ουάσιγκτον έως τις βασικότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ έχει συναντηθεί ήδη δύο φορές με τον Ταγίπ Ερντογάν- με βασικό ζητούμενο την ενεργοποίηση ενός ευρέος δικτύου συμμάχων και εταίρων, την ώρα που η Αθήνα διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως θα προασπίσει με κάθε μέσο την εδαφική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Στο εσωτερικό της χώρας, η ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, αλλά κυρίως το δόγμα της μηδενικής ανοχής στη βία και την τρομοκρατία έχουν ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό το αίσθημα ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών. Στο πεδίο της Εκπαίδευσης, τέλος, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις εντάσσονται στη λογική της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στο δημόσιο σχολείο και της αναβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr