Σύνοδος Κορυφής: Νέος γύρος συζητήσεων - Τι αναφέρουν οι εκτιμήσεις
Στόχος είναι να καμφθούν οι αντιστάσεις των «φειδωλών» και κυρίως της Ολλανδίας η οποία εμφανίζει τις περισσότερες αντιρρήσεις για το υπερταμείο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι 27 ηγέτες της ΕΕ την Κυριακή στις Βρυξέλλες, αφού δεν ήταν δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία εντός του διημέρου που ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει η Σύνοδος Κορυφής.
Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ θα ξεκινήσουν τις διαβουλεύσεις το μεσημέρι στις 13:00 ώρα Ελλάδας, με πηγές να εκφράζουν μεγαλύτερη αισιοδοξία για την έκβαση των συζητήσεων παρά το γεγονός όπως λένε το κλίμα αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, αναμένεται νέα πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις των «φειδωλών» και κυρίως της Ολλανδίας, η οποία εμφανίζει τις περισσότερες αντιρρήσεις για το υπερταμείο.
Οι «πυρετώδεις» συζητήσεις του Σαββάτου
Σε ένα σκληρό παζάρι ανάμεσα στις χώρες του νότου και του βορρά εξελίχθηκαν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, για το Ταμείο Ανάκαμψης. Από τις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι και τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε έναν μαραθώνιο συναντήσεων με ομάδες ηγετών, προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει στους κόλπους της ΕΕ για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση του Προέδρου Μισέλ, η οποία τα δίνει «όλα» στην Ολλανδία και τους «τσιγκούνηδες του Βορρά»: μειώσεις κατά 50 δισεκατομμύρια στις επιχορηγήσεις, επιστροφές εισφορών ύψους 100 εκ. ευρώ τον χρόνο. Επίσης, προβλέπεται και ένας μηχανισμός έκτακτης ανάγκης, Φρένο Έκτακτης Ανάγκης θα μπορούσε να το αποδώσει κανείς, που θα επιτρέπει σε κάθε κράτος-μέλος να εγκαλέσει κάποια άλλη χώρα αν κρίνει ότι δεν εφαρμόζει σωστά τους όρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Από την άλλη, η Ελλάδα και οι χώρες με μεγάλη ύφεση «κερδίζουν» από τη διαδικασία κατανομής των χρημάτων που προβλέπονται στη νέα πρόταση. Το σχήμα 70%-30% παραμένει, δηλαδή 70% των χρημάτων στην αρχή της διαδικασίας και το 30% ύστερα από δύο χρόνια. Ωστόσο, στα κριτήρια για το δεύτερο ποσοστό έχουν προστεθεί τέτοια, όπως το ΑΕΠ του 2020, που ευνοούν την Ελλάδα.
Παρά, όμως, τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις στο περιθώριο της συνόδου κορυφής και τις προτάσεις του Σαρλ Μισέλ, η πρόοδος που είχε επιτευχθεί ήταν αναιμική, με αποτέλεσμα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε να μιλήσει για τέλμα και για σκληρές αντιπαραθέσεις με τους πλούσιους εταίρους.
Αυτό που ακούστηκε, αλλά δεν επιβεβαιώθηκε -σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ethnos.gr και του Open TV, Μαρία Ψαρά- είναι πως ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, για να ασκήσει πίεση στους ομολόγους του, ζήτησε να είναι έτοιμο για αναχώρηση το αεροπλάνο του.
Τι συζήτησαν Μητσοτάκης - Μακρόν
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εχθές συνάντησε τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται. Παράλληλα, οι κύριοι Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Προσπαθούμε να βρούμε κοινά σημεία» ανέφερε ο Πέδρο Σάντσεθ, ενώ ο Τζουζέπε Κόντε έκανε λόγο για «πολύπλοκη κατάσταση» .
Το Σάββατο το βράδυ, οι ηγέτες διέκοψαν τις συζητήσεις περίπου στις 23.30 και μετά από συζητήσεις δώδεκα ωρών. Στην ήδη υπάρχουσα πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπήρξε μείωση στο ποσό των επιχορηγήσεων, από τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ στα 450 δις ευρώ, ενώ το ποσό των δανείων είναι 300 δισεκατομμύρια από 250 δις ευρώ. Το συνολικό ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει ανέγγιχτο.
«Πρέπει να τηρήσουμε τα νούμερα» είχε δηλώσει Ανώτατος Κοινοτικός Αξιωματούχος, ενώ ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή σημείωσε ότι «ο Σαρλ Μισέλ εργάζεται προσεκτικά και δε θέλει να το αφήσει να του ξεφύγει τώρα».
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr