ΣΥΡΙΖΑ για Τουλουπάκη: Προανακριτική - φιάσκο και πρακτικές... Κολομβίας
?µές παρεµβάσεις στη ?ικαιοσύνη και πρωτοφανή νοµικά παράδοξα µε αφορµή τη δίωξη Τουλουπάκη διαπιστώνουν στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
«Εδώ δεν είναι Κολομβία, δεν είναι Λατινική Αμερική». Τα σχόλια ανήκουν σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ µετά την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος της εισαγγελέως ∆ιαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, η οποία διερεύνησε το σκάνδαλο της Novartis, µε βάση το ένα από τα δύο αντικρουόµενα πορίσµατα των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, που κατά την αξιωµατική αντιπολίτευση εναρµονίζεται µε το κυβερνητικό αφήγηµα περί σκευωρίας. Συµπέρασµα; Η πολιτική αντιπαράθεση για τη Novartis θα κορυφωθεί µέσα στην εβδοµάδα και µάλιστα την Τετάρτη, όταν η Ολοµέλεια του Σώµατος θα κληθεί να ψηφίσει για την παραποµπή του Δηµήτρη Παπαγγελόπουλου σε Ειδικό ∆ικαστήριο. Σε αυτήν τη συνεδρίαση θεωρείται δεδοµένο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία, Αλέξης Τσίπρας, όχι µόνο θα µιλήσει, αλλά θα καταγγείλει τις πρακτικές Ν∆ και ΚΙΝΑΛ στην Προανακριτική που οδήγησαν στην παραποµπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού ∆ικαιοσύνης, προσάπτοντάς του κατηγορίες του µισού Ποινικού Κώδικα, όπως λένε χαρακτηριστικά στην Κουµουνδούρου.
Την πρόγευση την έδωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας από την Κεφαλονιά σχολιάζοντας: «Οποιος δικαστής τόλµησε να ερευνήσει τα σκάνδαλά τους, τώρα τον διώκουν. Αυτά δεν γίνονται πουθενά σε ευρωπαϊκή χώρα. Θα δώσουµε αγώνα»... Στον ΣΥΡΙΖΑ µιλούν πλέον ανοιχτά για ωµές παρεµβάσεις στη ∆ικαιοσύνη και επικαλούνται και τη δήλωση του ερευνώµενου για το σκάνδαλο της Novartis υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη πως η κυρία Τουλουπάκη θα πρέπει να µπει φυλακή, µετά την αποτυχία, όπως λένε, δεκάδων νοµικών ακροβασιών και εκβιασµών της κυβερνητικής πλειοψηφίας εις βάρος δικαστικών λειτουργών που ερευνούν τη Novartis. Σχολιάζουν πως η δίωξη κατά της κυρίας Τουλουπάκη ασκήθηκε την ώρα που δύο πρώην υπουργοί της Ν∆ ακόµη ελέγχονται δικαστικά για το σκάνδαλο, ενώ ένας πρώην υπουργός έχει ήδη διωχθεί και ενώ η Novartis οµολόγησε στις ΗΠΑ διαφθορά στην Ελλάδα επί διακυβέρνησης Σαµαρά για τις αποφάσεις της σε σχέση µε την τιµολόγηση των φαρµάκων. Και προσθέτουν πως η Προανακριτική Επιτροπή κατέληξε σε φιάσκο καθώς δεν βρήκε κανένα στοιχείο εναντίον του κ. Παπαγγελόπουλου.
Νομικά παράδοξα
Στον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνουν πρωτοφανή νοµικά παράδοξα: Να ζητείται η δίωξη της επικεφαλής της Εισαγγελίας ∆ιαφθοράς, αλλά να αρχειοθετείται το σκέλος για τους επίκουρους εισαγγελείς που σήκωσαν το βάρος των ερευνών. Επίσης, η δίωξη να ασκείται µε βάση το ένα από τα δύο αντικρουόµενα πορίσµατα των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου και την ίδια ώρα να ζητείται έρευνα για το πόρισµα Σοφουλάκη, το οποίο στοιχειοθετεί ότι η εισαγγελέας ∆ιαφθοράς λειτούργησε σύννοµα και ζητά τη διερεύνηση ψευδοµαρτυρίας και άλλων βαρύτατων πράξεων για τους Ράικου, Αγγελή, Μανία, Μανιαδάκη και Φρουζή, στις καταθέσεις των οποίων στηρίχθηκε η δίωξή της. Η Κουµουνδούρου επικαλείται δηµοσιεύµατα µε βάση τα οποία οι δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου έχουν εκδώσει δύο χωριστά πορίσµατα, που το ένα αναιρεί το άλλο.
Το πόρισµα Σοφουλάκη (800 σελίδες), όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν βρίσκει καµία ένδειξη ενοχής για τους εισαγγελείς ∆ιαφθοράς, αλλά βρίσκει ενδείξεις ενοχής για διάφορα αδικήµατα εις βάρος των Ράικου και Αγγελή καθώς και άλλων µαρτύρων που εξετάστηκαν από την Επιτροπή. Αντιθέτως, το πόρισµα Ζαχαρή (60 σελίδες) για τα ίδια πρόσωπα, βασισµένο στις ίδιες µαρτυρικές καταθέσεις για τα ίδια γεγονότα και µε τα ίδια έγγραφα, βρίσκει ενδείξεις εις βάρος της Ελένης Τουλουπάκη και καµία ένδειξη για τους επίκουρους εισαγγελείς, παρότι εκείνοι σχηµάτισαν τις δικογραφίες. Οι επίκουροι εισαγγελείς συνέλεξαν εποµένως το αποδεικτικό υλικό, τα πορίσµατα ενοχής ή µη των υπεύθυνων προσώπων και η κυρία Τουλουπάκη τα ενέκρινε. Σε ό,τι αφορά την πλειοψηφία της Προανακριτικής (Ν∆ - ΚΙΝΑΛ) που αποφάσισε την παραποµπή του ∆. Παπαγγελόπουλου, στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι η Επιτροπή λειτούργησε µε κατασκευασµένο κατηγορητήριο και προειληµµένες αποφάσεις, αποκρύπτοντας βασικά στοιχεία και µαρτυρίες που θα φώτιζαν την υπόθεση.
Τονίζουν ότι η απόφαση ελήφθη χωρίς καν να βρίσκονται στη διάθεση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής τα πορίσµατα των δύο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου κ. Σοφουλάκη και Ζαχαρή, οι οποίοι επί µήνες ολόκληρους διεξήγαν έρευνα για τους χειρισµούς στο σκάνδαλο της Novartis. Προσθέτουν ότι η Επιτροπή δεν συνεδρίασε για να συζητήσει την απόφαση του αµερικανικού δικαστηρίου για τη Novartis Hellas, µε την οποία αποκαλύπτονται και το κύκλωµα διαφθοράς και ο επηρεασµός κυβερνητικών αξιωµατούχων κατά την περίοδο διακυβέρνησης Σαµαρά για τη διαµόρφωση των τιµών των φαρµάκων. Μάλιστα σηµειώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ πως στελέχη του τότε κυβερνητικού σχήµατος, όπως οι κ. Λιντζέρης, Ευαγγελάτος και Αντωνίου, έχουν καταθέσει ότι η τιµολόγηση ήταν πολιτική απόφαση µε υπογραφή υπουργού. Την ίδια ώρα τονίζουν πως το κατηγορητήριο για τον ∆. Παπαγγελόπουλο στηρίχθηκε σε µάρτυρες που στην πορεία αποδείχτηκε ότι οι καταθέσεις τους ήταν ψευδείς. Ο τότε ισχυρός άνδρας της Novartis στην Ελλάδα, Κ. Φρουζής, κατέθεσε επτά φορές ότι το πρόγραµµα exactly δεν ήταν πρόγραµµα δωροδοκίας.
Εντούτοις το πρόγραµµα αυτό αναφέρεται στον εξωδικαστικό συµβιβασµό µε τους Αµερικανούς τέσσερις φορές ως πρόγραµµα διαφθοράς. Επίσης, λένε για τη βασική µάρτυρα της πλειοψηφίας Ελένη Ράικου, αποδείχτηκε ότι οι ισχυρισµοί της ως προς τα πολιτικά πρόσωπα ήταν ψευδείς. Και αυτό διότι τη διέψευσαν έγγραφα των Αµερικανών που απεστάλησαν στις ελληνικές Αρχές.
Δοσοληψίες
Συγχρόνως αποκαλύφθηκε στην πορεία της διαδικασίας ότι ο σύζυγός της είχε δοσοληψίες µε τη Novartis, καθώς βρέθηκαν καταθέσεις από την εταιρεία στον κοινό λογαριασµό τους. Για τον έτερο βασικό µάρτυρα κατηγορίας, αντεισαγγελέα Αγγελή, αναφέρουν ότι αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία από τις αµερικανικές Αρχές, παρά το γεγονός ότι ακόµη και τα έγγραφα που είχε προσκοµίσει ο ίδιος στην Επιτροπή της Βουλής έδειχναν ότι υπήρχαν πολιτικά πρόσωπα εµπλεκόµενα στο σκάνδαλο µε βάση έγγραφα των αµερικανικών Αρχών.
Ν∆ και ΚΙΝΑΛ προχώρησαν στη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, ανακαλύπτοντας ανάµειξη του πρώην αναπληρωτή υπουργού ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλου σε διένεξη ιδιωτών επιχειρηµατιών και έφεραν στο προσκήνιο τη διεύρυνση µε όχηµα τις καταθέσεις του Μιωνή. Οι σχετικές δικογραφίες που έφθασαν όµως λόγω της διεύρυνσης στη Βουλή εξέθεσαν τον µάρτυρα και δεν στήριξαν το κατηγορητήριο, µε την πλειοψηφία να αρνείται να ικανοποιήσει το αίτηµα του κατηγορουµένου για την κλήτευση κάποιων µαρτύρων.
Οσο για τις κατηγορίες της κυβέρνησης πως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που παρεµβαίνει στη ∆ικαιοσύνη, από την Κουµουνδούρου µιλούν για «θράσος αυτών που έχουν κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγµα και τη διάκριση των εξουσιών», θυµίζοντας τόσο την παρέµβαση Γεωργιάδη όσο και αυτήν του υπουργού ∆ικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα µία ηµέρα πριν από την άσκηση δίωξης στην Ελένη Τουλουπάκη, δηλώνοντας πως έπρεπε να έχουν αρχειοθετηθεί οι εκκρεµείς έρευνες για τους δύο πρώην υπουργούς της Ν∆ για το σκάνδαλο της Novartis. Συµπληρώνουν πως οι κ. Σαµαράς και Λοβέρδος µε µηνύσεις στους εισαγγελικούς λειτουργούς προσπάθησαν να παρακωλύσουν την έρευνα και υπενθυµίζουν πως η πλειοψηφία ετοίµαζε εντάλµατα για βίαιη προσαγωγή των δύο προστατευόµενων µαρτύρων παρά τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr