Ξεκίνησε την ενημέρωση των αρχηγών ο Μητσοτάκης για το Oruc Reis - Μέτωπο κατά της Τουρκίας
Μίλησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ακολουθούν οι αρχηγοί των κομμάτων - Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το τουρκικό σκάφος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και την ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, που κορυφώνεται τις τελευταίες ώρες με την εισβολή του ωκεανογραφικού πλοίου της Τουρκίας Oruc Reis σε χώρο της ελληνικής ΑΟΖ, ο κ. Μητσοτάκης ενημερώνει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και για όσα συζητήθηκαν στο χθεσινό έκτακτο ΚΥΣΕΑ που συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου. Εντός της ημέρας θα ακολουθήσουν τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Ηδη, πάντως, η κυρία Σουρανή ενημέρωσε κατά πληροφορίες σχετικώς τον διπλωματικό σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλη Καλπαδάκη, ενώ θα ακολουθήσει η επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα.
Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis
«Το ωκεανογραφικό πλοίο Oruç Reis ξεκίνησε τη δραστηριότητά του για υπεράκτια έρευνα σήμερα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που δηλώθηκε στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα κάνει μεγάλη φασαρία για αυτή τη δραστηριότητα», αναφέρει ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος Τσαγατάι Ερτζιγές στο twitter. Ο Ερτζιγές ανάρτησε τα μεσάνυχτα φωτογραφίες, δείχνοντας ουσιαστικά για πρώτη φορά, επίσημα, πού βρίσκεται το Ορουτς Ρέις. Σύμφωνα λοιπόν με τον χάρτη το πλοίο βρίσκεται 300 χλμ. νότια της Αττάλειας κι εντός των ορίων της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου, την οποία η Τουρκία, λέει, ότι δεν αναγνωρίζει...
Ο Τούρκος διπλωμάτης τραβάει ακόμα περισσότερο το σκοινί θέτοντας ευθέως θέμα ελληνικότητας του Καστελορίζου, λέγοντας πως οι αξιώσεις της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, ενώ μέσω του χάρτη, η Άγκυρα προαναγγέλλει έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και δη σε ελάχιστη απόσταση από την Κάρπαθο.
Ο Ερτζιγές αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει προβλήματα λόγω ενός ελληνικού νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων (3,86 τετραγωνικών μιλίων) με το όνομα Καστελόριζο που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα (1,24 μίλια) από την ηπειρωτική τουρκική χώρα και 580 χιλιόμετρα (360 μίλια) από την ελληνική ηπειρωτική χώρα.
Ολα τα «όπλα» της Ελλάδας στο τραπέζι
Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ο πρωθυπουργός είχε μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνον. Σε αυτές ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωνε αφενός τους συνομιλητές του για τη νέα φάση όξυνσης της τουρκικής επιθετικότητας, στο φόντο της συμφωνίας του Καΐρου για την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αιγύπτου και αφετέρου τους προδιέθετε για το δυναμικό της αντίδρασης της Αθήνας σε περίπτωση, που ο Ερντογάν πραγματοποιήσει την απειλή του για την διεξαγωγή ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Κατά πληροφορίες, μολονότι θεωρείται βέβαιο πως ο Έλληνας πρωθυπουργός συνομίλησε με τους κύριους στρατηγικούς παίκτες στην ΕΕ και πέραν αυτής, δεν είναι καθόλου τυχαίο πως επέλεξε να δημοσιοποιήσει τις επικοινωνίες του με πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Στενοί του συνεργάτες μεταδίδουν πως στόχος του κ. Μητσοτάκη ήταν αφενός να εκθέσει ενώπιον δύο πολύ σημαντικών διεθνών οργανισμών την προκλητικότητα της Άγκυρας, αλλά και να διαμηνύσει πως πρέπει να σταματήσουν να παίζουν το ρόλο του απλού θεατή και αντ’ αυτού να καταστήσουν σαφές στον Ερντογάν ότι τυχόν επιθετική ενέργεια του κατά της Ελλάδος θα τον φέρει αντιμέτωπο με κυρώσεις, που θα «πονέσουν» την Τουρκία σε οικονομικό., πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Σε όλες του τις επικοινωνίες ο πρωθυπουργός δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας: η στρατιωτική απάντηση είναι πάντα στο τραπέζι. Ο κ. Μητσοτάκης εξηγεί πως αν και η στρατιωτική απάντηση δεν αποτελεί την προτιμώμενη λύση για την Αθήνα, δεν θα διστάσει να την επιστρατεύσει, εφόσον παραβιασθούν κυριαρχικά δικαιώματα μας και αυτή η αποφασιστικότητα έχει φροντίσει η Αθήνα να… φθάσει σε όλες τις σημαντικές πρωτεύουσες, από την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα έως το Βερολίνο και το Παρίσι.
Από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπεται το σήμα πως η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά με ψυχραιμία και ετοιμότητα τις «τουρκικές μανούβρες», αλλά και την πορεία του Oruc Reis, ενώ πρόκειται να αντιδράσει βάσει των πρωτοκόλλων, που «κλείδωσαν» κατά την χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ανάλογα και με το πόσο θα αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί ο Ερντογάν. Σε κάθε περίπτωση η εικόνα, που αποκομίζει το Μέγαρο Μαξίμου από την θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Καστελόριζου είναι πως το Oruc Reis αποφεύγει επιμελώς να κινηθεί σε περιοχή, όπου δεν έχει γίνει οριοθέτηση και σε κάθε περίπτωση δεν κάνει προς το παρόν έρευνες και ούτε δύναται να κάνει τέτοιες όσο στο σημείο υπάρχει… συνωστισμός πολεμικών σκαφών. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η Άγκυρα προς ώρας επιθυμεί να υπερτονίσει την παρουσία της στη συγκεκριμένη περιοχή είτε για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, είτε με στόχο να αποκτήσει επιπλέον ερείσματα σε μία πιθανή μελλοντική διαπραγμάτευση.
Κρίσιμος «παίκτης» στην ελληνοτουρκική διελκυστίνδα αναδεικνύεται, όπως κατέδειξε και η προ σχεδόν ενός μηνός παρ’ ολίγον κρίση, η Γερμανία. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο τον Γερμανό ομόλογο του, Χάικο Μάας με την Αθήνα να εκφράζει την ικανοποίηση της τόσο για την αντίδραση του Βερολίνου, που χαρακτήριζε την έξοδο του Oruc Reis ως λάθος μήνυμα από την πλευρά του Ερντογάν, όσο και για την αντίστοιχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που καλούσε την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες, που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή.
Ούτως ή άλλως, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, έδωσε εντολές στην ελληνική πρεσβεία μας στην Άγκυρα να προβεί σε αυστηρό διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών. Στο ίδιο μήκος κύματος, η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, συνομίλησε κατά πληροφορίες χθες το πρωί με τον Γερμανό ομόλογο της, Γιαν Χέκερ, με αντικείμενο την τουρκική επιθετικότητα.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr