ΥΠΕΞ: Παράδοξο να υποδεικνύει η Τουρκία την ανάγκη σεβασμού μειονοτικών δικαιωμάτων
«Στην Κωνσταντινούπολη το 1955 υπήρχαν 54 ελληνικά δημοτικά σχολεία, ενώ σήμερα μόνο 3. Γνωρίζει άραγε η τουρκική ηγεσία γιατί;»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το Υπουργείου Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη σημερινή τοποθέτηση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών περί σχολείων μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Είναι τουλάχιστον παράδοξο, αν όχι αστείο, να υποδεικνύει η Τουρκία στην Ελλάδα την ανάγκη σεβασμού μειονοτικών δικαιωμάτων. Η ιστορία θα παραμείνει για πάντα ο πλέον αντικειμενικός μάρτυρας για τον συστηματικό τρόπο εξάλειψης από την Τουρκία όλων των μειονοτήτων στην επικράτειά της κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα. Όσον αφορά τις εκπαιδευτικές επιλογές της Ελληνικής Πολιτείας, αυτές γίνονται ισότιμα και χωρίς διακρίσεις για όλους τους Έλληνες πολίτες, πάντοτε με αποκλειστικό γνώμονα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και το συμφέρον των μαθητών.
Ειδικότερα για τη μουσουλμανική μειονότητα, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι στην περιοχή λειτουργούν 115 μειονοτικά δημοτικά σχολεία, εντός των οποίων η παρεχόμενη διδασκαλία διασφαλίζει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα των μαθητών. Παρεμπιπτόντως, στην Κωνσταντινούπολη το 1955 υπήρχαν 54 ελληνικά δημοτικά σχολεία, ενώ σήμερα μόνο 3. Γνωρίζει άραγε η τουρκική ηγεσία γιατί;»
H δήλωση του Χαμί Ακσόι
Σε δήλωση του Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, η οποία αναρτήθηκε στον επίσημο δικτυακό τόπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, σε απάντηση ερώτησης σχετικά με «την εκ μέρους της Ελλάδας πολιτική συστηματικού κλεισίματος δημοτικών σχολείων της ‘τουρκικής μειονότητας’ στη ‘Δυτική’ Θράκη», επισημαίνονται τα ακόλουθα:
«Τα τελευταία 25 χρόνια, η Ελλάδα τερματίζει συστηματικά τις δραστηριότητες δημοτικών σχολείων που ανήκουν στην ‘τουρκική μειονότητα’ στη ‘Δυτική’ Θράκη μέσω της ‘προσωρινής παύσης’ χωρίς να συμβουλεύεται τη μειονότητα, υπό το πρόσχημα των μέτρων λιτότητας στη χώρα και του ανεπαρκούς αριθμού μαθητών.
Το τελευταίο παράδειγμα αυτού ήταν το κλείσιμο οχτώ επιπλέον δημοτικών σχολείων της μειονότητας. Με αυτήν την απόφαση, ο αριθμός των δημοτικών σχολείων της ‘τουρκικής μειονότητας’ μειώθηκε από 231, προ 25ετίας, σε 115. Αυτή η πρακτική της Ελλάδας αποτελεί τμήμα της πολιτικής αφομοίωσης και καταπίεσης που διεξάγεται επί δεκαετίες εναντίον της ‘τουρκικής μειονότητας’ στη ‘Δυτική’ Θράκη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να είναι παρατηρητής της συστηματικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα κράτος μέλος.
Καλούμε την Ελλάδα να τερματίσει την πολιτική της παραβίασης των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των παιδιών που ανήκουν στη μειονότητα, υπό διάφορα προσχήματα, που δεν είναι συμβατά με τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάνης και να ανοίξει εκ νέου τα προαναφερθέντα σχολεία.
Υποστηρίζουμε τις δηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από φορείς και οργανώσεις της ‘τουρκικής μειονότητας’ στη ‘Δυτική’ Θράκη επ’ αυτού του ζητήματος και φέρνουμε αυτό το ζήτημα στην προσοχή της διεθνούς κοινότητας και των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι πρωτοβουλίες μας ενώπιον των ελληνικών αρχών για την επίλυση των εκπαιδευτικών προβλημάτων της ‘τουρκικής μειονότητας’ στη ‘Δυτική’ Θράκη θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα στη βάση της αμοιβαιότητας που θεμελίωσε η Συνθήκη της Λωζάνης».
«Ποδαρικό» στον Λευκό Οίκο με μηνύσεις: Γιατί προσφεύγουν κατά Τραμπ 22 Πολιτείες
Προβληματισμός στην Ευρώπη μετά την εκλογή Τραμπ: Κρίσιμη συνάντηση Σολτς – Μακρόν για τη μελλοντική θέση της ΕΕ
Εντατικές διαπραγματεύσεις με φαρμακοποιούς για τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων στις γειτονιές: Μέτρα Άδωνι μετά το φιάσκο της Λ. Αλεξάνδρας
Σήμερα το μεσημέρι η κηδεία της Καίτης Γκρέυ - Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr