Αποκάλυψη: Τι συζητήθηκε στη «μυστική» συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου
Οι αριθµητικοί υπολογισµοί του Μαξίµου για τη Συµφωνία των Πρεσπών και µια ενδεχόµενη πρόταση µοµφής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το ραντεβού τους για τον Μάρτιο, µε επίκεντρο τη Συµφωνία των Πρεσπών και τη στάση των ΑΝΕΛ, ανανέωσαν προ ηµερών οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καµµένος.
Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι συναντήθηκαν, σύµφωνα µε πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», την προηγούµενη ∆ευτέρα στη Βουλή, στο περιθώριο της συζήτησης επί του προϋπολογισµού, και συµφώνησαν πως η κυβερνητική συνεργασία συνεχίζεται κανονικά και απρόσκοπτα µέχρι νεωτέρας.
Η συνάντηση πρωθυπουργού και προέδρου των ΑΝΕΛ δεν ανακοινώθηκε και υπ’ αυτήν την έννοια θεωρείται «µυστική», όµως την ίδια ηµέρα, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε από δηµοσιογράφους στη Βουλή για τον κ. Καµµένο, είχε απαντήσει: «Να φύγει ο Καµµένος; Οχι, ρε παιδιά, πού να πάει; Μην ανησυχείτε».
Είχε προηγηθεί, βεβαίως, η συνάντησή τους, στη διάρκεια της οποίας φαίνεται πως ξανασυζητήθηκαν όλα όσα σχετίζονται µε τη συγκατοίκηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, µε γνωστές πάντα τις διατυπωµένες ενστάσεις του κ. Καµµένου για τη Συµφωνία των Πρεσπών.
Τη συνάντηση προκάλεσαν και οι τελευταίες αναφορές του προέδρου των ΑΝΕΛ περί ύπαρξης συµφωνίας µεταξύ του ιδίου και του πρωθυπουργού ώστε να µη µεταπηδήσει κανένα στέλεχος του κόµµατός του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης και το αίτηµά του για παρέµβαση του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας σε περίπτωση που οι συνταγµατικές αλλαγές στην ΠΓ∆Μ διατηρούν στοιχεία αλυτρωτισµού.
Ως προς το τελευταίο, κύκλοι της κυβέρνησης είχαν φροντίσει να διασαφηνίσουν ότι δεν συντρέχει λόγος εµπλοκής του κ. Παυλόπουλου. Προσπέρασαν ωστόσο τις δηλώσεις περί συµφωνίας των δύο αρχηγών, αποφεύγοντας να τις σχολιάσουν, αν και στην κυβέρνηση υπήρχε µια σιωπηρή δυσφορία για τις νέες παρεµβάσεις του εταίρου. Είναι γεγονός ότι το Μαξίµου δεν επιθυµεί στην παρούσα φάση να πυροδοτήσει καµία νέα ένταση µε τους Ανεξάρτητους Ελληνες και ως εκ τούτου αποφεύγει να ανοίξει θέµατα που σχετίζονται µε τη Συµφωνία των Πρεσπών και θα µπορούσαν να προκαλέσουν αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Όλα έχουν δροµολογηθεί για το διάστηµα µεταξύ τέλους Φεβρουαρίου και αρχών Μαρτίου, οπότε και αναµένεται η Συµφωνία των Πρεσπών να περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Τότε, θεωρητικώς, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα ανακοινώσει στον πρωθυπουργό τις αποφάσεις του, δηλαδή εάν θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, πότε θα αποχωρήσει και ποια θα είναι η στάση του κόµµατός του κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.
Η κυβέρνηση έχει ζυγίσει όλα τα δεδοµένα για την περίπτωση που οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, εποµένως θεωρεί ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Αφενός διότι πιστεύει ότι έχει εξασφαλίσει τους 151 βουλευτές που επιθυµούν να ψηφίσουν υπέρ της Συµφωνίας και αφετέρου διότι δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα οι µικροί εταίροι να αφήσουν τα υπουργεία τους χωρίς να άρουν την εµπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση.
Αυτό είναι, βεβαίως, κάτι που συνδέεται µε τα δεδοµένα εκείνης της περιόδου. ∆ηλαδή, µια εικασία που µπορεί να γίνει είναι πως εφόσον κάποιοι από τους βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων υπερψηφίσουν τη συµφωνία για το «Μακεδονικό» ή δεν θελήσουν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, µπορεί να προκαλέσουν την έντονη αντίδραση του κ. Καµµένου. Σε µια τέτοια περίπτωση, δεν µπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα οι ΑΝΕΛ να µη στηρίζουν τα νοµοθετήµατα της κυβέρνησης. Οµως ο γρίφος βρίσκεται αλλού, διότι τους πρώτους µήνες της κυβέρνησης το νοµοθετικό έργο αφορά κυρίως παρεµβάσεις που ευνοούν τους πολλούς (π.χ. τις 120 δόσεις για Εφορία και ασφαλιστικά ταµεία) και οι οποίες δύσκολα θα καταψηφιστούν από κάποιο κόµµα. Το ερώτηµα εντοπίζεται στο κατά πόσο οι ΑΝΕΛ θα υλοποιήσουν τη δέσµευσή τους να µην ψηφίσουν πρόταση δυσπιστίας της Ν∆, εάν ερµηνεύσουν µία «αποσκίρτηση» βουλευτή τους ως αθέτηση της συµφωνίας που επικαλούνται οι ΑΝΕΛ µε το Μαξίµου (αυτήν για την οποία η κυβέρνηση δεν σχολιάζει).
Η πλειοψηφία
Όµως και πάλι, εφόσον µπει κανείς σε µια τέτοια λογική, θα πρέπει να αναρωτηθεί εάν υπάρχουν οι 151 βουλευτές που θα µπορούσαν να ψηφίσουν πρόταση µοµφής κατά της κυβέρνησης. Και πάλι η απλή αριθµητική δεν βγάζει τέτοιο άθροισµα. Σηµειωτέον πως µετά την προσχώρηση Θεοχάρη στη Ν∆ η κυβερνητική πλειοψηφία έχει σήµερα 153 βουλευτές και η αντιπολίτευση 147. Για να υπερψηφιστεί µια πρόταση δυσπιστίας, σηµαίνει ότι ο Περισσός θα αποφασίσει να ψηφίσει «ναι», κάτι που δεν προκύπτει από καµία δήλωση στελέχους του Κοµµουνιστικού Κόµµατος ή από τη µέχρι τώρα στάση του.
Ολα αυτά -σε επίπεδο εικασιών- διατηρούν µεν σε εγρήγορση το Μαξίµου, αλλά δεν δηµιουργούν κάποιο κλίµα ανησυχίας. Η κυβέρνηση θεωρεί ιδιαίτερα σηµαντικούς τους πρώτους µήνες του 2019 για να εφαρµόσει ένα δεύτερο πακέτο θετικών µέτρων υπέρ των πολιτών.
Αυτήν τη φορά τα µέτρα θα είναι έµµεσα, δεν θα είναι, για παράδειγµα, καταβολές επιδοµάτων ή µερισµάτων, αλλά θα έχουν άµεσο αντίκτυπο στην καθηµερινότητα και κυρίως στα ταµεία των νοικοκυριών. Ενα από αυτά είναι η αύξηση του κατώτατου µισθού, που θα προσδιοριστεί εντός του Ιανουαρίου και θα έχει θετικό αντίκτυπο σε όλους τους µισθωτούς. Επίσης, υπό επεξεργασία βρίσκεται και το µέτρο για τη ρύθµιση µε 120 δόσεις σε Εφορία και ασφαλιστικά ταµεία. Παράλληλα, θα µπει σε εφαρµογή η ρύθµιση για το «χτίσιµο» του ακατάσχετου λογαριασµού και συγχρόνως θα ανακοινωθεί το νέο σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Υπουργείο Δικαιοσύνης: Μπαίνει φρένο στις πρόωρες αποφυλακίσεις - Τα θύματα θα μπορούν να καταθέτουν ενστάσεις
Νέα κρίση προ των πυλών στη Γαλλία: Η Λεπέν απειλεί να ρίξει τη κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό
Βέφα Αλεξιάδου: Η «εθνική μαγείρισσα» που έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο τραπέζι, ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr