Εναλλακτικά σενάρια από τον Μπορέλ για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας
Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τον διεθνή Τύπο για το άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο ανέφερε ότι ο Ζ. Μπορέλ θα παρουσιάσει διαφορετικές επιλογές και σενάρια, συμπεριλαμβανομένων και των κυρώσεων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Εναλλακτικά σενάρια για τον τρόπο αντιμετώπισης της παράνομης δράσης της Τουρκίας από την Ε.Ε. θα παρουσιάσει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στους υπουργούς. Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τον διεθνή Τύπο για το άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο ανέφερε ότι ο Ζ. Μπορέλ θα παρουσιάσει διαφορετικές επιλογές και σενάρια, συμπεριλαμβανομένων και των κυρώσεων.
«Το πλαίσιο επιλογών που ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα παρουσιάσει στους υπουργούς Εξωτερικών στo Gymnich θα είναι πολύ ευρύτερο από απλό πλαίσιο κυρώσεων, αν και θα περιλαμβάνει και αυτές, δήλωσε σήμερα κοινοτικός αξιωματούχος σε σχέση με την επικείμενη συνεδρίαση. Σημείωσε ακόμη ότι αυτές οι "επιλογές" δεν θα υιοθετηθούν τώρα (καθώς το Συμβούλιο θα είναι άτυπο).
«Είναι η έκτη φορά που συζητάμε για την Ανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση παραμένει τεταμένη, τίποτα δεν έχει βελτιωθεί, η Τουρκία επέκτεινε τη NAVTEX, έχουμε πολεμικά πλοία, είναι μια πολύπλοκη και δύσκολη κατάσταση», περιέγραψε την κατάσταση.
Προειδοποίησε ωστόσο για την επικινδυνότητα της συγκυρίας, εξηγώντας ότι τα μέσα ενημέρωση των δύο χωρών (Ελλάδας και Τουρκίας) εξετάζουν ακόμα και το υποθετικό σενάριο μιας πολεμικής εμπλοκής. Ξεκαθάρισε δε ότι η κατάσταση με την Τουρκία και την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, έχει να κάνει με πράξεις ενάντια σε κράτη μέλη και διαφέρει από την υπόθεση της Λευκορωσίας που είναι απλά ζήτημα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.
«Ο στόχος του Υπάτου Εκπροσώπου είναι να θέσει στο τραπέζι όλες τις επιλογές που υπάρχουν για τις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε.», τόνισε.
Ο λόγος; Όπως αναλυτικά ανέφερε ο Ευρωπαίος ειδικός είναι πολλά: Λιβύη, Ιράκ, Συρία, μεταναστευτικό. «Είναι πολύ ευρύτερο το πλαίσιο, πολύ περισσότερο από αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Προτεραιότητά μας είναι να αποκλιμακώσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση», διευκρίνισε, λέγοντας πάντως ότι προϋπόθεση είναι να σταματήσει τις παράνομες γεωτρήσεις. Παρέπεμψε δε στις δηλώσεις Μπορέλ και την επικοινωνία του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξηγώντας ότι αν η Τουρκία σταματήσει την παράνομη δράση της, τότε ανοίγει ένα νέο ευρύ πεδίο για διάλογο και διαπραγμάτευση".
«Η διαφορά με τη Λευκορωσία είναι ότι η Τουρκία είναι ένα τρίτο κράτος, γειτονικό στην Ε.Ε. και υπό ένταξη χώρα που προβαίνει σε παράνομη συμπεριφορά. Έχουμε κάνει ήδη αρκετά, έχουμε μειώσει τα κονδύλια της ένταξης, έχουμε παγώσει τον πολιτικό διάλογο, έχουμε επιβάλει κυρώσεις σε βάρος προσώπων της εταιρίας γεωτρήσεων (σ.σ. στην ΑΟΖ της Κύπρου). Είναι μια περίπλοκη κατάσταση. Γι αυτό χρειάζονται περισσότερες διπλωματικές επιλογές στο τραπέζι», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι «η Λευκορωσία αποτελεί απλώς ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε».
Ο κοινοτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε τέλος ότι υπάρχει ταυτόχρονα πρόταση για προσθήκη ονομάτων στη λίστα των κυρώσεων για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr