Τσίπρας: Απέναντι στις τουρκικές απειλές χρειάζεται σαφής εθνική στρατηγική
«Απέναντι σε αυτήν την Τουρκία, απέναντι στην προφανή επιθετική αλλά σαφή στρατηγική», «οφείλουμε προφανώς να είμαστε ενωμένοι», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Τους άξονες μιας συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής έναντι της Τουρκίας ανέπτυξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τις Συμφωνίες για τις ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία, ενώ επιχειρηματολόγησε για το «παρών» του κόμματός του στην ψηφοφορία για την Συμφωνία με την Αίγυπτο. Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση τους όταν ήταν στην αντιπολίτευση αλλά και στην «επικοινωνιακή διαχείριση» των τελευταίων γεγονότων λέγοντας χαρακτηριστικά: «...Αυτές τις κραυγαλέες αντιφάσεις αντιμετωπίζει κανείς όταν το μυαλό του είναι μόνο στην επικοινωνία. Και στο πώς θα ηρεμήσει το κομματικό του ακροατήριο. Που έμαθε να φορά χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών αλλά τώρα πρέπει να φορέσει πιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου. Και το πιο τραγικό βέβαια, δεν είναι μόνο ότι αναγκάσατε σε παραίτηση τον Εθνικό Σύμβουλο Ασφαλείας σας, όταν για λόγους αυτοεκτίμησης και αξιοπρέπειας είπε την αλήθεια».
Κυβίστηση η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «κυβίστηση» και εξήγησε: «Καταθέτω όλες τις δηλώσεις του τομεάρχη Εξωτερικών σας όταν ήσασταν αντιπολίτευση και αντιτασσόσασταν με μανία στην πρωτοβουλία μας για επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Διότι όπως λέγατε, μια τέτοια ενέργεια τμηματικής επέκτασης θα υπέσκαπτε "τις θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής" και θα "έδινε τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει ότι το Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας διότι είναι ειδική περίπτωση". Θέλετε λοιπόν, στο θέμα των θαλασσίων ζωνών να κάνετε κυβίστηση όπως κάνατε με τις Πρέσπες και με το Ιόνιο; Να έχετε το θάρρος να το πείτε. Θέλετε να στηρίξουμε διάλογο με την Τουρκία; Να θέσουμε τους σαφείς, εγγυημένους όρους που επιτάσσουν τα συμφέροντα της χώρας; Καλοδεχούμενο. Θα σας χειροκροτήσουμε. Να έχετε, όμως, το θάρρος να το πείτε και κυρίως να μας ενημερώνετε εκ των προτέρων, αντί να το μαθαίνουμε από τον Τούρκο ΥΠΕΞ. Και να έχετε το θάρρος να το παραδέχεστε αντί να λέτε ότι διεξάγονται συνομιλίες, δήθεν μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων».
Αφού σημείωσε προς τον πρωθυπουργό ότι από την ομιλία του δεν διαπίστωσε συγκροτημένη εθνική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία προσέθεσε: «...Για εμάς ήταν, είναι και θα είναι σαφές, ότι μια τέτοια εθνική στρατηγική μπορεί να έχει μόνο δύο, πολύ συγκεκριμένους στόχους: Πρώτον, την αποφασιστική υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας. Και δεύτερον, την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, για την επίλυση της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, με προσφυγή στη Χάγη αν εκ νέου οι διερευνητικές αποτύχουν».
Η κυβέρνηση αδυνατεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέπτυξε τη συγκυρία των ελληνοτουρκικών σχέσεων σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει προσχωρήσει σε μία αναθεωρητική αντίληψη με έναν ηγέτη που ειδικά μετά το 2016 «θεωρεί τον εαυτό του παγκόσμιο αρχηγό του ισλαμιστικού κινήματος και δεν διστάζει να προκαλεί με την συμπεριφορά του... Έχουμε απέναντί μας μία Τουρκία που τις τελευταίες 10 ημέρες παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Καστελόριζο, ανατολικά του 28ου παράλληλου απειλώντας μία γειτονική χώρα. Μια Τουρκία που προέβη στην απάνθρωπη εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο για να εκβιάσει την Ε.Ε. Μια Τουρκία που μετέτρεψε την Αγία Σοφία και πιο πρόσφατα την Μονή της Χώρας σε τζαμιά, παραβιάζοντας βασικές οικουμενικές αξίες».
Ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση της Τουρκίας σε σχέση και με τη Συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο είπε: «Αυτό που βλέπουμε όλοι οι Έλληνες, εδώ και δέκα μέρες, είναι μια κυβέρνηση που αδυνατεί να υπερασπιστεί τις ίδιες της, τις αποφάσεις, και κυρίως αδυνατεί να προασπίσει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. Μια κυβέρνηση που παρακολουθεί τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια να περνούν το ένα μετά το άλλο, με τις συμμαχίες μας για κυρώσεις στην Τουρκία να αποδυναμώνονται αντί να ενισχύονται, παρά την κλιμάκωση των παραβιάσεων. Μια κυβέρνηση που συμφωνεί σε ρυθμίσεις σε σχέση με τις θαλάσσιες ζώνες της, οι οποίες μπορεί να κοστίσουν πολύ στη χώρα στο μέλλον».
Διευκρίνισε ότι καλώς προχώρησε η κυβέρνηση στη Συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ωστόσο εξέφρασε τις επιφυλάξεις του και εξήγησε: «Πρώτον, υπογράψατε τελικά μια Συμφωνία που δεν τόλμησε ούτε καν να προσεγγίσει τη τουρκική κόκκινη γραμμή του 28ου μεσημβρινού, αφήνοντας έτσι έξω όχι το μόνο το Καστελόριζο αλλά τη μισή Ρόδο. Και υπογράψατε χωρίς καμία πρόβλεψη και κανένα σχέδιο για την αμυντική θωράκιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, στα πρότυπα αποτρεπτικών ενεργειών που γνωρίζουν οι ένοπλες δυνάμεις μας αφού τις υλοποίησαν με επιτυχία τον Οκτώβρη του 2018. Χωρίς πρόβλεψη και χωρίς σχέδιο, ενώ ξέραμε όλοι ότι η Τουρκία θα προέβαινε αμέσως σε επιθετικές κινήσεις σε αυτήν την περιοχή....».
Σκληρή κριτική όμως άσκησε και στην αντιμετώπιση του Oruc Reis την οποία χαρακτήρισε «οπερέτα, για τα μάτια του κόσμου»: «Η άμυνα της χώρας όμως δεν είναι επικοινωνία. Και αναρωτιέμαι, γιατί έπρεπε να παρακολουθήσουμε όλοι αυτήν τη θλιβερή για τη χώρα μας παράσταση. Όπου διατυμπανίζατε ότι το Oruc Reis δεν πραγματοποιεί έρευνες διότι υπάρχει θόρυβος από τα διπλανά πλοία. Δεν πραγματοποιεί έρευνες, άρα δεν παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα. Άρα γιατί ζητάτε την ενεργοποίηση του Διεθνούς Δικαίου και του διεθνούς παράγοντα και της Ε.Ε. για κυρώσεις;».
Συμφωνία δίχως διπλωματικό σχεδιασμό
Συνεχίζοντας την κριτική είπε ότι «υπογράψατε τη Συμφωνία με την Αίγυπτο, όχι μόνο χωρίς αμυντικό σχεδιασμό αποτροπής αλλά και χωρίς διπλωματικό σχεδιασμό. Ενώ η Τουρκία πραγματοποίησε την πιο προκλητική παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων της τελευταίας 20ετίας, όχι μόνο δεν υπήρξε Κοινή Δήλωση των 27, όχι μόνο δεν είχατε σχέδιο, ώστε να ενισχυθούν οι φωνές υπέρ της προοπτικής κυρώσεων στην Ε.Ε, αλλά ακόμα και στενοί μας σύμμαχοι υποστήριξαν να μπει αυτή η συζήτηση στις ελληνικές καλένδες». Στρέφοντας τα πυρά του κατά της Ε.Ε είπε ότι «είναι απαράδεκτο η Ε.Ε να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της και να παριστάνει τον ουδέτερο μεσολαβητή σε αυτές τις εξελίξεις. Να αποφασίζει κάθε τρεις και λίγο κυρώσεις για παραβίαση δικαιωμάτων τρίτων χωρών και να σφυρίζει αδιάφορα ή στη καλύτερη να παριστάνει τον διαιτητή όταν πρόκειται για παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους της».
Αναφέρθηκε όμως και στις μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τη Συμφωνία με την Αίγυπτο, λέγοντας ότι η συμφωνία «μπορεί να δημιουργήσει πολύ αρνητικά προηγούμενα για τη χώρα, εάν αφήσουμε την Τουρκία να την εκμεταλλευτεί με τον γνωστό στρεψόδικο τρόπο της» και προσέθεσε: «Και δε θα σταθώ μόνο στη κριτική για τη μειωμένη επήρεια για το μεγαλύτερο νησί μας -την Κρήτη- και άλλα νησιά. Ή στο ότι δεχτήκατε να ληφθεί υπόψη μόνο ένα κομμάτι της Ρόδου αντί για ολόκληρο το νησί, στην οριοθέτηση. Αλλά θα σταθώ στο ότι επιμένετε να μην μας λέτε εάν, ως μεθοδολογία, χρησιμοποιήθηκε και η αρχή της αναλογικότητας».
Προϋποθέσεις για εθνική συναίνεση
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει άμεσα τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και να μιλήσει ανοικτά στον ελληνικό λαό για το αν επιθυμεί διάλογο με την Τουρκία και παραπομπή στη Χάγη. Θύμισε δε ότι «η δική σας παράταξη είναι αυτή που απέρριψε το Ελσίνκι όταν είχαμε την ευκαιρία για λύση στη μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία. Η δική σας παράταξη ήταν αυτή που καθιέρωσε το δόγμα της πλήρους επήρειας για όλα τα ελληνικά νησιά στις διαπραγματεύσεις. Και εσείς μαζί με το ΚΙΝΑΛ ήσασταν, που ψηφίσατε τον νόμο Μανιάτη σύμφωνα με τον οποίο, ελλείψει συμφωνίας ΑΟΖ, τα όρια της υφαλοκρηπίδας -σε αυτήν την περίπτωση του Καστελορίζου- είναι στο απώτατο όριο της 100% επήρειας του νησιού. ... Ο πρώην πρόεδρός σας και πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς, και υψηλόβαθμα στελέχη της δικής σας παράταξης, διατυμπάνιζαν τόσα χρόνια την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου, χωρίς τρίτους. Και μιλούσαν κατά της τμηματικής συμφωνίας».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι εάν ο κ. Μητσοτάκης θέλει συναίνεση δεν μπορεί «στο όνομα δήθεν του εθνικού συμφέροντος, να απαιτείτε σιωπή και σιγή ασυρμάτου. Και να στιγματίζετε όποιον σας κάνει κριτική ή όποιον λέει την αλήθεια. Αν είναι δικός σας τον απολύετε, όπως τον Σύμβουλο Ασφαλείας. Αν είναι απέναντι τον κατατάσσετε απέναντι, ότι ενισχύει τα επιχειρήματα του εχθρού. Είναι ντροπή αυτό που κάνετε. Και τα ίδια κάνετε και με τη πανδημία. Όποιος σας ασκεί κριτική, που τα έχετε κάνει θάλασσα, είναι ψεκασμένος. Αλλά έτσι αντιδράτε γιατί δε θέλετε καμία φωνή κριτικής. Αυτό όμως είναι προβληματικό για την ίδια τη δημοκρατία. Και σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα είναι υποχρέωση και καθήκον των πολιτικών δυνάμεων να μιλάνε τη γλώσσα της αλήθειας. Να μην αυτολογοκρίνονται».
Αναφερόμενος στην συνολική στάση του ΣΥΡΙΖΑ είπε: Εμείς, όμως, σήμερα, παρά τις σοβαρές διαφωνίες μας με την Συμφωνία και την έλλειψη στρατηγικής σας, δεν προχωρούμε σε μια στάση στείρας και ισοπεδωτικής αντιπολίτευσης... Αναγνωρίζουμε την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε, για τη χώρα μας. Δεν πλειοδοτούμε σε εθνολαϊκισμό όπως κάνατε εσείς απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως κάνατε εσείς όταν μας λέγατε ότι για την προσφυγική κρίση φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως κάνατε εσείς σε κάθε ταξίδι μου στην Τουρκία και την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου. Όπως κάνατε εσείς, όταν στελέχη σας δήλωναν ότι εμπιστεύεστε τον Ερντογάν περισσότερο από εμένα, τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό. Όπως κάνατε εσείς προσωπικά κ. Μητσοτάκη όταν τολμήσατε να πείτε ότι δήθεν πούλησα τη Μακεδονία για να πάρω τις συντάξεις».
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr