Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα λέει ψέματα – Είπε "ναι" στον Στόλτενμπεργκ»
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ζήτησε τη γνώμη της Ελλάδας. Και η Ελλάδα είπε «εντάξει», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ελλάδα δείχνει για άλλη μία φορά ότι είναι αρνητική στο διάλογο, κατηγορώντας την μάλιστα ότι λέει ψέματα στο θέμα της διαμεσολάβησης του ΝΑΤΟ.
Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου:
- Όσο συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας, λέμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε παράλληλα και με τις χώρες της Μεσογείου. Αλλά επειδή αυτή η συνεργασία δεν ήταν εφικτή, ξεκινήσαμε μόνοι μας.
- Μετά από αυτήν την κίνηση, έγιναν κάποιες αξιόλογες προσπάθειες. Ελήφθησαν πρωτοβουλίες καλής θέλησης από την κ. Μέρκελ, ως προεδρεύουσα της ΕΕ, από τον Χάικο Μάας, από τον ύπατο εκπρόσωπο Μπορέλ.
- Τουρκία και Ελλάδα είναι δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Είμαστε σύμμαχοι ουσιαστικά. Είναι πολύ φυσικό για το ΝΑΤΟ να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία.
- Στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέλαβε μια πρωτοβουλία. Έκανε κάποιες προτάσεις. Προκειμένου να μην υπάρξει κάποια σύγκρουση, μας ρώτησε την άποψή μας για έναρξη συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε τεχνικό επίπεδο. Εμείς είπαμε ότι «ευχαρίστως, είμαστε πάντα υπέρ των συνομιλιών. Δεν είμαστε εκείνοι που λέμε ‘όχι’. Λέμε ‘ναι’». Και μετά μας ρώτησε αν μπορεί να το ανακοινώσει. Το ίδιο ρώτησαν και την Ελλάδα. Βέβαια δεν χρειάζεται να σας λέω τέτοιες λεπτομέρειες, αλλά τις λέω για να δείτε το πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας.
- Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ζήτησε τη γνώμη της Ελλάδας. Και η Ελλάδα είπε «εντάξει». Και αφού είπε το «εντάξει», το ΝΑΤΟ προέβη στη δήλωση. Δεν είναι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αλλά η Ελλάδα που λέει ψέματα. Αλλά -εμείς δεν εκπλαγήκαμε- δυστυχώς η Ελλάδα διέψευσε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ. Αλλά αυτός που είπε ψέματα δεν είναι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ. Αυτή που είπε ψέματα είναι η ίδια η Ελλάδα. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα για μια άλλη φορά έδειξε ότι δεν είναι υπέρ του διαλόγου. Αυτό το έχουμε ζήσει και στο παρελθόν και γι’ αυτό δεν εκπλαγήκαμε.
- Για άλλη μια φορά έδειξαν ότι η Ελλάδα δεν είναι υπέρ του διαλόγου. Εάν η Ελλάδα περιμένει από μας να παραιτηθούμε από όλα τα δικαιώματά μας για να συναντηθούμε μαζί τους, αυτό δεν θα συμβεί. Όποιος έχει δίκιο δεν αποφεύγει το διάλογο, αλλά η Ελλάδα γνωρίζει ότι έχει άδικο.
- Με την Ελλάδα είχαμε συμφωνήσει, όπως ξέρετε, μετά τη μεσολάβηση της κ. Μέρκελ να προβούμε σε μία κοινή δήλωση. Λίγες ώρες πριν τη δήλωση, η Ελλάδα πήγε και υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο. Ο Μπορέλ και η Γερμανία εξεπλάγησαν, αλλά όχι εμείς.
- Εμείς λέμε «Ναι», η Ελλάδα λέει «Όχι». Εάν η Ελλάδα νομίζει ότι μας κάνεις χάρη να συναντηθεί μαζί μας και περιμένει από μας ότι για να συναντηθούμε μαζί τους, πρέπει να παραιτηθούμε από όλα τα δικαιώματά μας, αυτό δεν θα συμβεί.
- Εξάλλου, αν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου, δεν αποφεύγεις το διάλογο. Αν είσαι μία χώρα ή ένας υπουργός Εξωτερικών ή ένας ηγέτης που πιστεύεις ότι μπορείς να υπερασπιστείς τα δικαιώματά σου, δεν αποφεύγεις τις συνομιλίες.
«Η Γαλλία υποκινεί την Ελλάδα»
- Η χώρα που υποκινεί περισσότερο την Ελλάδα είναι η Γαλλία.
- Άλλος είναι ο καημός της Γαλλίας. Διαφορετικά, τί δουλειά έχει στην ανατολική Μεσόγειο; Αν ήταν η Δυτική Μεσόγειος, θα το καταλαβαίναμε.
- Η Γαλλία θύμωσε πολύ όταν απέτυχε το σχέδιο ίδρυσης τρομοκρατικού κράτους στα βορειοανατολικά της Συρίας.
- Αργότερα, έκανε ένα τεράστιο λάθος υποστηρίζοντας τον πραξικοπηματία Χαφτάρ στη Λιβύη. Πίστευε ότι θα καταλάβουν την Τρίπολη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η ισορροπία άλλαξε, ο Χαφτάρ ηττήθηκε και ο Μακρόν περιήλθε σε υστερία.
- Αργότερα είπε ότι τα πλοία μας παρενόχλησαν τα δικά τους πλοία στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν μπορούσε να το τεκμηριώσει και ντροπιάστηκε. Εμείς τεκμηριώσαμε ότι δεν υπήρξε τέτοια παρενόχληση. Η Γαλλία πρέπει να ζητήσει συγνώμη από την Τουρκία.
- Πηγαίνει στο Λίβανο και κακολογεί την Τουρκία. Βλέπει τον Λίβανο ως την αυλή της. Εμείς όταν πήγαμε στο Λίβανο, πήγαμε για να βοηθήσουμε, πήγαμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τις προτάσεις μας. Ο Μακρόν πηγαίνει με τον αέρα του αποικιοκράτη.
- Εμείς όπου πηγαίνουμε, πηγαίνουμε με την αντίληψη του win-win.
Ακάρ: Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους να κάνουμε ό,τι χρειάζεται στη Μεσόγειο
Τη βάση των κομάντο στην Ισπάρτα της Τουρκίας επισκέφτηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος τόνισε για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην ανατoλική Μεσόγειο «χέρι-χέρι» με τη Λιβύη, όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Ό,τι έπρεπε να κάνουμε το κάναμε με τους Λίβυους αδελφούς μας χέρι-χέρι, τόσο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσο και στο πεδίο, και θα συνεχίσουμε να τα κάνουμε μέχρι τέλος. Θα σώσουμε το ευγενές μας έθνος από τη μάστιγα του τρόμου. Θα βάλουμε τέλος σε αυτή την λαίλαπα που μας μαστίζει εδώ 40 χρόνια εξουδετερώνοντας μέχρι και τον τελευταίο τρομοκράτη και θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια των συνόρων μας και του λαού μας».
Κιλιντσάρογλου: Αν η συμφωνία της Λιβύης δεν επικυρωθεί, ο Ερντογάν πρέπει να «φύγει»
Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αλλάζοντας «ρότα» για τη Λιβύη και τη Γαλάζια Πατρίδα, πολιτικές τις οποίες επέκρινε το κόμμα του ως «τυχοδιωκτικές», τώρα δηλώνει ότι αν το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο δεν εγκριθεί από τη βουλή της Λιβύης, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει λόγο να παραμένει στην καρέκλα του.
«Η Αίγυπτος αποτελεί κλειδί για την ανατολική Μεσόγειο. Διαφώνησαν με την Αίγυπτο. Έκαναν συμφωνία με τη Λιβύη Συμφωνία, ωραία. Εγκρίθηκε από τη βουλή μας η συμφωνία με την κυβέρνηση του Σαράζ ομόφωνα, αλλά εκείνοι (οι Λίβυοι) δεν την έχουν υποβάλει καν στο κοινοβούλιό τους. Εκεί υπάρχει κίνδυνος για την Τουρκία. Πού πήγε ο Σαράζ; Πήγε στη Γαλλία μετά από πρόσκληση του Μακρόν. Τι θα συμβεί αν απορριφθεί αυτή η συμφωνία στο κοινοβούλιο τους; Ο Ερντογάν δεν θα μπορεί να κάτσει άλλο στην καρέκλα του. Ο άνθρωπος, ο οποίος έφερε τη Γαλάζια Πατρίδα σε αυτή τη κατάσταση είναι ο Ερντογάν. Είναι τόσο ξεκάθαρο και το λέω ανοιχτά. Τη Γαλάζια Πατρίδα που ενώ την είχαμε εμείς στα χέρια μας και ήταν το πιο δυνατό μας σημείο –κατοχυρωμένη ακόμη και με διεθνείς συμφωνίες-, ο Ερντογάν τη μετέτρεψε έτσι ώστε να έρχονται τώρα οι μεγάλες δυνάμεις -κατά μία έννοια- και να μας κάνουν παζάρια. Και τώρα λέω πήγαινε και συμφώνησε με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ, άνοιξε πρεσβείες, στείλε τους πρέσβεις εκεί, κάτσε, μίλα!».
Επικοινωνία Καλίν – Ο’ Μπράιαν για ανατ. Μεσόγειο
Στο μεταξύ, η τηλεφωνική διπλωματία της Άγκυρας για το θέμα της ανατολικής Μεσογείου συνεχίζεται. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον σύμβουλο ασφαλείας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν σχετικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Εκπρόσωπος ΑΚΡ: Ξεχάστε τη συμφωνία του μεταναστευτικού, αν επιβάλετε κυρώσεις
Το «όπλο» του μεταναστευτικού βγάζει και πάλι από τη φαρέτρα της η Άγκυρα απέναντι στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις και τις κυρώσεις στο θέμα της ανατoλικής Μεσογείου.
Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε χαρακτηριστικά: «Χωρίς την Τουρκία, ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν υπάρχει. Τι κίνητρο θα μας δώσουν; Δεν περιμένω να φτάσουν σε σημείο κυρώσεων. Αλλά αν φτάσουν, μετά από την ώρα εκείνη, η ΕΕ μην περιμένει συνεργασία στο θέμα των προσφύγων».
Μητσοτάκης: Αναγκαία η προσήλωση στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου - Ρούτε: Ισχυρός σύμμαχος η Ελλάδα
Η Μέρκελ φωτίζει κρίσιμες στιγμές της ελληνικής κρίσης – Ο εκνευρισμός για Παπανδρέου, η αίσθηση αποτυχίας του Σαμαρά και ο αιφνιδιασμός του Τσίπρα
Η Νικόλ Κίντμαν σκέφτεται να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ μαζί με τον Κιθ Έρμπαν - Προβληματισμός για την ψυχική της υγεία
Η Κέιτ Μίντλετον ετοιμάζεται για νέα δημόσια εμφάνιση - Η ανακοίνωση του παλατιού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr