Πρόταση Μισέλ για πολυμερή διάσκεψη με τη συμμετοχή της Τουρκίας
«Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της δεν τυγχάνουν σεβασμού, αλλά ταυτόχρονα πρέπει, επίσης, να προσφέρουμε διάλογο και μία θετική προσέγγιση», τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, υποστηρίζει τη διοργάνωση πολυμερούς διάσκεψης, προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και προκειμένου να συζητηθούν τα κύρια σημεία των διαφορών στην περιοχή, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Belga.
«Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της δεν τυγχάνουν σεβασμού, αλλά ταυτόχρονα πρέπει, επίσης, να προσφέρουμε διάλογο και μία θετική προσέγγιση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μισέλ. Η Τουρκία «φιγουράρει» στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 24 Σεπτεμβρίου. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχεδιάζουν εδώ και αρκετό καιρό μια στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις με τη γειτονική χώρα.
Η πανδημία του κορονοϊού ανέτρεψε τα σχέδια αυτά, αλλά μια τέτοια συζήτηση είναι πλέον πραγματικά απαραίτητη λόγω της φορτισμένης διαμάχης με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ελλάδα και Κύπρο, για το φυσικό αέριο. «Μια κλιμάκωση βρίσκεται σε εξέλιξη, με όλο και περισσότερα περιστατικά και στρατιωτικά μέσα στην περιοχή. Αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Μισέλ σε συνομιλία που είχε με αρκετούς δημοσιογράφους την Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου.
«Μια πολυμερής διάσκεψη θα μπορούσε, πρώτον, να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης και, δεύτερον, στην εξεύρεση λύσεων στα πολλά θέματα στα οποία διαφωνούμε», πρόσθεσε. Ο Μισέλ έχει κατά νου μια ευρεία διάσκεψη στην οποία, εκτός από τις διαφορές για τα θαλάσσια σύνορα, θα μπορούσαν να συζητηθούν θέματα όπως η ενέργεια, η μετανάστευση και η ασφάλεια.
«Έχω ήδη καταθέσει ανεπίσημα την ιδέα σε αρκετούς Ευρωπαίους και τρίτους συναδέλφους,, μεταξύ αυτών και από την Τουρκία. Δεν λέω ότι έχουμε ένα σαφές "ναι", αλλά η απάντηση δεν ήταν αρνητική», δήλωσε ακόμη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Μισέλ συνειδητοποιεί ότι υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν προτού διοργανωθεί μία τέτοια διάσκεψη, αλλά «θα μπορούσε να είναι η καλύτερη ευκαιρία για μια αποκλιμάκωση και μια πιο θετική προσέγγιση» προσθέτει το δημοσίευμα. «Μια συζήτηση για τη μορφή αυτής της Διάσκεψης και οι σχετικές ρυθμίσεις θα ήταν πιο εποικοδομητική απ’ ό,τι η τρέχουσα κατάσταση», τονίζει ακόμη το Belga.
Σύμφωνα με τον Μισέλ, πρέπει να είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αποδέχεται η Άγκυρα να συνεχίσει να ενεργεί μονομερώς και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. «Είμαι υπέρ της λογικής του καρότου και του μαστιγίου. Ποια εργαλεία έχουμε για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και ποια για να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν αποδεχόμαστε την έλλειψη σεβασμού; Ζητούμε σεβασμό. Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα», σημείωσε ακόμη ο κ. Μισέλ.
Διάλογο με κάθε τρόπο επιδιώκει η Κομισιόν
Διάλογο με κάθε τρόπο επιδιώκει η Κομισιόν, ως η μόνη λύση που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες λύσεις. «Η μόνη επιλογή προς τα εμπρός είναι ο διάλογος, αυτός μόνο μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες λύσεις», δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο.
Κληθείς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις σε σχέση με την αλληλεγγύη της Ε.Ε σε Ελλάδα και Κύπρο, ο Πίτερ Στάνο είπε ότι «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο έχει ξεκαθαριστεί σε πολλές περιπτώσεις. Η Ε.Ε. έχει πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο για την τρέχουσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη δράση και τις μονομερείς κινήσεις της Τουρκίας. Η Ε.Ε. είναι ξεκάθαρη πως από το τι περιμένει για την αποκλιμάκωση. Επαναλαμβάνω ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι ο διάλογος, μόνο ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες λύσεις».
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επανέλαβε ότι η θέση της Ε.Ε. παραμένει η ίδια σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών και ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει ώστε αποκλιμακωθεί η απαράδεκτη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό είναι προς το συμφέρον τόσο της Τουρκίας όσο και της Ε.Ε.
«Ο Ύπατος Εκπρόσωπος έχει εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό προσωπικά με αυτό το σκοπό και προσπαθεί με τις επαφές του να μεταφέρει το μήνυμα και να επιτύχει αντί για μονομερή βήματα και ανταλλαγή απειλών και δηλώσεων, να έχουμε τελικά ένα διάλογο που να ξεκινήσει με διαπραγματεύσεις για το πως θα αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε επίσης.
H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr