Ερντογάν: Μέχρι να μας καταλάβουν θα ζήσουν πολλές πίκρες στο τραπέζι και στο πεδίο της μάχης
Τραβάει το σκοινί ο Ερντογάν - Εμμένει στη δική της τακτική η Αθήνα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Στην ένταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε εκ νέου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Νοσοκομείου του Γκιόζτεπε στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε ότι «θα σκίσουμε και θα πετάξουμε ένα ένα τα σενάρια των πραξικοπημάτων και της πολιτικής ίντριγκας που καταστρώνουν όσοι ευθαρσώς βγάζουν τέτοια έχθρα απέναντι στη χώρα μας προς την κοινή τους γνώμη», είπε.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι το πολιτικό και οικονομικό καθεστώς που κυριαρχούσε στον κόσμο για μεγάλο χρονικό διάστημα καταρρέει σε κάθε επίπεδο.
«Όσοι βρίσκονται πίσω από αδιανόητες συμμαχίες που δημιουργούνται εναντίον της χώρας μας και πίσω από συμπεριφορές που δεν αναγνωρίζουν δικαιώματα και νόμους, τους έχει κυριεύσει η ανησυχία κι ο φόβος», ανέφερε.
«Ή διπλωματία ή αλλιώς θα ζήσουν μεγάλη πίκρα στο πεδίο της μάχης»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφήνοντας συνεχώς αιχμές κατά της Ελλάδας, χωρίς ωστόσο να την κατονομάζει, συνέχισε λέγοντας ότι «οι απέναντί μας δεν υπολογίζουν τα δικαιώματά μας και προσπαθούν να επιβληθούν. Αλλά θα καταλάβουν ότι δεν πάει έτσι, όταν θα δουν την Τουρκία να σκίζει και να πετάει τους ανήθικους χάρτες και τα έγγραφα που της φέρνουν μπροστά της και ότι έχει πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ισχύ. Ή θα το καταλάβουν με τη γλώσσα της πολιτικής και της δημοκρατίας ή θα ζήσουν μεγάλες πίκρες στο πεδίο της μάχης. Ή θα το καταλάβουν με τη γλώσσα της πολιτικής και της δημοκρατίας ή θα ζήσουν μεγάλες πίκρες στο πεδίο της μάχης», δήλωσε σημειώνοντας ότι είναι αποφασισμένος να γίνει η Τουρκία ένα από τις μεγαλύτερα 10 κράτη στον κόσμο.
«Ετοιμαζόμαστε για παν ενδεχόμενο»
«Ελπίζουμε να μην είναι πολύ αργά όταν συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει δύναμη ικανή να σταθεί ενάντια σε ένα έθνος που θεωρεί ως ύψιστη αξία του τον αγώνα και τον ηρωισμό. Όταν λέμε, "μακάρι ο Αλλάχ να μην μας κάνει να ξαναγράψουμε τον εθνικό ύμνο για αυτό το έθνος", εννοούμε να μην κάνουμε πάλι θυσίες ούτε εμείς ούτε οι αντίπαλοί μας να καταστραφούν. Το τουρκικό έθνος είναι ένα έθνος που είναι ευλογημένο, έχοντας ζήσει κάθε είδους επιθέσεις κι έχοντας πληρώσει κάθε κόστος. Όσοι ζουν εδώ και καιρό μέσα σε μία ψεύτικη γυάλα ευημερίας και δημοκρατίας, καιρός να σκεφτούν τί θα μπορούσε να συμβεί στο τέλος αυτής της διαδικασίας που βιώνουμε. Ως Τουρκία και ως τουρκικό έθνος, είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο και κάθε συνέπεια», δήλωσε εμφαντικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Την ίδια ώρα που οι τουρκικές προκλήσεις βρίσκονται στο «κόκκινο» η Ελλάδα ακολουθεί τη δική της τακτική και με βάση την οποία θα μπει στο τραπέζι του διαλόγου μόνο όταν σταματήσουν οι προκλήσεις της Άγκυρας. Μάλιστα νωρίτερα το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο ίδιος ο κ. Δένδιας από την πλευρά του τόνισε μέσω του Twitter ότι «συζητήσαμε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης από πλευράς Τουρκίας».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Open TV, η ελληνική κυβέρνηση έχει στα χέρια της, τις προτάσεις του ΝΑΤΟ για να βρεθεί η χρυσή τομή και να προχωρήσει ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να μελετηθούν από την ελληνική πλευρά και την Τρίτη, όταν θα υπάρξουν νέες συνομιλίες αξιωματούχων των δύο χωρών, θα δοθεί η ελληνική θετική ή αρνητική απάντηση. Πάντως, όπως μετέδωσε η διπλωματική συντάκτρια του Open TV Αλεξία Τασούλη σε μία πρώτη ανάγνωση των προτάσεων, οι ελληνικές θέσεις δεν ικανοποιούνται απόλυτα.
Στο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες Παρασκευή υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Γενς Στόλτενμπεργκ και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε στη σκιά της ανακοίνωσης έναρξης διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εκ μέρους του Γενς Στόλτενμπεργκ.
Διάλογος Παναγιωτόπουλου - Στόλτενμπεργκ
Διάλογο που είχε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δημοσίευσε ο ΣΚΑΪ. Στόλτενμπεργκ και Παναγιωτόπουλος συναντήθηκαν στο Βερολίνο πριν μερικές ημέρες και όπως φαίνεται από το διάλογο ο ΥΠΕΘΑ είχε ζητήσει ξεκάθαρα τη μεσολάβηση του γγ του ΝΑΤΟ για να αποσύρει η Τουρκία όλα τα πλοία.
Ο διάλογος που είχαν Παναγιωτόπουλος και Στόλτενμπεργκ ήταν ο εξής:
Παναγιωτόπουλος: Όσο παραμένουν σ’ αυτό το σημείο τόσα πλοία αυξάνεται ο κίνδυνος να γίνει κάτι λόγω υπερσυγκέντρωσης, κόπωσης και έντασης πολλών πλοίων σε μια τόσο περιορισμένη περιοχή.
Στόλτενμπεργκ: Εντάξει. Τι μπορώ να κάνω;
Παναγιωτόπουλος: Να μεσολαβήσεις ώστε να βρεθεί τρόπος να αποσύρει αμέσως ο Ερντογάν όλα τα πλοία.
Στόλτενμπεργκ: Όλα τα πολεμικά;
Παναγιωτόπουλος: Όλα τα πολεμικά.
Στόλτενμπεργκ: Και το Oruc Reis;
Παναγιωτόπουλος: Βεβαίως και το Oruc Reis. Αν αποσυρθούν τα πολεμικά, θα φύγει και αυτό, γιατί ποτέ δε βγαίνει χωρίς συνοδεία πολεμικών πλοίων.
Στόλτενμπεργκ: «Δεν υπάρχει συμφωνία, μόνο συζητήσεις»
Πριν από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες είχαν προηγηθεί διευκρινίσεις από τον Γενς Στόλτενμπεργκ σχετικά με την ανακοίνωση περί έναρξης διαλόγου, Ελλάδας-Τουρκίας. «Είναι περισσότερο τεχνικές συζητήσεις παρά διαπραγματεύσεις» και πως δεν αντικαθιστούν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαπραγμάτευση. «Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», τόνισε.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι «οι τεχνικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει στις Βρυξέλλες», αλλά ξεκαθάρισε ότι «είναι περισσότερο τεχνικές συζητήσεις παρά διαπραγματεύσεις» και πως δεν αντικαθιστούν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαπραγμάτευση. Πιο αναλυτικά, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι έχει μιλήσει με τους δύο ηγέτες, της Ελλάδας και της Τουρκίας και στη συνέχεια «οι δύο Σύμμαχοι συναντήθηκαν για τεχνικές συζητήσεις εδώ στο ΝΑΤΟ».
Οδική ασφάλεια: Τέλος στο «σβήσιμο» των κλήσεων – Πώς θα λειτουργούν οι 1.388 κάμερες στους δρόμους της Αττικής
Επικίνδυνη κακοκαιρία προ των πυλών: Πού θα πέσει πολύ νερό και πού χιόνια - Σε επιφυλακή οι αρχές
Βέφα Αλεξιάδου: Ο λόγος που η κηδεία έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο - Ούτε ένα σχόλιο από την Ελένη Μενεγάκη
Ανησυχητική έρευνα: Η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις φωτιές συνδέεται με 1,5 εκατ. θανάτους ετησίως
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr