Oι επόμενες 20 ημέρες θα κρίνουν τις προθέσεις Ερντογάν για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο
Στο επόμενο διάστημα θα φανεί κατά πόσον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εννοεί ειλικρινά την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Κρίσιμη όσο και…δοκιμαστική για την Τουρκία είναι το επόμενο 20ημερο με ενδιάμεσο σταθμό την ειδική Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, καθώς εντός του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος θα διαφανεί κατά πόσον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εννοεί ειλικρινά την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο ή απλά θορυβήθηκε εν όψει της προοπτικής επιβολής κυρώσεων σε βάρος της ετοιμόρροπης τουρκικής οικονομίας. Και αυτό γιατί ενώ το Oruc Reis ελλιμενίστηκε στην Αττάλεια, τα τουρκικά πολεμικά πλοία παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή αν και με εμφανή την διάθεση της απόσυρσης και οι Τούρκοι ανώτατοι αξιωματούχοι εκπέμπουν αντιφατικά μηνύματα.
Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα θα εξακολουθήσει την τακτική της αυτοσυγκράτησης, επιχειρώντας αφενός να «διαφημίζει» την ετοιμότητα της για επανέναρξη του οριοθετημένου Ελληνοτουρκικού διαλόγου και αφετέρου να υπενθυμίζει στους γείτονες πως τυχόν ανανέωση των προκλήσεων θα επισύρει οδυνηρές κυρώσεις. Τα συγκεκριμένα μηνύματα αναμένεται να εκπέμψει σε λίγες ώρες από τη συνάντηση του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εφόσον η αποκλιμάκωση αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνέχειας και της συνέπειας, όπως θα επισημάνει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τότε η προοπτική της επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών μπορεί να επισυμβεί ακόμη και εντός του επόμενου μήνα.
Την ίδια ώρα, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει από τους εταίρους να κρατήσουν ζωντανή την προοπτική του καταλόγου των περιοριστικών μέτρων κατά της Άγκυρας, καθώς βάσει της ανάγνωσης, που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου η συγκεκριμένη απειλή σε συνδυασμό με τις συστηματικές πιέσεις, που ασκήθηκαν μέσω της γερμανικής διαμεσολάβησης και με τις ευχές των ΗΠΑ έδειξαν να συνετίζουν για την ώρα τον Τούρκο πρόεδρο.
Είναι, επίσης, σαφές πως ο Σαρλ Μισέλ, πλήρως ευθυγραμμισμένος με την γερμανική διαμεσολαβητική προσπάθεια θα ασκήσει λελογισμένη πίεση προς την Αθήνα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, πιθανώς σε μία πολυμερή διάσκεψη, ακόμη και προ του διημέρου 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Μολονότι η Αθήνα δεν εμφανίζεται κατ αρχήν αρνητική, ζητά κατά πληροφορίες να πειστεί για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας και εν προκειμένω προ της επικείμενης Συνόδου, σε κάθε περίπτωση, όμως θέτει τον απαράβατο όρο της συμμετοχής σε μία τέτοια διάσκεψη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι στο οποίο αντιτίθεται σφόδρα η Τουρκία.
Όλα αυτά ενόσω οι πιέσεις προς την Άγκυρα κλιμακώνονται, με τελευταία πράξη στο εν εξελίξει διπλωματικό θρίλερ την τηλεφωνική επικοινωνία Πομπέο - Τσαβούσογλου ένα 48ωρο μετά την επίσκεψη του στη Λευκωσία, όπου «προέβλεψε» σωστά πως η Τουρκία δεν θα ανανεώσει τη NAVTEX, ανοίγοντας ένα πολύτιμο διπλωματικό παράθυρο, ύστερα από περισσότερο από έναν μήνα αυξανόμενης έντασης στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Καστελορίζου.
Σημαντικό και τα ραντεβού των Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών, Sameh Shoukry, ένα περίπου μήνα μετά την υπογραφή της πολύ σημαντικής συμφωνίας μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ με το Κάιρο. Ακόμη πιο ενδιαφέρον, πάντως, το δείπνο εργασίας που θα έχει αργότερα το βράδυ με τον Αλβανό ομόλογο του, Έντι Ράμα, καθώς είναι εκπεφρασμένη η βούληση της Αθήνας – το επανέλαβε, άλλωστε, ο πρωθυπουργός και στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου στην ΔΕΘ – να προχωρήσει σε οριοθέτηση της ΑΟΖ και με τα Τίρανα.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr