Διπλωματικό σπριντ της Μέρκελ για την επανεκκίνηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου
Σκοπός είναι να καταστεί πραγματικότητα η επανεκκίνηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ακόμη και πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24/25🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Καταιγιστικές είναι τα τελευταία 24ωρα οι εξελίξεις στο οργιώδες διπλωματικό παρασκήνιο, προκειμένου να καταστεί πραγματικότητα η επανεκκίνηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ακόμη και πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 24/25, όπου το… κυρίως πιάτο παραμένει η προοπτική επιβολής οικονομικών ως επί το πλείστον κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Τα διπλωματικά νήματα κινεί εκ νέου η Γερμανίδα Καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, η οποία αξιοποιεί πλέον στο έπακρο το πολιτικό της εκτόπισμα, προκειμένου να φέρει τις δύο πλευρές του Αιγαίου στο τραπέζι του διαλόγου και να μην εμφανιστεί…αποτυχούσα στη Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς εβδομάδος στις Βρυξέλλες, αλλά και με την υποχρέωση να επισφραγίσει την ενεργοποίηση κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Μολονότι το Μέγαρο Μαξίμου επεδίωξε να προβάλλει τις προηγούμενες ώρες τη «συμφωνία κυρίων» στο μέτωπο του Μεταναστευτικού, με την απόφαση του Βερολίνου να υποδεχθεί στο έδαφος του 1553 πρόσφυγες, στους οποίους έχει ήδη απονεμηθεί άσυλο, είναι κάτι παραπάνω από σαφές πως Κυριάκος Μητσοτάκης και Ανγκελα Μέρκελ επιχειρούν να συνδιαμορφώσουν τις προϋποθέσεις, υπό τις οποίες δρομολογείται η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, από τις οποίες απεχώρησε η Τουρκία το Μάρτιο του 2016.
Δηλωτική, άλλωστε, των ζωηρών διαβουλεύσεων, αλλά και του ποσό κοντά μπορεί όντως να βρίσκεται η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ήταν η πρώτη δημόσια παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες από το συνέδριο του Economist ότι έχει αποκατασταθεί ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους συμβούλους των δυο ηγετών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η ενεργοποίηση εκ νέου του επικοινωνιακού άξονα Σουρανή - Καλίν προοιωνίζεται σύντομα επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Υπενθυμίζεται πως η επικοινωνία των δυο, που επαναλαμβάνεται με την βοήθεια του διπλωματικού συμβούλου της κυρίας Μερκελ, Γιαν Χέκερ, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα λειτούργησε ως ενδιάμεσος των δυο, είχε διακοπεί την επαύριο της ανακοίνωσης της συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα σε Αθήνα και Καιρό με την Άγκυρα να τορπιλίζει τη συμφωνία, που είχε επιτευχθεί στο Βερολίνο, τον Ιούλιο.
Για το Μέγαρο Μαξίμου, η μπάλα πλέον είναι στο τερέν της Τουρκίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει και χθες βράδυ από τον Economist, αλλά και νωρίτερα ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ότι εναπόκειται στην Τουρκία τα νερά στην Ανατολική Μεσόγειο να παραμείνουν ήρεμα. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επιβεβαίωσε από το βήμα του Συνεδρίου του Economist ότι εάν η αποχώρηση του τουρκικού σεισμογραφικού αποτελεί δείγμα του μοτίβου συμπεριφοράς, που θα ακολουθήσει η Τουρκία, τότε η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει.
«Όμως δεν πρόκειται να συζητήσουμε υπό απειλές, πίεση και εκβιασμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Ελληνικής διπλωματίας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Αθήνα έχει ενημερώσει κάθε ενδιαφερόμενο, προφανώς και την Καγκελάριο Μέρκελ, πως συζητά επί της μίας και μόνης υφιστάμενης διαφοράς με την Τουρκία, ήτοι την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και υπερκείμενης ΑΟΖ. Ο πρωθυπουργός φέρεται να ζητά, εξάλλου, ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να υπάρχει πάντα στο τραπέζι μέσω μιας όσο το δυνατόν αυτοματοποιημένης διαδικασίας η ταχύτερη δυνατή ενεργοποίηση οικονομικών αντιμέτρων κατά της Τουρκίας στην περίπτωση, που ο Ερντογάν αποφασίσει να ακολουθήσει εκ νέου το μονοπάτι της πρόκλησης και της επιθετικότητας.
Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρείται πολύ πιθανή μία διμερής συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της ειδικής Συνόδου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, εκεί, όπου ο πρωθυπουργός θα έχει πλούσια πρόγραμμα επαφών, στην προσπάθεια του να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι η δαμόκλειος σπάθη των κυρώσεων είναι απαραίτητη, προκειμένου η Τουρκία να μην παρεκκλίνει του δρόμου της καταλλαγής.
Ταυτόχρονα, η χθεσινή τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Ταγίπ Ερντογάν, αποσκοπεί από την πλευρά του Βερολίνου τουλάχιστον να διασφαλισθεί πως ο ελλιμενισμός του Oruc Reis θα έχει και συνέχεια, ώστε να επαναρχίσουν πιθανώς και στις αρχές της προσεχούς εβδομάδος οι διερευνητικές επαφές. Στο πλαίσιο αυτό δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ακόμη και μία τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν ως επιστέγασμα πως η νέα απόπειρα του ελληνοτουρκικού διαλόγου δεν θα έχει τη μοίρα της αντίστοιχης του Αυγούστου, μολονότι κάτι τέτοιο, ήτοι η απευθείας επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν θεωρείται από κυβερνητικές πηγές πρώιμη για την ώρα εξέλιξη.
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr