Χουριέτ: Θα συνταχθεί έγγραφο-πλαίσιο για τα θέματα συζήτησης των διερευνητικών
Η Τουρκία, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, είναι υπέρ του να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις και να τεθούν όλα τα θέματα στο τραπέζι - Τι αναφέρει το ρεπορτάζ του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου TRT Haber🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Έγγραφο με τον καθορισμό του περιεχομένου των διερευνητικών επαφών ετοιμάζουν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», τα μέρη, το οποίο θα υποβάλλουν στη συνέχεια στις πολιτικές αρχές των κρατών τους για να ξεκινήσει ο διάλογος.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, «οι δύο χώρες έχουν μία διαφορετική αντίληψη όσον αφορά τα ζητήματα και θα έχουν προβλήματα ακόμη και στα θέματα που θα συζητηθούν (στις διερευνητικές). Οι όροι της Ελλάδας σε αυτό το θέμα είναι γνωστοί μέσω των ειδήσεων. Ενώ η Τουρκία είναι υπέρ του να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις και να τεθούν όλα τα θέματα στο τραπέζι.
Τα μέρη εργάζονται σε ένα έγγραφο-πλαίσιο που θα περιλαμβάνει τα κεφάλαια και τη μέθοδο διεξαγωγής των διερευνητικών. Και μόλις επιτευχθεί συναίνεση πάνω στο πλαίσιο, τότε αναμένεται να ανακοινωθεί η ημερομηνία. Οι φάκελοι με τα θέματα που θα συζητηθούν στις διερευνητικές επαφές θα υποβληθούν έπειτα στις πολιτικές αρχές και των δύο χωρών. Όσο μακρά και επίπονη κι αν είναι η διαδικασία, το να καθίσουμε στο τραπέζι είναι ο πιο επωφελής δρόμος».
Στη συνέχεια, το άρθρο αναφέρεται στις προσπάθειες της Τουρκίας για τη διεξαγωγή συνομιλιών και με την Αίγυπτο με στόχο τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προσελκύσει την προσοχή των ελληνικών ΜΜΕ και της κοινής γνώμης.
«Αν η Ελλάδα ενδιαφέρεται και ανησυχεί γι’ αυτό το θέμα, αυτό σημαίνει ότι η επιμονή της Τουρκίας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», σχολιάζει η αρθρογράφος Χαντέ Φιράτ, η δημοσιογράφος στην οποία βγήκε μέσω facetime το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να καλέσει τον λαό να αντισταθεί.
«Η Τουρκία δεν πρέπει να δεχθεί μόνο την υφαλοκρηπίδα στο τραπέζι»
Την ίδια ώρα, η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» φιλοξενεί δηλώσεις πρώην διπλωμάτη, ο οποίος ισχυρίζεται ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών κι όχι μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας που θέτει η Ελλάδα, την οποία μάλιστα δεν έχει δηλώσει καν επισήμως.
Σύμφωνα με τον πρώην διπλωμάτη, Σινάν Ουλγκέν, «παρόλο που η Ελλάδα θέλει να πραγματοποιήσει αυτές τις διαπραγματεύσεις εστιάζοντας στην ‘υφαλοκρηπίδα’, υπάρχουν πολλά προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, όπως τα χωρικά ύδατα, ο αφοπλισμός των νησιών και τα αμφισβητούμενα νησιά. Όταν η Τουρκία καθίσει στο τραπέζι, πρέπει να δηλώσει ποιο θα είναι το κεντρικό θέμα των συνομιλιών, ώστε να μην επιτρέψει παρερμηνείες. Η Ελλάδα δεν έχει πάρει θέση σχετικά με τη δήλωση της υφαλοκρηπίδας της. Πρέπει να αναγκάσουμε την Ελλάδα να δηλώσει την υφαλοκρηπίδα της». Ο πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας Οικονομίας και Εξωτερικής Πολιτικής (EDAM), υποστηρίζει ότι ναι μεν οι συζητήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, αλλά είναι σημαντικό η διπλωματία να ασχοληθεί και με όλα τα διμερή προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κι αυτός πρέπει να είναι ο στόχος των συνομιλιών. Άλλωστε και στο παρελθόν –υποστηρίζει ο Σινάν Ουλγκέν- έχει συζητηθεί στις διερευνητικές και το θέμα των χωρικών υδάτων, και του αφοπλισμού των νησιών και ο εναέριος χώρος.
Το πρώτο 15ήμερο Οκτωβρίου οι διερευνητικές, σύμφωνα με TRT
Σε ρεπορτάζ του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου TRT Haber αναφέρεται ότι –σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές- η πρώτη συνάντηση θα διεξαχθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο Οκτωβρίου, ενώ στη συνέχεια θα διεξάγονται εναλλάξ στις δύο χώρες, ανάλογα με την πρόοδο των συζητήσεων.
«Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Ως ημερομηνία, οι διπλωματικές πηγές δείχνουν το πρώτο δεκαπενθήμερο Οκτωβρίου. Ακολούθως, οι συναντήσεις θα διεξάγονται εναλλάξ στις δύο χώρες. Αλλά ποια θα είναι η διάρκεια αυτών των συναντήσεων; Πόσο συχνά θα πραγματοποιούνται; Θα συνεχίζονται, σύμφωνα με τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται στις συναντήσεις και τις συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, είτε πιο συχνά είτε διακεκομμένα».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του TRT, θα συζητηθούν οι διαφορές και στην ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο. «Στην ημερήσια διάταξη θα βρεθούν τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών. Ας υπογραμμίσουμε ότι δεν θα συζητηθούν μόνο οι διαφορές στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και τα προβλήματα στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, υπάρχει μεγάλη διαφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σχετικά με τον εξοπλισμό των νησιών από την Ελλάδα. Η Τουρκία αντιδρά σκληρά στην, κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών, κίνηση της Ελλάδας», υπογραμμίζει ο ρεπόρτερ, ο οποίος δίνει απάντηση και στο γιατί η Τουρκία αντιδρά με anti-navtex στο Αιγαίο κι όχι νότα διαμαρτυρίας απέναντι στην Ελλάδα, εφόσον διαφωνεί με την αποστρατικοποίηση κάποιων νησιών. «Η Ελλάδα δημοσίευσε πρόσφατα δύο Navtex. Η ερώτηση που έρχεται στο μυαλό είναι γιατί δημοσιεύτηκε (αντι)Navtex και δεν δόθηκε νότα στην Ελλάδα; Επειδή η Ελλάδα ανακοίνωσε τις τελευταίες παραβιάσεις της μέσω Navtex. Με άλλα λόγια, είπε ότι θα έκανε στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από αυτά τα νησιά μέσω Navtex. Ως εκ τούτου, η Τουρκία έδειξε την αντίδρασή της επίσης μέσω Navtex. Εκτός αυτού, η Τουρκία ανταπαντά σε κάθε αρνητικό βήμα της Ελλάδας με νότα. Τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Αθήνα, η Τουρκία δίνει στην Ελλάδα την απαραίτητη απάντηση με νότα, διασφαλίζοντας έτσι την καταγραφή των παραβιάσεων της Ελλάδας».
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr