Το μακρύ κατηγορώ Ερντογάν κατά Ελλάδας και Κύπρου προς την Ευρώπη
Ο Τούρκος πρόεδρος απέστειλε επιστολή προς τους ηγέτες της ΕΕ ενόψει της συνόδου κορυφής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Επιστολή ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ την 1-2η Οκτωβρίου απέστειλε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τους ηγέτες της ΕΕ, εξηγώντας τις τουρκικές θέσεις για την ανατ. Μεσόγειο, εξαπολύοντας για άλλη μια φορά ωστόσο ένα μακρύ κατηγορώ κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.
Στην 4σέλιδη επιστολή, η οποία απεστάλη σε όλα τα μέλη της ΕΕ, εκτός της Ελλάδας και της Κύπρου, ο Τούρκος πρόεδρος τονίζει τη σημασία που έχουν για τη χώρα του οι ευρωτουρκικές σχέσεις και η πρόοδός τους, ότι ήταν πάντοτε προτεραιότητα της Τουρκίας και ότι επί διακυβέρνησης ΑΚΡ διανύθηκε σημαντική απόσταση.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει ωστόσο ότι λόγω των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο οι σχέσεις αυτές βρέθηκαν αντιμέτωπες με μια νέα δοκιμασία. «Με αυτή την επιστολή επιθυμώ να σας μεταφέρω τις θέσεις της Τουρκίας στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου και τις προτάσεις μου για την επίλυση των προβλημάτων. Η πολιτική μας στην ανατολική Μεσόγειο έχει δύο βασικούς στόχους. Ο πρώτος είναι η δίκαιη και νόμιμη οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων μας στην υφαλοκρηπίδα μας. Δεύτερός μας στόχος είναι να εγγυηθούμε τα ίσα δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/Κ ως ισότιμων εταίρων του νησιού επί των υδρογονανθράκων της Κύπρου. Στο πλαίσιο αυτών των στόχων μας, η Τουρκία επιθυμεί η ανατολική Μεσόγειος να γίνει μια ζώνη ειρήνης και σταθερότητας, όπου όλες οι πλευρές να συνεργάζονται και οι πηγές ενέργειας να μοιράζονται δίκαια. Ελπίζουμε ότι, όπως ο άνθρακας και ο χάλυβας είχε αποτελέσει το σημείο εκκίνησης της ΕΕ, έτσι κι οι υδρογονάνθρακες να αποτελέσουν την βάση για τη λύση στο Κυπριακό και τον σχηματισμό της μεγάλης ΕΕ», αναφέρεται στην επιστολή.
Αιτία της έντασης η Ελλάδα και η Κύπρος
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο στην επιστολή, αιτία της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο δεν είναι η Τουρκία αλλά η Ελλάδα και η Κύπρος. «Σήμερα φτάσαμε στο σημείο, το δίδυμο Ελλάδα-Ε/Κ να αγνοούν την Τουρκία και τους Τ/Κ, να κάνουν μονομερή βήματα, να δημιουργούν τετελεσμένα και η ΕΕ να παραμένει θεατής σε όλα αυτά από το 2003. Η Ε/Κ Διοίκηση Νότιας Κύπρου’, η οποία έγινε μέλος της ΕΕ χωρίς να έχει επιλυθεί το Κυπριακό αγνοώντας τους Τ/Κ το 2003, υπέγραψε συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με τις γειτονικές της χώρες το 2007 και 2010, το 2007 προχώρησε σε αδειοδοτήσεις, κήρυξε διεθνείς διαγωνισμούς και το 2011 πραγματοποίησε την πρώτη γεώτρηση», αναφέρεται στην επιστολή, ενώ στη συνέχεια κατηγορεί τις δύο χώρες για «χρησιμοποίηση» της ΕΕ για την επίτευξη των επιδιώξεών τους στην ανατ. Μεσόγειο. «Η Ελλάδα μαζί με την Ε/Κ Διοίκηση Νότιας Κύπρου χρησιμοποιώντας την ΕΕ προσπάθησαν να επιβάλουν στην Τουρκία τις μαξιμαλιστικές τους αξιώσεις επί των θαλάσσιων ζωνών (Χάρτης Σεβίλλης), που στοχεύουν στη φυλάκιση της Τουρκίας στον κόλπο της Αττάλειας. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το δίδυμο Ελλάδα-Ε/Κ, δημιούργησαν έναν μηχανισμό εναντίον της Τουρκίας και των Τ/Κ με το όνομα ‘Φόρουμ Αερίου Ανατολικής Μεσογείου’ και επιπλέον ίδρυσαν μηχανισμούς τριμερούς και τετραμερούς συνεργασίας εναντίον της Τουρκίας. Η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο επικεντρώθηκε στη διπλωματία για την προστασία τόσο των δικών της δικαιωμάτων όσο και των Τ/Κ στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά όταν οι εκκλήσεις μας για διάλογο και συνεργασία δεν βρήκαν ανταπόκριση, αφού περίμενε 7 χρόνια, ξεκίνησε να κάνει βήματα και στο πεδίο της μάχης το 2018», συνεχίζει.
Έτοιμοι για διάλογο με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις
Ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνει τώρα έτοιμος για διάλογο με την Ελλάδα, αλλά χωρίς προϋποθέσεις. «Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να επισημάνω ότι υποστηρίξαμε εξ αρχής την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση στη θάλασσα και στον αέρα. Από την άλλη οι Τ/Κ με τους Ε/Κ ως συνιδρυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία κατέρρευσε, και ως συνιδιοκτήτες του νησιού, πρέπει να ιδρύσουν ένα μηχανισμό συνεργασίας για τον δίκαιο καταμερισμό των εσόδων από τις πηγές υδρογονανθράκων. Για να ιδρυθεί ένας τέτοιος μηχανισμός δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη λύση του Κυπριακού. Επειδή και οι δύο πλευρές στο νησί πραγματοποιούν δραστηριότητες μέσω διεθνών εταιρειών στα πεδία που έχουν παραχωρήσει τις σχετικές άδειες. Για τη συνέχιση ή τον τερματισμό αυτών των δραστηριοτήτων μόνο οι δύο πλευρές μπορούν να αποφασίσουν», αναφέρει.
Περιφερειακή διάσκεψη για ανατ. Μεσόγειο
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαναλαμβάνει στην επιστολή την πρότασή του για την περιφερειακή διάσκεψη για την ανατ. Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι θα είναι επωφελής για όλους. «Πιστεύω ότι θα είναι εξαιρετικά επωφελές να συσταθεί ένα φόρουμ ενεργειακής συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο που θα φέρει μαζί τα μέρη συμπεριλαμβανομένων των Τ/Κ. Η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε στήριξη στα βήματα που θα γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση», δηλώνει ενώ καλεί την ΕΕ να στηρίξει την ιδέα του και να κρατήσει μία ουδέτερη στάση.
«Εύχομαι η ΕΕ να στηρίξει τις ιδέες μας, να εγκαταλείψει την προκατειλημμένη στάση της απέναντι στην Τουρκία και να μην στηρίζει τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας και της Ε/Κ Διοίκησης της Νότιας Κύπρου. Αυτή η μονομερής θέση της ΕΕ εναντίον της χώρας μου είναι ενάντια στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο. Αυτή η μονομερής στάση δυσκολεύει τη λύση, αυξάνει την ένταση και βλάπτει τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ και τα κοινά συμφέροντά μας σε πολλούς τομείς. Η προσδοκία μας από την ΕΕ είναι να μείνει ουδέτερη, να τους αντιμετωπίζει όλους ισότιμα, και να στηρίζει το διάλογο και τη συνεργασία. Αν δεν γίνουν τα παραπάνω βήματα στα οποία αναφέρθηκα, θα είναι άδικο να απαιτείται από την Τουρκία να τερματίσει τις δραστηριότητές της για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο», υποστηρίζει ο Τούρκος πρόεδρος.
Μην περιμένετε από την Τουρκία βήματα
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου αύξησε την ένταση, την ώρα που η Τουρκία είχε επιδείξει στάση καλής πρόθεσης στα τέλη Ιουλίου κατόπιν έκκλησης της γερμανικής προεδρίας.
«Την ώρα που οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου επιταχύνουν τα προγράμματα και τις δραστηριότητές τους στο θέμα των υδρογονανθράκων, την ώρα που οι συμμαχίες του κακού εναντίον της Τουρκίας εξακολουθούν να δημιουργούνται, την ώρα που αγνοούνται οι Τ/Κ, να μην περιμένει κανείς ότι η Τουρκία με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο θα φυλακιστεί στα δικά της χωρικά ύδατα. Εμείς ήμασταν πάντοτε έτοιμοι για διάλογο και συνεργασία. Δεν υποχωρήσαμε στις μαξιμαλιστικές αξιώσεις που προσπάθησαν να μας επιβάλουν μέσω ΕΕ. Δεν έχουμε βλέψεις για καμία χώρα. Αλλά προστατεύουμε και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικά μας δικαιώματα και των Τ/Κ ως εγγυήτρια δύναμη. Είναι ευθύνη όλων μας να βρούμε μια δίκαιη και ειρηνική λύση στο πρόβλημα της ανατολικής Μεσογείου. Γι’ αυτό πρέπει υποστηριχθεί ο διάλογος και η συνεργασία και να μην αποφεύγονται βήματα και αποφάσεις που επιδεινώσουν περισσότερο την τρέχουσα κρίση», αναφέρει ενώ καταλήγει λέγοντας με τις αξιώσεις της Τουρκίας από την αυριανή σύνοδο κορυφής. «Η ειλικρινή μας επιθυμία είναι να επικαιροποιηθεί η συμφωνία της 18ης Μαρτίου λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες και να προωθηθούν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ βήμα-βήμα με βάση τα κοινά μας συμφέροντα. Πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να αναγνωρίσουμε τη ζωτική σημασία των σχέσεών μας σε πολλούς τομείς, όπως στην παράνομη μετανάστευση, στην τρομοκρατία, στο εμπόριο και την ενέργεια για τα κοινά μας συμφέροντα. Περιμένω την πολύτιμη στήριξή σας γι’ αυτό τον σκοπό».
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr