Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα προκάλεσε την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο
Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε σήμερα στην Άγκυρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Την Ελλάδα κατέδειξε και πάλι ως υπεύθυνη της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο ενώπιον του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι δύο αξιωματούχοι στην Άγκυρα, στο πλαίσιο της επίσκεψης Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία σήμερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι θα προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της χώρας του, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εκείνη έβγαλε πρώτα τα πολεμικά της πλοία στη Μεσόγειο και οδήγησε την κατάσταση σε ένταση.
«Ως Τουρκία, ως σύμμαχος προσπαθούμε να μην απασχολούμε την ατζέντα του ΝΑΤΟ με διμερή ζητήματα που έχουμε με άλλους συμμάχους. Ωστόσο, κάποιοι σύμμαχοι συνεχώς απασχολούν την ατζέντα του ΝΑΤΟ είτε πρόκειται για ζητήματα που έχουν με την Τουρκία είτε για άλλα ζητήματα. Εμείς δεν θέλουμε να προκληθεί κανένα ατύχημα μεταξύ συμμάχων. Η ένταση προκλήθηκε όταν η Ελλάδα έστειλε πολεμικά πλοία στην περιοχή όπου επιχειρούσε το δικό μας ερευνητικό πλοίο. Το ΝΑΤΟ, το οποίο είδε ότι ακόμη και ρίσκο σύγκρουσης, ζήτησε να διαδραματίσει έναν ρόλο για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Και συμπλήρωσε: «Εμείς από την αρχή είδαμε θετικά αυτή την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ, τη στηρίξαμε και συμμετείχαμε σε όλες τις συναντήσεις και κάναμε δηλώσεις στήριξης. Στην αρχή η Ελλάδα είχε αρνητική στάση, τώρα βλέπουμε ότι και η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτές τις συναντήσεις και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γι’ αυτό».
Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία πολύτιμος σύμμαχος
Λαμβάνοντας το λόγο ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε την Τουρκία «πολύτιμο σύμμαχο», που συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ με διάφορους τρόπους, ενώ αναφερόμενος στο μηχανισμό που συστήθηκε για στρατιωτικές συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανοίξει το δρόμο και για τις διπλωματικές προσπάθειες.
«Συστήσαμε έναν στρατιωτικό μηχανισμό αποφυγής συγκρούσεων, προκειμένου να μειώσουμε τους κινδύνους περιστατικών και ατυχημάτων στην περιοχή. Αυτός περιλαμβάνει τη δέσμευση ενός ασφαλούς τρόπου επικοινωνίας (hotline), που θα λειτουργεί 24/7. Ο μηχανισμός συμφωνήθηκε μετά τις εποικοδομητικές συναντήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ. Καλωσορίζω και αποτίνω φόρο τιμής και στους δύο συμμάχους για τις προσπάθειές τους και είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο αυτόν τον μηχανισμό. Ο μηχανισμός αποφυγής συγκρούσεων μπορεί να συμβάλει ώστε να δημιουργηθεί ο χώρος για τις διπλωματικές προσπάθειες», δήλωσε ενώ κάλεσε την Τουρκία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της προκειμένου να λυθούν όλες οι κρίσεις στην περιοχή.
«Περιμένω από την Τουρκία να χρησιμοποιήσει την υπολογίσιμη επιρροή της για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις. Είχαμε σημαντικές συζητήσεις για μία από τις πιο πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Και προσδοκώ να τα συζητήσουμε επίσης και με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αργότερα σήμερα», ανέφερε.
Αλλαγή στάσης Στόλτενμπεργκ για S-400;
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ εξέφρασε, πάντως, για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά τις ανησυχίες του για το ρωσικό αντι-πυραυλικό σύστημα S-400, που αγόρασε η Τουρκία, γεγονός που αποτελεί αλλαγή στάσης του Στόλτενμπεργκ.
«Ανησυχούμε για τις επιπτώσεις από την απόκτηση από την Τουρκία του συστήματος S-400. Το σύστημα μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για άλλα αεροσκάφη και να οδηγήσει σε αμερικανικές κυρώσεις. Είναι μία εθνική απόφαση της Τουρκίας, αλλά οι S-400 δεν μπορούν να ενσωματωθούν στο αντι-αεροπορικό σύστημα του ΝΑΤΟ. Ζητούμε από την Τουρκία να βρει εναλλακτικές λύσεις με άλλους συμμάχους και το συζητήσαμε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας».
Τσαβούσογλου: Η Αρμενία εγκληματίας πολέμου
Παρόλο που ο λόγος της επίσκεψης του ΓΓ στην Τουρκία σήμερα είναι η Ανατολική Μεσόγειος, οι ερωτήσεις των Τούρκων δημοσιογράφων προς ΥΠΕΞ και Στόλτενμπεργκ επικεντρώθηκαν στην κρίση με το Ναγκόρνο - Καραμπάχ.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Αρμενία για την κρίση και τη χαρακτήρισε «εγκληματία πολέμου» που στοχεύει αμάχους Αζέρους. «Τις τελευταίες ημέρες, η στρυμωγμένη Αρμενία στο Γκέντζε και σε περιοχές γύρω από αυτό άρχισε να εκτοξεύει πύραυλους. Πιο σωστά, στοχεύει άμαχους πολίτες. Αυτό είναι βασικά έγκλημα πολέμου», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δεν είναι καινούριες οι επιθέσεις της Αρμενίας και ότι πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ιστορίας έχει συμπεριφερθεί αναλόγως.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παράσχει υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν, καθώς το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί εδώ και 30 χρόνια. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν υποστηρίζει στρατιωτικά το Αζερμπαϊτζάν, αλλά αν της ζητηθεί θα το κάνει.
Από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ υποστήριξε την ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ. «Πρέπει να δώσουμε το μήνυμα σε όλα τα μέρη ότι πρέπει να σταματήσουν τις συγκρούσεις το συντομότερο δυνατό. Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο πρόβλημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ», δήλωσε.
H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr