Σύνοδος Κορυφής: Το αίτημα Μητσοτάκη για κυρώσεις στην Τουρκία και η στάση της Γερμανίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητεί υπό το φως των νέων εξελίξεων με την Τουρκία να υπάρξει ένας «οδικός χάρτης», ένας συγκεκριμένος κατάλογος αντιδράσεων που θα εκπονηθεί από την ΕΕ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Οι Ευρωπαίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι τα όσα αιφνιδιαστικά κάνει τα τελευταία 24ωρα η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα συγκαταλέγονται χώρες που βρίσκονται κοντά στην Άγκυρα. Το κλίμα για την Τουρκία στην Ευρώπη είναι βαρύ κι όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η τουρκική προκλητικότητα θα συζητηθεί στη Συνοδο Κορυφής παρότι δεν ήταν στην ατζέντα, ενώ ο ίδιος κατέθεσε ένα προσχέδιο συμπερασμάτων όπου ζητάει να υπάρξει ένας οδικός χάρτης αναφορικά με τις αντιδράσεις της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να μπει το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στην ημερήσια διάταξη και αυτό έγινε δεκτό και θα συζητηθεί την Παρασκευή. «Δυστυχώς, η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική της και επιθετική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που ήδη έχει λάβει προκειμένου η συμπεριφορά αυτή εφόσον συνεχιστεί να έχει τις ανάλογες συνέπειες» είπε ο πρωθυπουργός.
Λίγες ώρες νωρίτερα σε μία ακόμη επίδειξη δύναμης, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία με το Oruc Reis βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε θέση ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ καταλόγισε σε Γερμανία και Γαλλία μεροληπτική στάση υπέρ της Ελλάδας. Η Γαλλία και η Γερμανία όμως πέρασαν στην αντεπίθεση και έδωσαν προθεσμία μίας εβδομάδας στην Τουρκία για να αποσαφηνίσει τις θέσεις της, σύμφωνα με συνέντευξη Τύπου των Χάικο Μάας και Ζαν Ιβ Λε Ντριάν. Παράλληλα σε αυτή τονίστηκε ότι η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις πράξεις της στην ανατολική Μεσόγειο. «Μας είναι προφανές ότι η Τουρκία επιμένει σε προκλητικές ενέργειες που είναι απαράδεκτες» είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Άγκυρας, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία ισχύος, αν η Τουρκία δεν επιστρέψει στον διάλογο.
Μητσοτάκης: Δεν ζητάμε κυρώσεις, αλλά «οδικό χάρτη» κυρώσεων
Ακόμη και στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής η ελληνική πλευρά κινείται στο παρασκήνιο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αλεξίας Τασούλη για το Open, καθώς το θέμα της Τουρκίας έχει μείνει να συζητηθεί τελευταίο στην ατζέντα την Παρασκευή το πρωί. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατέθεσε ένα προσχέδιο συμπερασμάτων, τις προτάσεις του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όπου ζητάει υπό το φως των νέων εξελίξεων με την Τουρκία να υπάρξει ένας «οδικός χάρτης», ένας συγκεκριμένος κατάλογος αντιδράσεων και κυρώσεων -ενδεχομένως- που θα εκπονηθεί από την ΕΕ.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να πει στους συνομιλητές του ότι ο Δεκέμβριος, ο μήνας τον οποίο είχε θέσει ως ορόσημο η ΕΕ για να επανεξετάσει την κατάσταση, είναι πολύ μακριά και η Ελλάδα ζητάει κινήσεις, να υπάρχει μια ισχυρή διατύπωση στο κείμενο των συμπερασμάτων κατά της Τουρκίας.
Λόγια αντί για κυρώσεις από το Βερολίνο
Το κλίμα και στο Βερολίνο είναι βαρύ αφού ο Ερντογάν με όσα έκανε τορπίλισε τη διαμεσολαβητική γραμμή της Άνγκελα Μέρκελ και η Γερμανία αναγνωρίζει πλήρως τις ευθύνες της Τουρκίας για την κρίση. Αυτό φάνηκε και με τις νέες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών που έγιναν μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του στο Παρίσι. «Είναι η δεύτερη φορά που οι αναμενόμενες συνομιλίες δεν πραγματοποιούνται και δεν ξέρουμε πότε θα συμβεί αυτό» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και προσέθεσε «Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε αν υπάρχει πρόοδος σε μία εβδομάδα και τότε θα αποφασίσουμε ποια στάση οφείλει να υιοθετήσει η ΕΕ».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Παντελή Βαλασόπουλου για το Open, το Βερολίνο δεν αναμένει να υπάρξουν κυρώσεις, αφού δεν υπάρχει και η ανάλογη προετοιμασία αλλά υπάρχουν και άλλες χώρες που δεν το επιθυμούν. Επίσης, σύμφωνα με το Βερολίνο ούτε η Ελλάδα αλλά ούτε η Κύπρος έχουν ζητήσει επίσημα κυρώσεις. Αναμένεται κάποια δήλωση καταδίκης των ενεργειών, ίσως και κάποιο τελεσίγραφο. Επιμένουν ότι η κρίση λύνεται μόνο με τον διάλογο και «όχι με πολεμικά πλοία», αλλά η Τουρκία είναι αυτή που πρέπει να κάνει τα πρώτα βήματα για να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη.
Κόκκινο πανί η στάση των Ευρωπαίων για την Τουρκία
Η Τουρκία παρακολουθεί τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες και δεν έτυχε θερμής υποδοχής το περιθώριο που έδωσε στην Τουρκία η Ευρώπη. Σύμφωνα με τα Τουρκικά ΜΜΕ - καθώς δεν υπάρχει ακόμη επίσημη κυβερνητική αντίδραση- η είδηση προβάλλεται σαν ένα άλλο «κόκκινο πανί» από την Ευρώπη. «Μας προκαλούν πάλι οι Ευρωπαίοι», «Ξεπέρασαν τα όρια Γαλλία-Γερμανία», «Θέτουν τελεσίγραφα στην Τουρκία» είναι μερικοί μόνο από τους τίτλους τουρκικών δημοσιευμάτων, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.
Για πρώτη φορά η Τουρκία εξισώνει τη Γερμανία με τη Γαλλία, αφού μέχρι σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν στο απυρόβλητο του Τούρκου προέδρου, αλλά την Πέμπτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι βλέπει ένα νέο μέτωπο να συνασπίζεται εναντίον του, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν τοποθετήθηκε κατά της οποιασδήποτε διαμεσολάβησης: «Εμείς είμαστε γείτονες με την Ελλάδα. Καμία δεν θα φύγει, εδώ θα συνεχίσουμε να είμαστε. Όσοι στέκονται δίπλα στην Ελλάδα τώρα σε αυτά τα ζητήματα, ίσως με απειλές, ίσως με προκλήσεις, αύριο μπορεί να μην στηρίξουν την Ελλάδα. Δηλαδή εμείς ως δύο χώρες-γείτονες, που μοιραζόμαστε το Αιγαίο, ως δύο όμορες χώρες, με μία κοινή ιστορία θα συνεχίσουμε να ζούμε μαζί. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της κυβέρνησης Μητσοτάκη μέχρι τώρα, αν με ρωτάτε, είναι ότι προσπάθησε να καθορίσει τις σχέσεις της με την Τουρκία με μία τακτική ή στρατηγική μέσα από πιέσεις που ασκήθηκαν από την ΕΕ. [...] Πώς η Ελλάδα ή η Ε/Κ πλευρά θα λυγίσει την Τουρκία μέσω πιέσεων; Είναι αδύνατο! Αν λύσει αυτά τα προβλήματα, της ανατ. Μεσογείου, της Κύπρου, τις έρευνες για ενέργεια, τις πηγές υδρογονανθράκων, την ίση κατανομή… αυτά θα κάτσουμε μαζί με την Ελλάδα να τα συζητήσουμε», ανέφερε.
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr