Ο Δένδιας ζητεί από Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία εμπάργκο όπλων στην Τουρκία
Ο Νίκος Δένδιας επισημαίνει προς τους ομολόγους του ότι οι Τούρκοι αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Επιστολές προς τους ομολόγους του της Γερμανίας, Χάικο Μάας της Ισπανίας Αράνχα Γκονζάλες Λάγια και της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στις οποίες επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ενώ ζητά μάλιστα εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.
Ειδικότερα, στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας Υπουργός ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Ο κ. Δένδιας επισημαίνει προς τους ομολόγους του τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει τη σχετική παρέμβαση του πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των κρατών μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από κοινή θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Δεύτερη κίνηση από Ελλάδα
Nωρίτερα ο Νίκος Δένδιας, με άλλη επιστολή του, ζήτησε από τον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι (Oliver Varhelyi) να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. - Τουρκίας. Τι είναι, όμως, η εν λόγω συμφωνία και τι περιλαμβάνει; Ακολουθούν τα βασικά σημεία.
- Ξεκίνησε να ισχύει από 31/12/1995
- Πρόκειται για την οριστική φάση της τελωνειακής ένωσης, μιας συμφωνίας που «έκλεισε» στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της ΕΕ.
- Η συμφωνία αναφέρει ότι πρόκειται για «ποιοτικό άλμα» στις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας από πολιτική και οικονομική άποψη.
- Συμπεριλαμβάνει την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, την κατάργηση των τελωνειακών δασμών και των ποσοτικών περιορισμών και την προστασία πνευματικής, βιομηχανικής και εμπορικής ιδιοκτησίας.
- Υπάρχει μια μεικτή επιτροπή για λήψη αποφάσεων και διευθέτηση διαφορών.
Η Κομισιόν εκτιμά κάθε χρόνο την πορεία του κάθε κράτους υπό ένταξη. Στην πρόσφατη έκθεση - κόλαφο της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ξεκαθαρίζει ότι ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης εξαρτάται από την πρόοδο που θα κάνει η Τουρκία σε διάφορους τομείς.
Η Τουρκία έχει σημειώσει περιορισμένη πρόοδο και έχει ένα καλό επίπεδο προετοιμασίας για την επίτευξη της ικανότητας για αντιμετώπιση της ανταγωνιστικής πίεσης και των δυνάμεων της αγοράς εντός της Ε.Ε.
Η δαπάνη για την έρευνα και την ανάπτυξη αυξήθηκε, αν και παραμένει πολύ κάτω από τον στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση. Οι επενδυτικές υπερβολές και εσφαλμένες κατανομές μειώθηκαν. Πρόοδος σημειώθηκε στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού, αλλά απαιτούνται μεταρρυθμίσεις για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου και αύξηση του ανταγωνισμού σε αυτό. Παραμένουν σημαντικά προβλήματα στην εκπαίδευση όσον αφορά την ποιότητα και την πρόσβαση. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στην ποιοτική εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας.
Το αίτημα για αναστολή ισχύος από την Ελλάδα
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έστειλε επιστολή στον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι (Oliver Varhelyi), ζητώντας να εξεταστεί το ενδεχόμενο της συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Δένδιας τονίζει στην επιστολή του πως η Άγκυρα συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση Ε.Ε. -Τουρκίας. Επίσης, στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων.
Παρόλο που η Τουρκία παραμένει καλά ενσωματωμένη στην αγορά της Ε.Ε. τόσο όσον αφορά το εμπόριο όσο και τους επενδυτικούς δεσμούς, το σχετικό μερίδιο της ΕΕ στο εξωτερικό εμπόριο της Τουρκίας μειώθηκε περαιτέρω εν μέσω αυξανόμενης λίστας αποκλίσεων από τις υποχρεώσεις της Τουρκίας στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.
Προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να υποστηριχθεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, η Τουρκία πρέπει να επιδείξει:
- συνέχιση της αύξησης της εγγραφής στην εκπαίδευση και ενίσχυση της κατάρτισης ΕΕΚ
- βελτίωση της κατανομής κεφαλαίων με βάση τις δημόσιες επενδύσεις αποφάσεις σε υγιές κόστος-όφελος, λαμβάνοντας υπόψη περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα.
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr