Η παράταξη των ελληνικών πλοίων απέναντι στο Oruc Reis - Η πρώτη φωτογραφία
Από τον Ιούνιο και μετά η Ελλάδα έχει κάνει τρεις κινήσεις... ματ στην ανατολική Μεσόγειο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Οι Τούρκοι συνεχίζουν τις... βόλτες και το παιχνίδι με τη φωτιά στην ανατολική Μεσόγειο, με την ελληνική πλευρά να συνεχίζει να δρα με νηφαλιότητα κι αποφασιστικότητα τόσο στην «αρένα», όσο και στα διπλωματικά κανάλια, προκαλώντας... βραχυκύκλωμα στις τουρκικές κινήσεις. Το Oruc Reis, που συνεχίζει να κινείται στα όρια της ελληνικής επικράτειας, απομακρύνεται τις τελευταίες ώρες από το Καστελόριζο όμως τις επόμενες ώρες θεωρείται δεδομένο ότι θα επανέλθει στις θαλάσσιες ζώνες του συμπλέγματος της Μεγίστης κι ενδέχεται να φτάσει πολύ κοντά στις ελληνικές ακτές, εξαντλώντας τα όρια της παράνομης Navtex της Τουρκίας. Αλλωστε το έπραξε και το πρωί της Τρίτης, όταν «έσπασε» τα 12 μίλια κι έφτασε σε πολύ κοντινή απόσταση από τις ελληνικές ακτές.
Κάθε του κίνηση ωστόσο, εποπτεύεται από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση. Το Πολεμικό Ναυτικό που είναι ανεπτυγμένο στην περιοχή, για πρώτη φορά έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τον ελληνικό στόλο, που έχει «ζώσει» το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, καθώς και τα συνοδά πολεμικά πλοία των Τούρκων, στέλνοντας σαφές μήνυμα ετοιμότητας κι αδιαμφισβήτητης ελληνικής κυριαρχίας στην πλευρά μας στο Αιγαίο, προς την απέναντι πλευρά.
Το τριπλό «χτύπημα» από θαλάσσης στην Τουρκία
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα προσπαθεί να παρουσιαστεί ισχυρή και στην διπλωματική σκακιέρα, καθώς με τη σημερινή συμφωνία του Νίκου Δένδια με τον Εντι Ράμα για διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας κι Αλβανίας στη Χάγη, αφενός η Ελλάδα στέλνει το μήνυμα ότι κινείται βάσει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, αφετέρου ότι ισχυροποιεί τις «συμμαχίες» της σε στεριά και θάλασσα κόντρα στην τουρκική προκλητικότητα και τις έκνομες πράξεις και διεκδικήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Από τον Ιούνιο και μετά η Ελλάδα έχει κάνει τρεις κινήσεις... ματ στην ανατολική Μεσόγειο. Η τελευταία κίνηση, ήταν η συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας για διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών μέσω του διεθνούς δικαίου, την οποία η Τουρκία προσπάθησε να τορπιλίσει, καθώς είναι φιλική χώρα με την Αλβανία και προσπάθησε να πατήσει «πόδι» βάζοντας στρατιωτικές βάσεις για να «προσέχει» την Ελλάδα κι από τα δυτικά.
Οι άλλες δύο κινήσεις που είχε κάνει η Ελλάδα και «κλείδωσε» την Τουρκία, που αποφεύγει τους διεθνείς κανόνες και οργανισμούς όπως ο... διάβολος το λιβάνι, ήταν η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία μέσω διμερούς συμφωνίας και η λύση που δόθηκε με την Αίγυπτο μέσω του δικαίου της θάλασσας. Η Τουρκία δεν θέλει να συζητήσει με την Ελλάδα για τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών μέσω του διεθνούς δικαίου γιατί δεν έχει υπογράψει το δίκαιο της θάλασσας κι έτσι, τουλάχιστον προσώρας, η τριπλή αυτή κίνηση της χώρας μας, φαίνεται πως αποφέρει καρπούς.
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr