Συμφωνία των Πρεσπών: Ίσως έρθει νωρίτερα στη Βουλή
Το Μέγαρο Μαξίµου σχεδιάζει ήδη την «επόµενη µέρα» από την ολοκλήρωση της συνταγµατικής αναθεώρησης στην ΠΓ?Μ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τα σχέδια της κυβέρνησης για την ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή, ο προβληµατισµός για τις επαναλαµβανόµενες δηλώσεις Καµµένου και οι κινήσεις που έρχονται νωρίτερα.
Θέλει Μάρτιο, όµως δεν αποκλείει πλέον και τον Φεβρουάριο. Το Μέγαρο Μαξίµου σχεδιάζει ήδη την «επόµενη µέρα» από την ολοκλήρωση της συνταγµατικής αναθεώρησης στην ΠΓ∆Μ, γνωρίζοντας πως τα καθοριστικά βήµατα που αφορούν στη Συµφωνία των Πρεσπών καταλήγουν στην ελληνική πλευρά.
Η αναθεωρητική διαδικασία στη Βουλή του γειτονικού κράτους αναµένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα µέσα Ιανουαρίου. Από εκεί και πέρα, µε βάση τη συµφωνία, σε ένα εύλογο χρονικό διάστηµα αυτή θα πρέπει να κυρωθεί από την ελληνική Βουλή. «Είναι στη διακριτική µας ευχέρεια εντός ενός ορίου, που δεν θα υπερβαίνει τον ένα µε ενάµιση µήνα, να την ψηφίσουµε» αναφέρει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, δίνοντας το στίγµα των χρονικών πρωτοβουλιών.
Είναι γεγονός πως, όσο πλησιάζει ο χρόνος ολοκλήρωσης της συµφωνίας στην ΠΓ∆Μ, η κυβέρνηση αρχίζει να εξετάζει, έχοντας µπροστά της ένα πιο ξεκάθαρο τοπίο, όλες τις λεπτοµέρειες. Το θέµα, σύµφωνα µε πληροφορίες, συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχαν παραµονή Χριστουγέννων στο Μέγαρο Μαξίµου οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Βούτσης. Ο πρόεδρος της Βουλής έχει ακυρώσει, ως γνωστόν, επίσηµο ταξίδι του στη Λατινική Αµερική περί τα µέσα του επόµενου µήνα, θεωρώντας ότι ο Ιανουάριος είναι κρίσιµος χρόνος για τις εξελίξεις στο «Μακεδονικό». Ως εκ τούτου θα πρέπει να παρακολουθεί από κοντά τα τεκταινόµενα και στα Σκόπια.
Κατά πληροφορίες, δεν αποκλείστηκε η πιθανότητα η Συµφωνία των Πρεσπών να έρθει πιο σύντοµα στο ελληνικό Κοινοβούλιο – για την ακρίβεια περί τα τέλη Φεβρουαρίου. Άλλωστε, µε βάση το χρονοδιάγραµµα, φαίνεται απίθανο να οδηγηθεί στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου. Άα, όλα αναµένεται να ολοκληρωθούν στο διάστηµα µεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Από την άλλη, το Μαξίµου, µέσω συνεργατών του πρωθυπουργού, επαναλαµβάνει ότι στόχος παραµένει η συµφωνία να κυρωθεί στη Βουλή τον ερχόµενο Μάρτιο. Γι' αυτό, άλλωστε, στο τελευταίο και πριν από την ψήφιση του προϋπολογισµού ραντεβού των κ. Τσίπρα και Καµµένου στη Βουλή, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί επανέλαβαν ότι θα συζητήσουν εις βάθος για το µέλλον της συνεργασίας τους τον Μάρτιο.
Ωστόσο, τα δεδοµένα φαίνεται πως διαφοροποιούνται από µέρα σε µέρα. Το Μαξίµου αντιλαµβάνεται ότι οι συχνές και επαναλαµβανόµενες αναφορές του προέδρου των ΑΝΕΛ στο «Μακεδονικό» προκαλούν φθορά. ∆ίνουν τροφή στην αξιωµατική αντιπολίτευση, δηµιουργούν σκιές και γενικώς διαµορφώνουν ένα σκηνικό αποσταθεροποίησης. Ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Αµυνας, ακόµη και στην Κύπρο όπου πήγε για να µιλήσει στην ΕΛ∆ΥΚ, µίλησε για τις εξελίξεις στη Συµφωνία των Πρεσπών και την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το υπουργείο. Στελέχη των ΑΝΕΛ, όπως ο κ. Σγουρίδης, τροφοδοτούν συνεχώς την επικαιρότητα µε σενάρια που καθόλου δεν εξυπηρετούν την προσπάθεια να υπάρξει ήρεµο τοπίο στην τελική ευθεία για τις Πρέσπες. Κατ’ αυτήν την έννοια, η πιθανότητα επίσπευσης της ψηφοφορίας µπορεί να αποτελεί επιλογή για τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός δείχνει πως δεν ανησυχεί. «Είναι ήρεµος» λένε οι συνεργάτες του. Το ενδιαφέρον του εστιάζεται στο κατά πόσο θα µπορέσει να διατηρήσει ήπιο κλίµα µετά την ψήφιση της συµφωνίας. Το πρώτο βήµα θα είναι, προφανώς, ένας ανασχηµατισµός µε νέα ανοίγµατα προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Και η επόµενη κίνησή του να διερευνήσει σε ποιον βαθµό µπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτη η πορεία, παρά τις πιέσεις που θα ασκούνται από την αξιωµατική αντιπολίτευση για διενέργεια εκλογών. Για το Μαξίµου αυτό δεν είναι δύσκολη υπόθεση.
Θετικά νομοθετήματα
Πρόταση µοµφής, ακόµη και αν κατατεθεί, δύσκολα θα µπορούσε να υπερψηφιστεί, µε βάση τη στάση των κοµµάτων και µεµονωµένων βουλευτών. Πρόταση παροχής ψήφου εµπιστοσύνης δεν πρόκειται να κατατεθεί από τον Αλέξη Τσίπρα, διότι γνωρίζει πως σε µια τέτοια κίνηση ποντάρει η Νέα ∆ηµοκρατία. Αρα, δεν υπάρχει ορατή πιθανότητα πτώσης. Επιπλέον, το πρωθυπουργικό περιβάλλον πιστεύει πως τα νοµοθετήµατα της επόµενης περιόδου θα είναι τόσο «θετικά», που δύσκολα θα µπορούν να καταψηφιστούν από την αντιπολίτευση. «∆εν θα ψηφίσουν τη ρύθµιση για τις ›œž δόσεις σε ασφαλιστικά ταµεία και Εφορία;» διερωτώνται παράγοντες που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει τη δυσκολία να περνά από τη Βουλή νοµοθετήµατα.
Το ζήτηµα συγκρότησης µιας νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι ανοιχτό, όµως το Μαξίµου αποφεύγει να συζητά για µια νέα «πλειοψηφία», θεωρώντας ότι όλα πρέπει να γίνουν στην ώρα τους και µε χειρουργικής ακρίβειας χειρισµούς. «Εχουµε τη δυνατότητα µετά τη Συµφωνία των Πρεσπών να έχουµε κυβερνητική πλειοψηφία άνω των 150 βουλευτών» αναφέρουν αρµόδιες πηγές που έχουν αρχίσει να ζυγίζουν πρόσωπα και καταστάσεις.
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr