Πέτσας: Απομακρύνεται η άρση του lockdown στις 7 του μήνα - Θα πάμε λίγο αργότερα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε τα λόγια του πρωθυπουργού για την ημέρα άρσης του lockdown🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Τα λόγια του πρωθυπουργού ότι «τα δεδομένα θα μας δείξουν το δρόμο, όχι οι ημερομηνίες» επικαλέστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σχολιάζοντας την προοπτική άρσης των περιοριστικών μέτρων, επισημαίνοντας πως «απομακρύνεται η 7η Δεκεμβρίου» ως ημερομηνία σταδιακής άρσης του lockdown. Παράλληλα, σημείωσε ότι «τα δεδομένα που έχουμε δει τις τελευταίες μέρες δείχνουν μια σχετική σταθεροποίηση και μείωση», τόνισε ότι οι εξαγωγές από τα νοσοκομεία είναι περισσότερες από τις εισαγωγές, κλίνες ΜΕΘ βαίνουν μειούμενες ενώ αυξάνει ο αριθμός των διαθέσιμων απλών κλινών covid και παρόλο που η πορεία είναι πτωτική, «θέλουμε περισσότερο χρόνο».
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega», «όσο θέλουμε περισσότερο χρόνο, φαίνεται ότι απομακρύνεται η 7η Δεκεμβρίου» ως ημερομηνία σταδιακής άρσης του lockdown και «θα πάμε λίγο αργότερα». «Πόσο αργότερα και με ποιο ρυθμό θα ξεκινήσουν οι σταδιακές φάσεις θα το κρίνουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας κι εκεί θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση». Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εισήγηση που να αφορά στα σχολεία, αλλά θα υπάρξει μέχρι το τέλος της εβδομάδας και αν δεν υπάρχει θα ζητηθεί από την κυβέρνηση, προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της. Για την ώρα συνεχίζεται η συλλογή στοιχείων.
Οι μετακινήσεις φοιτητών
Με αφορμή ερώτηση για τις μετακινήσεις των φοιτητών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις ενέχουν ένα σημαντικό ποσοστό κινδύνου και θα ήταν ένα λάθος μήνυμα χαλάρωσης το να ανοίγαμε τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις» και «η χαλάρωση τρέφει τον κορονοϊό». Ωστόσο, η επανένωση οικογενειών και τέτοιου είδους ζητήματα θα εξεταστούν τις επόμενες μέρες. Είπε πάντως ότι θα είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν οι χειμερινοί προορισμοί.
Η τιμή των τεστ
Σχετικά με την τιμή των μοριακών τεστ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «πάντα τα προβλήματα διατίμησης κρίνονται από την εφαρμογή των μέτρων. Θυμίζω ότι στην αρχή της πανδημίας, εκεί που υπήρχε πρόβλημα προσφοράς, για παράδειγμα στα αντισηπτικά ή στις μάσκες, είχαμε επιλέξει ως κυβέρνηση να μη βάλουμε διατίμηση, γιατί θα υπήρχε πρόβλημα όσον αφορά στην προσφορά». Όπως τόνισε «απεδείχθη ότι αυτή η πολιτική ήταν σωστή γιατί αυξήθηκε η παραγωγή εγχώριων και υπήρχαν μάσκες και αντισηπτικά σε πολύ χαμηλότερες τιμές μέσα σε λίγες μέρες και εβδομάδες». Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση των rapid και των μοριακών τεστ είδαμε ότι η αγορά μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις τιμές, αφήνοντας κι ένα λογικό περιθώριο», ενώ έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία από το υπουργείο Ανάπτυξης και οι τιμές που έχουν θεσπιστεί είναι εύλογες.
Εξήγησε, ταυτόχρονα, ότι όταν υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα υπάρχει και ανησυχία από τον κόσμο που θέλει να πηγαίνει και μόνος του να κάνει τεστ, αν νομίζει ότι έχει έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα. «Επομένως η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη στα τεστ και δεν μπορούμε να πηγαίνουμε με τιμές 70 και 80 ευρώ στα μοριακά και 35 - 40 ευρώ για τα rapid». Αναμένεται, όπως είπε, ότι «η αγορά θα ισορροπήσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο» και δεν θα υπάρχουν προβλήματα, εξηγώντας ότι η εύλογη τιμή είναι τα 40 ευρώ για τα μοριακά και τα 10 για τα rapid τεστ και επισημαίνοντας ότι μεγάλο ρόλο έπαιξε το ότι η χώρα μας προμηθεύτηκε έγκαιρα επαρκή ποσότητα τεστ. «Τα rapid tests που εμείς έχουμε προμηθευτεί από συγκεκριμένες εταιρείες έχουν πολύ υψηλό βαθμό αξιοπιστίας που μπορεί να φθάσει και στο 100%» είπε, επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Πότε έρχονται τα εμβόλια στην Ελλάδα
Σχετικά με τα εμβόλια και το πότε αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Εμείς πάντα λέγαμε ότι μόλις εγκριθούν από τους αρμόδιους οργανισμούς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε και τοποθετούσαμε χρονικά αυτή την αρχή στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου. Άρα, είμαστε μέσα στο σχεδιασμό μας. Η προμήθεια που θα έχουμε τον Ιανουάριο καταλαβαίνουμε ότι είναι σχετικά μικρή, αλλά γι' αυτό έχουμε πει ότι θα γίνει προτεραιοποίηση στους υγειονομικούς μας και στα πιο ευάλωτα πρόσωπα του πληθυσμού και σιγά - σιγά θα επεκτείνουμε τους εμβολιασμούς και στις άλλες ομάδες. Ο στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Υγείας είναι πάνω από 2.100.000 άνθρωποι να μπορούν να εμβολιαστούν το μήνα ώστε με τα 25 εκατομμύρια εμβόλια που έχουμε προμηθευτεί, μέχρι το τέλος Ιουνίου, όλοι οι Έλληνες εάν το επιθυμούν να μπορούν να έχουν εμβολιαστεί. Εδώ είναι το κρίσιμο, να πείσουμε τους πολίτες ότι μιλάμε για ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, τα οποία θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε την πολυπόθητη ανοσία και να βγούμε από αυτή την πρωτοφανή κατάσταση».
Στο σημείο αυτό και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις επιφυλάξεις ειδικά των νεότερων, επεσήμανε πως «είναι στη φύση των νέων να έχουν αμφιβολίες και να διεκδικούν κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι mainstream αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι θα πείσουμε τους πολίτες πρώτον με το παράδειγμα και φυσικά με μία εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου να δείξουμε προκειμένου να δείξουμε στους πολίτες πώς πρέπει να κινηθούμε. Μία εκστρατεία ενημέρωσης όλο το τρίμηνο Ιανουαρίου μέχρι τον Μάρτιο του 2021και με χαρά άκουσα χθες και στο Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ για τον Πολιτισμό και τα Οπτικοακουστικά μέσα ότι και η αρμόδια αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η κ. Γιούροβα έχει στο σχέδιό της να προχωρήσουμε σε μια καμπάνια και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που είναι πολύ σημαντικό γιατί πραγματικά η πειθώ είναι αυτή η οποία θα ξεκλειδώσει την επιτυχία στον εμβολιασμό».
Τα εμβόλια ως «διαβατήρια» για τις μελλοντικές μετακινήσεις
Ο κ. Πέτσας διευκρίνισε επίσης ότι «υπάρχουν σκέψεις όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο» για το πώς ο εμβολιασμός μπορεί να συμβάλει ως κάποιου είδους πιστοποίηση για τις ασφαλείς μετακινήσεις, «ιδίως όταν μιλάμε για διασυνοριακές ή διαπεριφερειακές μετακινήσεις» αλλά και για άλλες περιπτώσεις συγχρωτισμού. «Είμαστε ακόμη στην αρχή αυτής της συζήτησης. Σημασία έχει να ξεκινήσει ο εμβολιασμός όπως πρέπει και στην αρχή είναι βέβαιο ότι θα είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που θα θέλουν να εμβολιαστούν σε σχέση με τον αριθμό των εμβολίων που θα υπάρχουν».
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα υψηλά ποσοστά πολιτών που εμφανίζονται επιφυλακτικοί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι στην αρχή τέτοια φαινόμενα μπορεί να οφείλονται σε έλλειψη ενημέρωσης, αλλά και να μην ξεχνάμε ότι όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες έχει αναπτυχθεί ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα που ασκεί κάποια επιρροή. «Σημασία έχει ότι όσο προχωρούμε και ξεκινήσει ο εμβολιασμός θα δείτε ότι θα ανεβαίνει το ποσοστό εκείνων οι οποίοι θα επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο. Σημασία έχει να φθάσουμε σε ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού, σχετικά πιο γρήγορα παρά αργότερα, που θα δημιουργήσει την πολυπόθητη ανοσία». Κλείνοντας, ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε τεράστια επιτυχία το ελληνικό rapid test και απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι «τα κομμωτήρια θα ανοίξουν σύντομα».
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr