Σύνοδος Κορυφής: Τα «φιλόδοξα αιτήματα» της Ελλάδας για τις κυρώσεις στην Τουρκία
Η Τουρκία πρόκειται να γίνει ξανά ζήτημα κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Την τελευταία συζήτηση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης για την Τουρκία θα έχουν σήμερα Δευτέρα οι Υπουργοί Εξωτερικών. Στο Συμβούλιο που πραγματοποιείται με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα θα δοκιμάσει τα… νερά σχετικά με τα αιτήματά της για κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η λίστα επιθυμιών της Ελλάδας περιλαμβάνει «φιλόδοξα αιτήματα» συμπεριλαμβανομένης της πιθανής απαγόρευσης συναλλαγών μεταξύ ευρωπαϊκών εταιρειών και τουρκικών τραπεζών και επιχειρήσεων, καθώς και ένα πλήρες εμπάργκο όπλων.
«Η Τουρκία πρόκειται να γίνει ξανά ζήτημα κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Τον Οκτώβριο, η ΕΕ πρότεινε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναβαθμίσει τις οικονομικές σχέσεις, εάν τις θέλει και να είναι έτοιμος να αλλάξει πορεία από αυτό που πιστεύουν ορισμένοι στην ΕΕ είναι διαρκής πρόκληση. Όταν οι υπουργοί θα μελετήσουν τις εξελίξεις σήμερα, δεν φαίνεται πολύ πιθανό να δουν πρόοδο σε οποιονδήποτε από τους δύσκολους τομείς», αναφέρει το POLITICO.
Επίσης, το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών πρόκειται να βελτιώσει τη νομοθεσία της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εξωτερικό (magnitsky act). Οι Υπουργοί θα δηλώσουν επίσης τη σαφή δέσμευσή τους για τη διατλαντική συμμαχία, ενώ συνεχίζουν τις συζητήσεις σχετικά με την ώθηση της ΕΕ για στρατηγική αυτονομία.
Το POLITICO επίσης μιλάει για νέες εντάσεις με την Τουρκία με αφορμή την επιστολή που έστειλε ο Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης στην Κομισιόν για ένα περιστατικό στο Αιγαίο την περασμένη εβδομάδα, στο οποίο δύο μετανάστες έχασαν τη ζωή τους.
«Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεταναστών, ένα τουρκικό πλοίο ακτοφυλακής έφτασε στο σημείο, αλλά αντί να προσφέρει βοήθεια όπως ζητήθηκε, δημιούργησε κυματισμούς και ενθάρρυνε τη συνέχιση του ταξιδιού, συνοδεύοντας το πλοίο προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα», έγραψε στην επιστολή προς την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson. Καθορίζοντας τις λεπτομέρειες του συμβάντος, ο Μηταράκης έγραψε ότι «αυτή η απώλεια ζωής μπορούσε να αποφευχθεί εντελώς και θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί από τις τουρκικές αρχές εάν είχαν επιλέξει να επέμβουν όταν το μεταναστευτικό σκάφος ζήτησε βοήθεια στα τουρκικά ύδατα».
Η Τουρκία πρόκειται να γίνει ξανά ζήτημα κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Τον Οκτώβριο, η ΕΕ πρότεινε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναβαθμίσει τις οικονομικές σχέσεις, εάν τις θέλει και να είναι έτοιμος να αλλάξει πορεία από αυτό που πιστεύουν ορισμένοι στην ΕΕ είναι διαρκής πρόκληση. Όταν οι υπουργοί μελετούν σήμερα, δεν φαίνεται πολύ πιθανό να δουν πρόοδο σε οποιονδήποτε από τους δύσκολους τομείς.
Οι ηγέτες συγκαλούνται για μια σύνοδο κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου, επιδιώκοντας να τερματίσουν μια διαμάχη με την Πολωνία και την Ουγγαρία για τους όρους του ιστορικού πακέτου τόνωσης ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Μόνο εάν πετύχουν, μπορεί η ΕΚΤ να έχει εμπιστοσύνη ότι τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει την ίδια μέρα θα έχει την απαιτούμενη ισχύ. Για το Ταμείο Ανάκαμψης πληθαίνουν οι φωνές στην ΕΕ που θέλουν να πετάξουν έξω Ουγγαρία και Πολωνία και να προχωρήσει με τις 25 χώρες και αναζητείται νομική φόρμουλα.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ ενημερώνει από τις 8.30 ώρα Ελλάδας τους πρεσβευτές των 27 κρατών μελών για τις τελευταίες ώρες εμπορικών διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο. Το απόγευμα, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον θα μιλήσει με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, μέχρι πότε οι δύο πλευρές ελπίζουν ότι τα πράγματα μπορούν να ολοκληρωθούν προκειμένου να υπάρξει τελικά συμφωνία ως 31/12/2020.
Αυτό είναι απίθανο, λένε αξιωματούχοι της ΕΕ. Ακόμη και με την πολλή απαισιοδοξία που επικρατεί, υπάρχουν μερικά σημάδια ότι μια συμφωνία μπορεί να είναι ακόμη εφικτή. Ένας συμβιβασμός είναι τώρα ορατός στην πρόσβαση για τους Ευρωπαίους αλιείς στα βρετανικά αλιευτικά ύδατα, κάτι που ένα μακροχρόνιο εμπόδιο. Ωστόσο, το θέμα των ίσων όρων ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις εξακολουθεί να αποδεικνύεται δύσκολο. Οι διαπραγματευτές θα περάσουν σήμερα στις Βρυξέλλες προσπαθώντας να βρουν μια λύση.
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr