Δένδιας: Η Τουρκία προκαλεί το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, οι διπλωμάτες των 27 την Τετάρτη θα προσπαθήσουν να διαμορφώσουν το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών η συζήτηση για την Τουρκία. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για μία ακόμη φορά, τελευταία, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση απέναντι στην Τουρκία.
Ωστόσο, οι διαφωνίες παραμένουν. Από τη μία είναι το μπλοκ των χωρών που θέλουν να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, με προεξάρχουσα τη Γαλλία, αλλά και την Ελλάδα. Αυτή τη φορά, η διαφορά είναι ότι έχουμε στο πλευρό μας σύμμαχο και τις Βρυξέλλες, που θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα χάσει την αξιοπιστία της αν δεν επιβάλει έστω και λάιτ κυρώσεις.
Και από την άλλη οι πιο επιφυλακτικές χώρες, που προσπαθούν να κατευνάσουν τις εντάσεις και να οδηγήσουν τους ηγέτες σε ένα αποτέλεσμα πιο μετριοπαθές. Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία παραμένει η Γερμανία. Παρόλο που το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας έχει... παγώσει εξαιτίας των μονομερών ενεργειών που συνέχισε η Άγκυρα παρά τις παραινέσεις του Βερολίνου, όπως για παράδειγμα οι προκλήσεις στα Βαρώσια αλλά και η πρόσφατη άρνηση της νηοψίας στο τουρκικό πλοίο, οι σχέσεις μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραμένουν καλές.
Οπότε κανείς δεν ξέρει μέχρι πού θα θελήσει να φτάσει η καγκελάριος Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στα συμπεράσματα θα υπάρξουν αυστηροί τόνοι κατά της Τουρκίας, αλλά μένει να δούμε αν τελικά η αυστηρότητα σε λέξεις θα μεταφραστεί και σε συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας.
«Στο Συμβούλιο σήμερα έγινε μια εκτεταμένης συζήτηση αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα και διαπιστώθηκε από όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της ΕΕ από το Συμβούλιο του Οκτωβρίου, αντίθετα συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της και μάλιστα κάτω από ένα πλαίσιο που είναι παντελώς απαράδεκτο: την απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας αν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Σημειώνω ότι η UNCLOS, η σύμβαση που προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι τμήμα του ευρωπαϊκού δικαίου, την έχει επικυρώσει η ίδια η ΕΕ, άρα η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης. Από εκεί και πέρα κατέστη σαφές ότιθ θα πρέπει να υπάρχει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία και αυτό είναι το οποίο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο αρχηγών αυτή την εβδομάδα».
Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, οι διπλωμάτες των 27 την Τετάρτη θα προσπαθήσουν να διαμορφώσουν το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία.
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr