Πρόεδρος Ευρωπαίων Φεντεραλιστών: Ο Ερντογάν είναι σύμμαχος μόνο στα χαρτιά
Λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, το ethnos.gr μίλησε με τον Πρόεδρο των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Σάντρο Γκότζι, αλλά και εκπροσώπους του ελληνικού σκέλους της οργάνωσης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά ┋
Πανδημία κορονοϊού, μετανάστευση, προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, κλιματική αλλαγή, αλλά και επερχόμενη οικονομική κρίση. Για ακόμη μία φορά η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον μεγάλων προκλήσεων που δοκιμάζουν τις αντοχές της και - σε πολύ μεγάλο βαθμό - τη διχάζουν. Ωστόσο, το πεπρωμένο της είναι κοινό. Και ο Φεντεραλισμός είναι μια απάντηση που πρέπει να δοθεί, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες εποχές.
Αυτό ισχυρίζεται μιλώντας στο ethnos.gr ο Πρόεδρος των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών, Ιταλός ευρωβουλευτής Σάντρο Γκότζι. «Η ενίσχυση της δημοκρατίας στην Ε.Ε. είναι συνώνυμη με την ανάκτηση του ελέγχου του κοινού μας πεπρωμένου. Δρώντας μαζί και δημοκρατικά σε επίπεδο Ε.Ε., είμαστε σε καλύτερη θέση να λύσουμε τα προβλήματα και να πείσουμε ότι περισσότερη Ευρώπη μπορεί να λύσει τα πιο πιεστικά μας προβλήματα», τονίζει.
Μιλήσαμε με τον Ιταλό φεντεραλιστή εν μέσω πανδημίας, αλλά και πριν από μια ακόμη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για την ΕΕ, όπου ακόμα και «σταθερές αξίες», όπως η έγκριση από τα κράτη μέλη του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης αμφισβητείται. Οι απόψεις που εκπροσωπεί είναι η απάντηση στο γιατί βασικοί εχθροί του Φεντεραλισμού είναι o ακραίος εθνικισμός και η ακροδεξιά.
30.000 μέλη σε όλη την Ευρώπη
Η Ένωση Ευρωπαίων Φεντεραλιστών της οποίας ηγείται ο Σ. Γκότζι είναι ένα κίνημα βάσης, (grassroot movement) με πάνω από 30.000 μέλη σε όλη την Ευρώπη. Είναι οργανωμένη σε 27 εθνικά παραρτήματα και σε περισσότερα από 200 τοπικά τμήματα όλα από τα οποία δραστηριοποιούνται στην ευαισθητοποίηση του κοινού προς μια δημοκρατική και ομοσπονδιακή Ευρώπη. Οι Φεντεραλιστές είναι παρόντες σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο για περισσότερα από 70 χρόνια.
Η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης πήρε την σύγχρονη μορφή της από τον Αλτιέρο Σπινέλι όταν ήταν φυλακισμένος από το φασιστικό καθεστώς στο νησί του Βεντοτένε την περίοδο 1927 μέχρι το 1943. Στο νησί αυτό της εξορίας, συνέταξε μαζί με μια μικρή ομάδα εμπνευσμένων οραματιστών του αντιφασιστικού κινήματος, σε χαρτί για τσιγάρα, το 1941 το Μανιφέστο του Βεντοτένε, κείμενο που παραμένει ως σήμερα η θεμελιώδης αναφορά για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Η βασική πεποίθηση των Φεντεραλιστών είναι ότι μια ειρηνική και ευημερούσα Ευρώπη θα μπορούσε να είναι μόνο μια ομοσπονδιακή Ευρώπη, βασισμένη στην αρχή του κράτους δικαίου και στο ιδανικό της «ενότητας στην πολυμορφία». Με απλά λόγια, είναι αυτό που ακούμε ξανά «η ΕΕ να ξαναβρεί την κοινή της ψυχή»!
«Πιστεύω ότι απέχουμε πολύ από το όραμα των ιδρυτών της ΕΕ. Ο Schuman είχε δίκιο όταν είπε ότι η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί παρά μόνο μέσω συγκεκριμένων επιτευγμάτων που θα εξασφαλίσουν μια de facto αλληλεγγύη. Η πρόοδος που έχει σημειώσει η ολοκλήρωση της ΕΕ τα τελευταία 70 χρόνια το αποδεικνύει: έχουμε δημιουργήσει μια ενιαία αγορά με κοινούς κανόνες, οικονομική αλληλεξάρτηση, ένα ενιαίο νόμισμα, δικαιώματα που μοιράζονται όλοι οι πολίτες της ΕΕ κ.λπ. Αυτό εξασφάλισε πολλές δεκαετίες ειρήνης και μας επέτρεψε να ταξιδέψουμε από τη μια γωνία της Ευρώπης στην άλλη χωρίς να χρειαζόμαστε διαβατήρια ή βίζες, οι φοιτητές και οι νέοι γενικότερα μπορούν να σπουδάσουν σε όλη την Ευρώπη χάρη στο Erasmus και οι εταιρείες μας μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους στη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο», λέει ο Σάντρο Γκότζι.
«Όμως απέχουμε ακόμη πολύ από τις ιδέες των οραματιστών της ΕΕ όπως ο Αλτιέρο Σπινέλι. Η Οικονομική και Νομισματική Ένωση είναι περισσότερο νομισματική παρά οικονομική. ΗΕΕ στερείται πραγματικών αρμοδιοτήτων στην εξωτερική πολιτική λόγω της ανάγκης ομοφωνίας στο Συμβούλιο. Η πολιτική δραστηριότητα παραμένει εθνική, όπως και τα πολιτικά κόμματα , με πολύ λίγες ως τώρα διακρατικές πρωτοβουλίες. Παρά τις ευρωεκλογές, και σήμερα ακόμα οι Ευρωπαίοι οι πολίτες δεν εκλέγουν άμεσα τον/την Πρόεδρο του Συμβουλίου η της της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτά είναι μεγάλα εμπόδια που χρειάζονται άμεσα τολμηρές τομές, μια μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση για μια πραγματικά δημοκρατική Ευρώπη. Μόνο όταν η ΕΕ γίνει μια σύγχρονη ομοσπονδία θα μπορέσει να υπάρξει «εκ των πραγμάτων αλληλεγγύη» Τα μέλη των Φεντεραλιστών προέρχονται πολιτικά από όλο το δημοκρατικό τόξο. «Η δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντεραλιστών είναι ακριβώς το ότι τα μέλη μας προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών πολιτικών υποβάθρων, χωρών, πολιτικών κομμάτων και απόψεων. Ωστόσο, όλοι συμμεριζόμαστε τη θεμελιώδη πεποίθηση ότι μια ομοσπονδιακή Ευρώπη θα ήταν προς το συλλογικό μας συμφέρον», επιμένει ο Σάντρο Γκότζι.
«Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία δεν αποτελεί απειλή για τα εθνικά κράτη και τις εθνικές δημοκρατίες, παρέχει την υποδομή για άριστο πολιτικό χειρισμό: από τη μία δίνει τη δυνατότητα επιλογής δράσης στο βέλτιστο διοικητικό επίπεδο (τοπικό, περιφερειακό, εθνικό, ευρωπαϊκό), και από την άλλη πλευρά, εξασφαλίζει τη εμπιστοσύνη και την αποτελεσματικότητα μέσω μιας κοινής δράσης. Μια κυρίαρχη και δημοκρατική Ευρώπη είναι μια win-win προσέγγιση και για την εθνική κυριαρχία και για την εθνική δημοκρατία», τονίζει ο Πρόεδρος των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών.
Όπως λέει, στη σημερινή γεωπολιτική κατάσταση σήμερα, δείχνει ξεκάθαρα ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι πολύ μικρά για να μπορούν να επηρεάσουν πραγματικά τη διεθνή σκηνή. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι χώρες της ΕΕ πρέπει να δράσουν από κοινού για να προωθήσουν το κοινό συμφέρον των πολιτών της. Η προστασία του περιβάλλοντος, των επιχειρήσεων μας κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού και των επιθετικών εμπορικών πρακτικών από τρίτες χώρες, οι μεταναστευτικές ροές, η υποστήριξη της βιώσιμης επιχειρηματικότητας, είναι μόνο μερικά παραδείγματα.
«Να δώσει σκληρή απάντηση η Ε.Ε. στην Τουρκία»
Δε θα μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εχθρικές κινήσεις της Τουρκίας που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Κύπρος. Ο Ιταλός Φεντεραλιστής πιστεύει ότι η τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να ανασταλεί.
«Οι εντάσεις με την Τουρκία πρέπει να οδηγήσουν σε επανεξέταση της σχέσης με τον επιθετικό μας γείτονα. Είναι απαραίτητο να βρεθεί μια βραχυπρόθεσμη λύση, και ως εκ τούτου να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα για τις επιθετικές κινήσεις εναντίον της ΕΕ και των κρατών μελών της. Ωστόσο, και το πιο σημαντικό, η ΕΕ πρέπει να βρει μακροπρόθεσμες λύσεις. Το 1995, η Τουρκία έγινε μέλος της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ, απολαμβάνοντας πολλά εμπορικά πλεονεκτήματα που επιτρέπουν στα προϊόντα της να έχουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά. Η συμφωνία αυτή δεν έχει τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων συνθήκων συνεργασίας της ΕΕ, που θέτουν προϋποθέσεις όπως σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασία του περιβάλλοντος και μηχανισμοί επίλυσης διαφορών», δηλώνει ο Σάντρο Γκότζι.
«Προσωπικά, είμαι πεπεισμένος ότι η ΕΕ πρέπει να εξετάσει την αναστολή αυτής της συμφωνίας και των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας για όσο διάστημα ο Ερντογάν κατέχει την εξουσία. Επαναλαμβάνω: αυτή είναι η προσωπική μου θέση. Μετά την εξάσκηση του τουρκικού «εκφοβισμού» στην Κύπρο και στην Ελλάδα, και την απειλή πυροδότησης της εξέγερσης του μουσουλμανικού κόσμου εναντίον της Γαλλίας, ο πρόεδρος Ερντογάν απέδειξε ότι είναι σύμμαχος μόνο στα χαρτιά. Εάν η Τουρκία θέλει να έχει προνομιακή πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, πρέπει να δεσμευτεί στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να σταματήσει να εμποδίζει το διορισμό διαμεσολαβητών στον διμερή μηχανισμό διαιτησίας. Η ΕΕ πρέπει να στείλει τώρα ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία και να δείξει ότι δεν ανέχεται πλέον την επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας. Οι φεντεραλιστές σαν εμένα πιστεύουν σε μια ισχυρή και κυρίαρχη ΕΕ που δεν θα πρέπει να φοβάται να χρησιμοποιήσει την οικονομική της δύναμη (η μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο) στις διμερείς σχέσεις με τρίτες χώρες, ειδικά όταν η ασφάλεια της το απαιτεί».
«Αντιτάχθηκα σε εκείνους που ήθελαν Grexit»
«Βλέπω την Ελλάδα ως το λίκνο της δημοκρατίας, μια πολιτιστική δύναμη και ως ουσιαστικό παράγοντα στη διαχείριση της γεωπολιτικής ισορροπίας στη Μεσόγειο Θάλασσα», εξομολογείται ο Ιταλός ευρωβουλευτής. «Ήμουν πάντα πολύ κοντά στον ελληνικό λαό και στις ελληνικές κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από τα πολιτικά τους χρώματα, γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα και ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι καλά αν η Ελλάδα δεν είναι. Όταν ήμουν στην κυβέρνηση, αντιτάχθηκα έντονα σε εκείνους που ήθελαν να προωθήσουν ένα «Grexit» κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Με τον Matteo Renzi, συμμετείχα σε όλες τις διαπραγματεύσεις κλειδιά στις στιγμές εκείνης της περιόδου. Σήμερα, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρίζω σθεναρά τις Ελληνικές θέσεις ην στην κρίση της Ανατολικής Μεσογείου», τονίζει.
«Πολλοί καρικατοποιούν μια ομοσπονδιακή Ευρώπη ως ένα καθεστώς που θα εξαλείψει όλες τις τοπικές παραδόσεις, με τις εθνικές κυβερνήσεις αδύναμες δίχως καμμιά πραγματική εξουσία και με μια «δικτατορία» με έδρα τις Βρυξέλλες. Αλλά αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα. Παλεύουμε για ένα δημοκρατικό, σύγχρονο μετα-εθνικό κράτος, όπου μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε επίπεδο ΕΕ ασχολείται με τις πολιτικές που μας επηρεάζουν όλους, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει την ανάληψη δράσης σε εθνικό, περιφερειακό η τοπικό επίπεδο (αρχή της επικουρικότητας). Oι Φεντεραλιστές πιστεύουμε στην δημιουργία ενός ισχυρού δημοκρατικού συστήματος όπου οι διαφορές θα προστατεύονται και θα διαχειρίζονται από διαφορετικά επίπεδα διακυβέρνησης, λήψης αποφάσεων και θεσμών. Όπως παντού στην Ευρώπη, οι Έλληνες θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό και να συμμετάσχουν στην προώθηση μιας πιο δημοκρατικής Ευρώπης: η «Ελληνική Ένωση για την Ομοσπονδία της Ευρώπης» είναι ένα ολοκαίνουργιο τμήμα UEF στην Ελλάδα που αναζητά ενθουσιώδη μέλη!», καταλήγει ο Πρόεδρος των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών.
Έλληνες Φεντεραλιστές: Όλο το πολιτικό φάσμα για ομοσπονδιακές λύσεις
Το ελληνικό τμήμα των Φεντεραλιστών λέγεται «Ελληνική Ένωση για την Ομοσπονδία της Ευρώπης (ΕενΟΕ)» και ιδρύθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2019, συμβολικά στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα, παρουσία πολιτικών από την Ελληνική Βουλή και την Ευρωβουλή και πολλών μηνυμάτων από πολιτικές προσωπικότητες του Ευρωκοινοβουλίου. Έχει 55 ιδρυτικά μέλη και διοικείται από 5μελες Διοικητικό Συμβούλιο. Η ΕΕνοΕ λειτουργεί ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία.
«Ως Έλληνες φεντεραλιστές πιστεύουμε ότι η ομοσπονδιακή μετεξέλιξη της Ευρώπης θα συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διεθνές επίπεδο, στη διασφάλιση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου στις χώρες της Ένωσης και την εμπέδωση των βασικών στόχων της Ε.Ε. για ειρήνη και ευημερία. Παράλληλα θα ενισχύσει την ασφάλεια της Ελλάδας, αλλά και την οικονομική της ανάπτυξη και την κοινωνική της συνοχή, ενισχύοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς και την κοινωνία των πολιτών», λέει η Δάφνη Γώγου, Αντιπρόεδρος των Ελλήνων Φεντεραλιστών και “ψυχή” της οργάνωσης.
Τα μέλη των Ελλήνων Φεντεραλιστών προέρχονται από όλες τις πολιτικές ομάδες. «Σήμερα κάποια από τα μέλη μας ανήκουν στην Νέα Δημοκρατία, το Σύριζα, το ΚΙΝΑΛ, και το οικολογικό κίνημα, αλλά πολλά μέλη μας δεν έχουν πολιτική ταύτιση με κανένα κόμμα «Η πανδημία που ζούμε φέτος είναι ένας καταλυτικός παράγοντας για την επιτάχυνση των αναγκαίων θεσμικών αλλαγών για την ριζική αλλαγής της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης προς μια πιο Δημοκρατική και ισχυρή Ευρώπη που να εξασφαλίζει σεβασμό του Κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη για όλους», υπογραμμίζει η Δ. Γώγου.
«Η αλλαγή αυτή πρέπει να περιλάβει αλλαγές στο θεσμικό και πολιτικό σύστημα της Ε.Ε. - μεταξύ άλλων την ενίσχυση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, τη μεγαλύτερη λογοδοσία των ευρωπαϊκών οργάνων, την ισχυρότερη σύνδεση των ευρωεκλογών με την διακυβέρνηση της Ένωσης. Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να συζητήσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα σε μια μεγάλη διάσκεψη με συμμετοχή όλων των δρώντων στην Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό πιστεύουμε ότι οι εργασίες αυτής της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και η Διάσκεψη να διαθέτει διευρυμένες αρμοδιότητες ώστε να συμβάλει αποφασιστικά στην διαμόρφωση του νέου θεσμικού και πολιτικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σαν ελληνική φεντεραλιστή οργάνωση θέλουμε να είμαστε δυναμικά παρόντες σε αυτή την προσπάθεια με ιδέες και προτάσεις. Αυτή είναι η πολιτική μας προτεραιότητα μας για το 2021», καταλήγει.
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr