Σύνοδος Κορυφής: Ικανοποιημένη η Αθήνα – Βελτιώθηκε το αρχικό κείμενο
Το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων, επί της ουσίας, δημιουργεί συνθήκες μελλοντικής καταδίκης για την Άγκυρα, αλλά δεν υιοθετεί πλήρως τις ελληνικές θέσεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μια εξισορροπητική τάση επικράτησε στη μαραθώνια συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες καθώς ναι μεν στο κείμενο της συμφωνίας καταγράφονται πιθανές κυρώσεις για την Τουρκία, ωστόσο αυτές παραπέμπονται για την άνοιξη εφόσον οι γείτονες συνεχίσουν να προκαλούν στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων, επί της ουσίας, δημιουργεί συνθήκες μελλοντικής καταδίκης για την Άγκυρα, αλλά δεν υιοθετεί πλήρως τις Ελληνικές θέσεις.
Χαρακτηριστικό είναι για παράδειγμα ότι η ΕΕ δηλώνει σαφέστατα ότι δεν πρόκειται να αναλάβει καμία πρωτοβουλία εναντίον της Τουρκίας, προτού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τράμπ και αναλάβει ο Τζο Μπάιντεν. Μέχρι τότε, μάλιστα, «καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή να καταθέσουν έκθεση αναφορικά με την πολιτική, οικονομική και εμπορική σχέση της ΕΕ και της Τουρκίας και αναφορικά με μέσα και επιλογές για το πώς θα προχωρήσει, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της παραπάνω απόφασης για να μελετηθεί το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2021». Και παράλληλα υπογραμμίζεται ότι «η ΕΕ θα επιδιώξει να συνεργαστεί, σε ζητήματα σχετικά με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις ΗΠΑ».
Ξεχωρίζει, δε, η αναφορά για επαναβεβαίωση του στρατηγικού ενδιαφέροντος της ΕΕ για την ανάπτυξη συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία.« Η προσφορά θετικής ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, με προϋπόθεση ότι Τουρκία δείξει ετοιμότητα να προωθήσει γνήσια συνεργασία με την Ένωση και τα κράτη μέλη και να επιλύσει διαφορές μέσα από τον διάλογο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», προστίθεται χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, πάντως, η Κύπρος πέτυχε να υπάρξει ξεκάθαρη καταδίκη για τις ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια. Τονίζεται συγκεκριμένα στο κείμενο των συμπερασμάτων: «Το ευρωπαικό Συμβούλιο καταδικάζει τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια και καλεί να υπάρξει πλήρης σεβασμός των Αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
Ικανοποιημένη η Αθήνα
Από την πλευρά της η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από το κείμενο των συμπερασμάτων. Όπως τόνιζαν συνεργάτες του πρωθυπουργού «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, διευρύνοντας τη λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο». Επίσης ειδική μνεία έκανα στην αναφορά-καταδίκη της Τουρκίας - όσον αφορά στις ερευνητικές δραστηριότητες - και συγκεκριμένα τη δράση του Oruc Reis, η οποία «συνδέεται ευθέως στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών». «Ουσιαστικά, επιβεβαιώνεται, με τη ρητή αυτή αναφορά, η πάγια θέση της Αθήνας πως η 'Άγκυρα οφείλει να δείξει συνέπεια και συνέχεια προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, μετά την αποχώρηση του Oruc Reis, ούτως ώστε να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές», προσέθεταν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τις ίδιες η χώρα μας πέτυχε να βελτιωθεί προς όφελος μας το αρχικό κείμενο των συμπερασμάτων, δεδομένου ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν χώρες που δεν ήθελαν κυρώσεις για την Τουρκία.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr