«Χριστουγεννιάτικες» βολές του ρωσικού ΥΠΕΞ σε Πομπέο για Ελλάδα, Κύπρο, Ορθοδοξία
Σφροδρή επίθεση στον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο από τη Μαρία Ζαχάροβα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Για «χοντροκομμένο εκβιασμό» εις βάρος Ελλάδας και Κύπρου και για αδικαιολόγητες πολιτικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά ορθοδόξων χωρών και Εκκλησιών κατηγόρησε τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας σε δικές του καταγγελίες περί του «υπονομευτικού ρόλου της Ρωσίας στη Μεσόγειο».
«Γνωρίζουμε την πίεση των εκπροσώπων των ΗΠΑ στην εκκλησιαστική ιεραρχία των Ορθόδοξων Εκκλησιών Ελλάδας και Κύπρου, προκειμένου να αναγνωρίσουν τους Ουκρανούς σχισματικούς. Είναι περίεργο το ενδιαφέρον ενός κοσμικού κράτους, το οποίο απέχει χιλιάδες χιλιόμετρα από την Ουκρανία, δεν έχει μαζί της τέτοιους ιστορικούς, πνευματικούς και πολιτιστικούς δεσμούς όπως η Ρωσία, ενώ οι ορθόδοξοι σε αυτό αποτελούν μόλις το 2% περίπου του πληθυσμού της χώρας», δήλωσε η Μ.Ζαχάροβα μιλώντας σε άψογο χριστουγεννιάτικο ντεκόρ.
Αναφέρθηκε μάλιστα στο πρόσφατο διαδικτυακό «Διεθνές Φόρουμ Θρησκευτικής Διπλωματίας», που διοργανώνεται σε συνεργασία του περιοδικού «Foreign Affairs» με το ελληνικό ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι «παρά το θέμα της εκδήλωσης, το οποίο επηρεάζει ευθέως συμφέροντά μας, εκπρόσωποι της Ρωσίας δεν προσκλήθηκαν σ’ αυτήν». Η Ρωσίδα εκπρόσωπος χαρακτήρισε «πλήρως εξηγήσιμο» αυτό το γεγονός, καθώς «κεντρική ιδέα του φόρουμ (και προφανώς σκοπός του) είναι η προώθηση παράλογων κατηγοριών εναντίον της Ρωσίας, η οποία φέρεται να υπονομεύει την ενότητα του ορθόδοξου κόσμου και παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των ορθόδοξων χωρών». Χρειάζεται «ιδιαίτερος κυνισμός» για να διατυπώνονται παρόμοιοι ισχυρισμοί από Αμερικανούς, γνωστούς «υπερασπιστές της Ορθοδοξίας» οι οποίοι, είχαν ρόλο σχεδόν κεντρικών διοργανωτών αυτής της διαδικτυακής εκδήλωσης, επεσήμανε ειρωνικά η υψηλόβαθμη Ρωσίδα διπλωμάτης.
«Προκαλεί έκπληξη η επιμονή με την οποία οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εδραιώσουν στο μυαλό των συμμάχων τους τη δική τους, υποκινούμενη αποκλειστικά από πολιτικό υπολογισμό, ερμηνεία του σχίσματος στην Ουκρανική Ορθοδοξία, το οποίο εν πολλοίς υποκινήθηκε από τους ίδιους, για να απομακρύνουν τη Ρωσία από αυτή τη θεματολογία, σαν να μην υπάρχουν οι προαιώνιοι πολιτιστικοί και πνευματικοί, ουσιαστικά συγγενικοί δεσμοί Ρώσων και Ουκρανών», δήλωσε η Μ.Ζαχάροβα, συμπληρώνοντας ότι «είναι λυπηρό, που οι Αμερικανοί υποστηρίζονται σε αυτό ενεργά από περιφερειακούς παράγοντες, οι οποίοι ως φαίνεται ενδιαφέρονται περισσότερο για τα ευκαιριακά τους συμφέροντα, παρά για την υπεράσπιση της αληθινής Ορθοδοξίας, που κείται μακράν των διαφωνιών για την ιεραρχική υπεροχή». Και κατέληξε, σημειώνοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο υποφέρει, παραχαράσσεται και γελοιοποιείται η ίδια η ιστορία.
Η Ρωσίδα εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «η Ουάσιγκτον δηλώνει δημοσίως ότι καθιστά προϋπόθεση για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Αθήνα και τη Λευκωσία τη διακοπή της συνεργασίας με τη Ρωσία. Επανειλημμένως έχουμε υπογραμμίσει ότι ο χοντροκομμένος εκβιασμός δεν έχει θέση στον πολιτισμένο κόσμο και τη διεθνή πολιτική» και παρομοίασε την πολιτική αυτή με «στραμπούληγμα χεριών» πίσω από την πλάτη. Μάλιστα αποκρούοντας τις σχετικές αναφορές του Μ.Πομπέο, η Μ.Ζαχάροβα υπενθύμισε την απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα το 2018, σημειώνοντας ότι «μέχρι και σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί κανένα στοιχείο της παράνομης δραστηριότητας εκπροσώπων της Ρωσίας», που υποτίθεται ότι είχαν αναλάβει για να «υπονομεύσουν» τη συμφωνία των Πρεσπών.
Εντέλει, όπως υπενθυμίζει η Μ.Ζαχάροβα, «η Μόσχα υποστήριξε τα συμφωνηθέντα μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας για την κρατική ονομασία», παρά το γεγονός ότι τότε, όπως δήλωνε ευθέως η ρωσική πλευρά, «διαπράχθηκαν σοβαρές παραβιάσεις των διεθνών νομικών κανόνων και του Συντάγματος της Μακεδονίας υπό την ισχυρότατη πίεση δυτικών χωρών - κυρίως των ΗΠΑ, οι οποίες καθοδηγούνταν από την επιδίωξη της ταχύτατης δυνατής ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και κάθε άλλο παρά από την επιθυμία να συμβάλουν στη διευθέτηση της διμερούς διαφοράς».
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ υπενθύμισε στον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ότι ήταν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, που «σκόρπισαν το χάος» στη Λιβύη με τους βομβαρδισμούς του 2011, διαπράττοντας ανοιχτή ένοπλη επίθεση, «με αποτέλεσμα να καταστραφούν όχι μόνο η κοινωνικοοικονομική υποδομή της χώρας, αλλά και η κρατική υπόσταση της Λιβύης», ενώ η Ρωσία πρωταγωνιστεί στις διπλωματικές προσπάθειες για τερματισμό της εμφύλιας σύρραξης. Σημείωσε, δε, ότι «χάρη στον αποφασιστικό ρόλο της Ρωσίας, η διεθνής τρομοκρατία στη Συριακή Δημοκρατία υπέστη συντριπτικό πλήγμα και η χώρα διέφυγε τη μοίρα της Λιβύης, της οποίας το κράτος καταστράφηκε ως αποτέλεσμα των παράνομων βομβαρδισμών από την αεροπορία του ΝΑΤΟ».
Η κα Ζαχάροβα κατέληξε ότι «παρά την αντίδραση της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της στις 11-12 Νοεμβρίου 2020 στη Δαμασκό, με τη βοήθεια της Ρωσίας, πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Διάσκεψη για τη διευκόλυνση της επιστροφής των Σύρων προσφύγων και των εκτοπισμένων». Η ανάγκη επίλυσης του προσφυγικού προβλήματος αναφέρεται ρητά στις σχετικές αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος 2254, γι’ αυτό και η Μόσχα θέλει να πιστεύει ότι «το φόρουμ της Δαμασκού θα επιτρέψει την έναρξη μιας ολοκληρωμένης πολυμερούς διαδικασίας, στην οποία άλλες ενδιαφερόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μεσογειακών χωρών, καθώς και οι εξειδικευμένοι διεθνείς οργανισμοί, θα συμμετάσχουν σε επόμενα στάδια».
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr