Ζάεφ: Στην Αλεξανδρούπολη η πρώτη άμεση επένδυση στην Ελλάδα ύψους 7 εκατ. ευρώ
Το ενεργειακό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας είχε τεθεί και κατά τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζόραν Ζάεφ τον περασμένο Σεπτέμβριο στο περιθώριο της 24ης συζήτησης του Economist στην Αθήνα.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η πρώτη άμεση επένδυση της Βόρειας Μακεδονίας στην Ελλάδα θα είναι στον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, συνολικού ύψους 6,5-7,5 εκατ. ευρώ και με συνολική συμμετοχή 10% στο πρότζεκτ. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ από το βήμα του κοινοβουλίου της γειτονικής χώρας, το απόγευμα της Τετάρτης (30.12) προσθέτοντας ότι η επένδυση αφορά την δημιουργία μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο ισχύος 800 MW, η οποία θα κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη και θα προμηθεύεται απευθείας αέριο από τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.
Το μερίδιο συμμετοχής της γειτονικής χώρας στη συγκεκριμένη μονάδα θα φτάνει το 25%. «Αυτή η επένδυση θα επιτρέψει το κλείσιμο ενός τμήματος της μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Μπίτολα και θα σηματοδοτήσει την ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον ενέργειες» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.
Ξεκινά αρχές του 2021 η κατασκευή διασυνδετήριου αγωγού με τον TAP
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο Ζάεφ, ολοκληρώθηκαν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και ξεκινούν στις αρχές του 2021 οι εργασίες κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Βόρεια Μακεδονία από την Ελλάδα μέσω του TAP. Η κατασκευή του έργου ανέρχεται σε 54 εκατ.ευρώ και η Βόρεια Μακεδονία θα συμμετάσχει με 14 εκατ. ευρώ, κονδύλια τα οποία προέρχονται από το επενδυτικό πλαίσιο που έχουν διατεθεί για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Το ενεργειακό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας είχε τεθεί και κατά τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζόραν Ζάεφ τον περασμένο Σεπτέμβριο στο περιθώριο της 24ης συζήτησης του Economist στην Αθήνα. Εκεί ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας είχε συναντηθεί και με τον Χρήστο Κοπελούζο, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Κοπελούζου και ιδρυτή της εταιρείας Gastrade, φορέα υλοποίησης του έργου στην Αλεξανδρούπολη.
Ο σταθμός της Αλεξανδρούπολης
Ο FSRU Αλεξανδρούπολης υποστηρίζει και συμπληρώνει τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), στον οποίο συμμετέχουν η βουλγαρική Bulgarian Energy Holding, μητρική της Bulgartransgaz, και η ΔΕΠΑ, μέσω του οποίου θα διοχετεύεται το φυσικό αέριο από τον τερματικό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης στη Βουλγαρία και στις υπόλοιπες αγορές των Βαλκανίων.
Ο σταθμός θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και θα έχει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου που θα ξεπερνάει τα 5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία στα τέλη 2022 με αρχές του 2023.
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr