Rafale: Στη Βουλή η σύμβαση για την αγορά 18 αεροσκαφών των 2,32 δισ. ευρώ
Τα 18 αεροσκάφη τύπου Rafale, μαζί με τα οπλικά συστήματα που θα φέρουν, θα αγγίξουν τα 2,32 δισ. ευρώ, προ κρατήσεων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ώρες η σύμβαση για την απόκτηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις των περιβόητων αεροσκαφών Rafale. Μάλιστα, την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η επεξεργασία της σύμβασης από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή με την ψηφοφορία στην Ολομέλεια να γίνεται την Πέμπτη, σε μια συνεδρίαση.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την προμήθεια 18 αεροσκαφών τύπου Rafale τα οποία, μαζί με τα οπλικά συστήματα που θα φέρουν, θα αγγίξουν τα 2,32 δισ. ευρώ (προ κρατήσεων). Με βάση το χρονοδιάγραμμα, θα γίνουν τρεις δόσεις παραλαβών, έξι αεροσκαφών η κάθε μία.
Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα Rafale θα παραδοθούν περίπου έξι μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή τον Ιούνιο του 2021, με ρυθμό ενός αεροσκάφους ανά μήνα. Η επόμενη εξάδα θα απαρτίζεται από καινούργια αεροσκάφη και θα παραληφθούν περίπου τον Αύγουστο του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα περί τον Φεβρουάριο - Μάρτιο του 2023. Η πρώτη εξάδα υπολογίζεται ότι θα είναι ετοιμοπόλεμη στο τέλος του 2021, η δεύτερη στο τέλος του 2022 και η τελευταία το καλοκαίρι του 2023.
Υπενθυμίζεται, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επί της αρχής έχει ταχθεί υπέρ της προμήθειας, εντούτοις περιμένει ορισμένες διευκρινίσεις. Μεταξύ άλλων ζητά:
- Διευκρινίσεις για τις συμβάσεις, καθώς τίθεται σοβαρό ζήτημα διαφάνειας και οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής είναι ελλιπέστατες. Απαιτείται πλήρης ενημέρωση για κάθε ευρώ που θα δαπανηθεί. Επιφυλαχθήκαμε στην Επιτροπή, τονίζοντας ότι η τελική μας θέση θα καθοριστεί μετά την κατάθεση των συμβάσεων από την Κυβέρνηση.
- Να γίνει σαφές ποια είναι η στρατηγική για την αγορά και αξιοποίηση φρεγατών, που έχει προτεραιότητα, δεδομένου ότι υπήρξαν μείζονες και πολύμηνες παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη θάλασσα τον τελευταίο χρόνο από την Τουρκία.
- Να έχουμε σαφή ενημέρωση για την προοπτική αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, (ενδεχομένως και με τις ΗΠΑ) όπως η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει προαναγγείλει. Η έλλειψη μια τέτοιας συμφωνίας τους τελευταίους μήνες ήταν εμφανής σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr