Μόσχα προς Αθήνα: Μην μπλέκετε σε γεωπολιτικά παίγνια των ΗΠΑ εναντίον μας
Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας χαρακτήρισε ως «ολισθηρό» τον δρόμο των «οριζόντιων κυρώσεων», εναντίον δηλαδή φυσικών και νομικών προσώπων.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Mε υπογράμμιση της διάθεσης των κυβερνήσεων σε Αθήνα και Μόσχα να αναπτυχθούν οι ελληνορωσικές σχέσεις και η συνεργασία των δύο χωρών στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και ρωσικές προειδοποιήσεις ότι δεν είναι σκόπιμο για την Ελλάδα να εμπλέκεται στα γεωπολιτικά παίγνια των ΗΠΑ για «ανάσχεση» της Ρωσίας, ολοκληρώθηκαν οι διήμερες πολιτικές διαβουλεύσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Γκρουσκό στην Αθήνα.
Ερωτηθείς από Ρώσους ανταποκριτές για την επέκταση των αμερικανικών στρατιωτικών υποδομών στην Ελλάδα, ο Α.Γκρουσκό χαρακτήρισε αυτονόητα «διμερές ζήτημα της Ελλάδας εάν αναπτύσσει ή όχι στρατιωτικές σχέσεις με άλλα κράτη», ωστόσο πρόσθεσε ότι «το μήνυμα, που μεταφέρουμε έγκειται στο ότι, κατά την άποψη μας, είναι απαραίτητο να αποκλειστεί η εμπλοκή του εδάφους μιας φιλικής για εμάς χώρας στο γεωπολιτικό παιχνίδι, που σχετίζεται με την ανάσχεση της Ρωσίας».
Κατά τον υψηλόβαθμο Ρώσο αξιωματούχο, όπως και η Α. Μεσόγειος, έτσι και η περιοχή της Μ. Θάλασσας «πρέπει να παραμείνει ζώνη ειρήνης και συνεργασίας και πρέπει να γίνει το παν γι’ αυτό, καθώς η πολιτική «ανάσχεσης» της Ρωσίας συνδέεται», όπως εξήγησε, «με τις επιθέσεις στο περιφερειακό σύστημα ασφαλείας στη Μ.Θάλασσα, τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ να αυξηθούν οι ημέρες παραμονής των πολεμικών του πλοίων στα ύδατά της, τις προσπάθειες να τεθεί υπό αμφισβήτηση το καθεστώς της Συνθήκης του Μοντρέ, που επί δεκαετίες αποτέλεσε αξιόπιστη εγγύηση της στρατιωτικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή αυτή και τα σχέδια εξοπλισμού και εκσυγχρονισμού των στόλων Βουλγαρίας, Ρουμανίας, ενώ ήδη λόγος γίνεται για τη Γεωργία και την Ουκρανία. Αυτή η οδός οδηγεί στην αύξηση του δυναμικού της έντασης στην περιοχή αυτή», σημείωσε ο κ. Γκρουσκό, ο οποίος ερωτήθηκε επίσης για τα τεκταινόμενα στην Α.Μεσόγειο και τις διαφωνίες Ελλάδας - Τουρκίας.
Για 12 μίλια και Ανατολική Μεσόγειο
Σε ό,τι αφορά στα 12 μίλια ο Α.Γκρουσκό χαρακτήρισε τη ρωσική θέση «απολύτως διαφανή και αμετάβλητη» και συμπλήρωσε ότι «η Ρωσία για πολλούς λόγους είναι άκρως ενδιαφερόμενη ώστε η Ανατολική Μεσόγειος να μην μετατραπεί σε ζώνη συγκρούσεων, αλλά να παραμείνει πεδίο συνεργασίας», καθώς θα έθιγε άμεσα τη ρωσική ασφάλεια εάν συμπληρωματικά στις υπάρχουσες απειλές και προκλήσεις, δηλαδή τη Σύρια, τη Λιβύη και το ανοιχτό Μεσανατολικό, εμφανιζόταν εδώ μία ακόμη ζώνη έντασης.
Όσο για τα ελληνοτουρκικά, είπε ότι «καλούμε τους εταίρους και τις ενδιαφερόμενες πλευρές να επιλύουν τις διαφωνίες μέσω διαλόγου, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Την ίδια στιγμή είναι δικαίωμα των κρατών να ορίζουν τα χωρικά τους ύδατα και τις ΑΟΖ με βάση τις προβλέψεις αυτής της Συνθήκης. Υπ’ αυτήν την έννοια τίποτε δεν αλλάζει στη θέση της Ρωσίας και αυτά τα μηνύματα τα μεταφέρουμε στις επαφές μας και με τους Έλληνες και με τους Τούρκους εταίρους μας».
Για Κυπριακό
Ενόψει και των νέων πενταμερών διαβουλεύσεων για το Κυπριακό ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι η ρωσική θέση παραμένει αμετάβλητη και ανταποκρίνεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, «όπου υποδεικνύεται ότι η λύση πρέπει να βασίζεται στη διζωνική-δικοινοτική αρχή, αν και πράγματι, τα τελευταία χρόνια από πολλές πρωτεύουσες καταφθάνουν μηνύματα ότι η πιο ρεαλιστική μορφή θα είναι η δημιουργία δύο κρατών, είτε η δημιουργία μιας χαλαρής ομοσπονδίας ή συνομοσπονδίας».
«Όσο πλησιάζουμε μάλιστα στη διαβούλευση του σχήματος ΟΗΕ+5, τόσο περισσότερες είναι οι εικασίες σχετικά με το πώς και σε ποια βάση θα διεξαχθούν», είπε ο κ. Γκρουσκό στους Ρώσους δημοσιογράφους, συμπληρώνοντας ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία έχει ως αφετηρία της ότι οι σημερινές παρωχημένες στρατιωτικές εγγυήσεις πρέπει να αντικατασταθούν από εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», ενώ εκτίμησε ότι, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από το ποια θέση θα κρατήσουν οι εμπλεκόμενες πλευρές, τα έως τώρα μηνύματα του γγ του ΟΗΕ δείχνουν ότι βάση της επικείμενης συζήτησης είναι «το πλαίσιο εκείνων των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, τα οποία στον καιρό τους καθόρισαν την πορεία, την οποία πρέπει να ακολουθήσει η διαδικασία διευθέτησης».
Για την ελληνορωσική συνεργασία
Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας χαρακτήρισε ως «ολισθηρό» τον δρόμο των «οριζόντιων κυρώσεων», εναντίον δηλαδή φυσικών και νομικών προσώπων, εταιρειών κ.ο.κ., που έχει επιλέξει η ΕΕ, ωστόσο αναγνώρισε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων, «οι οποίοι εκδήλωσαν αρκετό σκεπτικισμό σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτών των κυρώσεων». Γι’ αυτό και η Μόσχα, διατηρώντας τις απόψεις της ότι πρόκειται για «παράνομο εργαλείο πολιτικής», το οποίο εντέλει βλάπτει πρωτίστως τα ίδια τα συμφέροντα της ΕΕ, θεωρεί ότι η Αθήνα τις εφαρμόζει ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και το γεγονός αυτό είναι μια πραγματικότητα, που «δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εμπόδιο για την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα».
Μεταξύ των τομέων συνεργασίας ο κ. Γρουσκό κατονόμασε εκείνον του τουρισμού, καθώς μάλιστα από τις 8 Φεβρουαρίου η Ρωσία «ανοίγει» με τακτικές αεροπορικές πτήσεις για τους Έλληνες πολίτες (η Ελλάδα έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής ότι δέχεται έως 500 Ρώσους πολίτες εβδομαδιαίως), αλλά και την προοπτική πιστοποίησης και εισαγωγής στην ΕΕ του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, εφόσον κατά την άποψη της Μόσχας, «όπως δεν υπάρχουν σύνορα για τον κορονοϊό, έτσι δεν πρέπει να υπάρχουν και για τα εμβόλια και δεν μπορεί η πολιτική να βάζει εμπόδια στην συνεργασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας».
Οι δηλώσεις του Ρώσου ΑνΥΠΕΞ έγιναν σε ανταποκριτές ρωσικών ΜΜΕ στην Αθήνα και μεταδόθηκαν από τα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων της Ρωσίας. Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Γκρουσκό είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Νίκο Δένδια, τον αναπληρωτή του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΞ Θεμιστοκλή Δεμίρη και την διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, με τους οποίους συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το Έτος Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας, όπως έχει ανακηρυχθεί από τις δύο πλευρές το 2021, λόγω της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και του ειδικού ρόλου, που διαδραμάτισε σε αυτήν η Ρωσία, οι φιλελληνικές δυνάμεις και η ελληνική ομογένεια στο έδαφός της.
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr