Διπλό μήνυμα Μητσοτάκη για Κυπριακό και διερευνητικές επαφές
Σίγουρα πολλά θα κριθούν από την στάση των γειτόνων, οι οποίοι επιθυμούν μια διευρυμένη ατζέντα κι όχι μόνο συζήτηση για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Η παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο και στη συνέχεια στο Ισραήλ αποτέλεσε μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να δείξει τις προθέσεις της Ελλάδας εν όψει των κρίσιμων συζητήσεων τόσο για το Κυπριακό όσο και των διερευνητικών επαφών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε ότι η χώρα μας στέκεται δίπλα στη Κύπρο ως εγγυήτρια δύναμη, στηρίζοντας τις προσπάθειες για εξεύρεση μιας λύσης.
Μιας λύση που, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Στο τραπέζι των συζητήσεων έβαλε τρία (απαραίτητα) στοιχεία: Τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, την εξεύρεση μιας συνολικής, βιώσιμης, λειτουργικής και μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Σύμφωνα, εξάλλου, με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, το Κυπριακό αποτελεί ένα θέμα εθνικό και η λύση αποτελεί αναγκαία κίνηση συμμόρφωσης προς τη διεθνή νομιμότητα και πράξη δικαιοσύνης προς τον κυπριακό λαό. « Η Αθήνα -όπως και η Λευκωσία- παραμένει προσηλωμένη στις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αυτές άλλωστε, είναι το μόνο συμπεφωνημένο και καθολικά δεσμευτικό πλαίσιο λύσης. Και ταυτόχρονα το θεμέλιο για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια», προσθέτουν χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι αυτό που η χώρα μας προωθεί είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με τα γνωστά απαράβατα χαρακτηριστικά: Πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στις αποφάσεις, ένα Κράτος με διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια. Και με διασφάλιση της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αισιοδοξία αλλά μικρό καλάθι
Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης και συνολικά η κυβέρνηση, ναι μεν επενδύει στις διερευνητικές επαφές, ωστόσο γνωρίζουν ότι δύσκολα μπορεί να υπάρξει μια κοινή συνισταμένη στον νέο γύρο των διερευνητικών επαφών. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα, όπως υπογραμμίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, προσέρχεται με ειλικρινή διάθεση, με συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και με μηδενική αφέλεια, δεδομένης της... προϊστορίας. Σίγουρα πολλά θα κριθούν από την στάση των γειτόνων, οι οποίοι επιθυμούν μια διευρυμένη ατζέντα κι όχι μόνο συζήτηση για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Σε αυτό, όμως, η ελληνική κυβέρνηση ήταν από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρη: «δεν θα υπάρξει για τίποτα άλλο συζήτηση». Αυτό, τέλος, που απομένει να φανεί είναι ποια θα είναι η στάση της Άγκυρας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει ένα ιδιότυπο blame game αναφορικά με το ποιος θα εμφανιστεί ως υπαίτιος της… ασυμφωνίας. Κι αυτό είναι κάτι που η ελληνική πλευρά το γνωρίζει και σίγουρα προσπαθεί να το αποφύγει.
Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Κοντά στο 50% ο Φάμελλος, δεύτερος ο Πολάκης – Αποτελέσματα στο 42% της ενσωμάτωσης
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr