Νέα πρόκληση Ακάρ: Καλεί την Ελλάδα να εγκαταλείψει την «απειλητική ρητορική»
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ εξέφρασε την ενόχλησή του από τις ελληνικές ασκήσεις στα νησιά του Αιγαίου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Για προκλήσεις της Ελλάδας έκανε λόγο πάλι την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της κοινής στρατιωτικής χερσαίας άσκησης Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν στο Καρς.
Διαβάστε επίσης: Τουρκία σε ΗΠΑ: Κανένας δεν θα μας δώσει εντολές για τη Δικαιοσύνη
«Οι Έλληνες γείτονές μας πρέπει να αποφεύγουν την πρόκληση εντάσεων και την κλιμάκωσή τους και να μην χρησιμοποιούν γλώσσα που προκαλεί και κλιμακώνει την ένταση. Σε αυτό το θέμα, πραγματικά οι Έλληνες γείτονές μας πρέπει να εγκαταλείψουν την απειλητική γλώσσα και να δουν ότι δεν έφτασαν σε κανένα αποτέλεσμα με αυτή τη γλώσσα των απειλών μέχρι σήμερα. Οι Έλληνες φίλοι μας, οι Έλληνες γείτονές μας πρέπει να αποφεύγουν κάθε φορά τα τουρκο-ελληνικά ζητήματα και προβλήματα να τα ανάγουν σε προβλήματα Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης ή Τουρκίας-ΗΠΑ. Διότι με αυτή τη γλώσσα δεν λύνονται τα προβλήματα, αλλά τα προβλήματα μεγεθύνονται. Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε τη γλώσσα των απειλών. Πρέπει να απέχουν από την πρόκληση εντάσεων. Προκαλώντας και κλιμακώνοντας τέτοια γεγονότα η Ελλάδα και οι γείτονές μας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτύχουν τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΑΜ, τασσόμενος για άλλη μια φορά υπέρ του διαλόγου και της πολιτικής λύσης και προσκαλώντας εκ νέου τους Έλληνες στρατιωτικούς στην Άγκυρα για τη συζήτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
«Οι διαβουλεύσεις για το Αιγαίο ξεκίνησαν. Οι συναντήσεις για την αποτροπή συγκρούσεων στο ΝΑΤΟ ξεκίνησαν και παράλληλα εμείς προσκαλέσαμε τους Έλληνες γείτονές μας και περιμένουμε να έρθουν για την τέταρτη συνάντηση για τα ΜΟΕ, οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα και στην Αθήνα, ώστε να διεξαχθούν σε ένα καλύτερο κλίμα διαλόγου και να συζητηθούν λύσεις για όλα τα προβλήματα και ζητήματα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «γίνονται συνεχώς ενέργειες στην Κύπρο, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Θέλουμε να εξελίξουμε τις σχέσεις μας χωρίς να επηρεάζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας και χωρίς να εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός. Δεν έχουμε επιτρέψει και δεν θα επιτρέψουμε στο παραμικρό την καταπάτηση των δικαιωμάτων και του δικαίου του ευγενούς μας έθνους».
Ενόχληση Ακάρ από ελληνικές ασκήσεις και επισκέψεις στα νησιά του Αιγαίου
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας εξέφρασε για άλλη μια φορά μέσα σε 2 ημέρες την ενόχλησή του για την επίσκεψη Μητσοτάκη στα ακριτικά νησιά, τις οποίες χαρακτήρισε και πάλι «πρόκληση». «Ασφαλώς και ο καθένας μπορεί να πραγματοποιεί στρατιωτικές εκπαιδευτικές ασκήσεις, αλλά όχι με τρόπο, ώστε να αποτελεί στόχο η γειτονική χώρα. Φυσικά και μπορείτε επίσης να κάνετε τις επισκέψεις σας, και να μιλάτε, και να συναντιέστε, αλλά σε καμία περίπτωση αυτές οι επισκέψεις προέδρων, πρωθυπουργών, υπουργών, αρχηγών στρατού και στρατιωτικών σε νησιά, που είναι ακριβώς δίπλα από την Τουρκία 300 μέτρα, 500 μέτρα, 3 χλμ., 5 χλμ., δεν πρέπει να μετατρέπονται σε πρόκληση ή περιστατικό που αυξάνει την ένταση».
Η Τουρκία δεν θα σωπάσει
Ο Χουλουσί Ακάρ δεν άφησε ασχολίαστες ούτε τις κινήσεις ενίσχυσης της στρατιωτικής ικανότητας της Ελλάδας με τις πρόσφατες αγορές στις οποίες προβαίνει, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. «Θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για τα πάντα με τους Έλληνες γείτονές μας, ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να ζήσουν με ασφάλεια και ηρεμία και ότι η κούρσα των εξοπλισμών δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας και ότι η Τουρκία δεν θα σωπάσει».
Αποστρατικοποίηση νησιών
Επανάφερε παράλληλα και το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, καλώντας την Ελλάδα να συμμορφθωθεί με τις συνθήκες. «Υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας κι αυτές οι συμφωνίες είναι πολύ σημαντικές. Αυτές οι συμφωνίες ορίζουν κάποια πράγματα. Ένα από αυτά –για παράδειγμα- είναι ότι συγκεκριμένα νησιά δεν πρέπει να είναι στρατικοποιημένα. Αλλά εσείς σε 16 από τα 23 νησιά έχετε τοποθετήσει όπλα. Αυτό πώς το εξηγείτε στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας; Μιλάμε για σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Παρόλα αυτά, παρά τις απειλές και την επιθετική γλώσσα, ενημερώσαμε τους συνομιλητές μας ότι θα θέλαμε να συνομιλήσουμε και να συναντηθούμε μαζί τους με βάση τους κανόνες ευγενείας».
Εθνική μας υπόθεση η Κύπρος
Ο Τούρκος υπουργός υπενθύμισε ότι η Κύπρος είναι εθνική υπόθεση και η στάση της Τουρκίας -ως εγγυήτριας χώρας- δεν πρόκειται να αλλάξει. «Η Κύπρος είναι εθνικό μας ζήτημα. Στο θέμα αυτό εκφράζουμε τις ίδιες απόψεις που έχουμε εκφράσει μέχρι σήμερα. Όλοι πρέπει να υπολογίζουν το δίκιο και τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας και να μην τα καταπατούν, το έχουμε πει και το ξαναλέμε. Το δίκαιο και τα δικαιώματα των Κύπριων αδελφών μας πρέπει να προστατευτεί και να αναγνωριστεί και δεν πρόκειται να πετύχει κανένας τίποτα αγνοώντας τους Τ/Κ.
Είτε πρόκειται για την Κύπρο, είτε για το Αιγαίο, είτε για τη Μεσόγειο, η προσδοκία μας από τα τρίτα μέρη είναι να είναι αντικειμενικοί και να αξιολογούν τα προβλήματα στο πλαίσιο της λογικής. Η προσήλωσή μας στο διεθνές δίκαιο δεν αποτελεί ούτε παραχώρηση, ούτε αδυναμία. Θέλουμε ειλικρινά να ζήσουμε μαζί. Επιθυμία μας είναι να καθίσουμε μαζί, να μιλήσουμε και να τα λύσουμε.
Το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι –με βάση τις συμφωνίας- εγγυήτρια χώρα. Κανένα κράτος απέξω, είτε είναι από την ΕΕ, είτε οι ΗΠΑ, δεν έχει το δικαίωμα να έρχεται και να έχει λόγο. Αυτή τη στιγμή λόγο έχουν μόνο η Αγγλία, η Ελλάδα και οι Τουρκία. Οι εγγυήτριες χώρες. Και η νότια Κύπρος μαζί με την ΤΔΒΚ. Αυτά τα κράτη και αυτές οι δομές πρέπει να μιλάνε. Κι εμείς ως Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα δεν εγκαταλείψαμε ποτέ αυτό το δικαίωμα των εγγυήσεων, ούτε πρόκειται να το κάνουμε. Και στο πλαίσιο αυτό, ό,τι χρειαστεί να κάνουμε για τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας, θα το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους, όπως είμαστε πάντα.
Κι εδώ θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιτευχθεί λύση χωρίς την παρουσία και τη συμμετοχή του κράτους της Τουρκικής Δημοκρατίας και την ΤΔΒΚ. Αυτό πρέπει να το γνωρίζετε. Αυτό είναι γεγονός».
Παρακολουθούμε στενά τη Λιβύη
Ο Χουλουσί Ακάρ σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη κι ότι θα συνδράμει με κάθε μέσο στην αποκατάσταση της στρατιωτικής και πολιτικής τάξης. «Μετά τις πρόσφατες κρίσεις, συστάθηκε εκεί μια αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση. Αποκαλύφθηκαν μαζικοί τάφοι και θάλαμοι βασανιστηρίων. Μετά από πρόσκληση των αδελφών μας εκεί, παρείχαμε στρατιωτική εκπαίδευση στο πλαίσιο της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Τιμωρείτε την κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και επιβραβεύετε τους πραξικοπηματίες. Επαναλαμβάνουμε συνεχώς το λάθος στους συνομιλητές μας. Η Λιβύη ανήκει στους Λίβυους. Τώρα η πολιτική διαδικασία ξεκίνησε και προχωρά. Για το αν διαδραματίσει ρόλο το τουρκικό κράτος και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εκεί, αυτό θα πρέπει να το δούμε».
Ενόχληση τουρκικών ΜΜΕ από το φόρουμ των ΥΠΕΞ στην Αθήνα
Την ίδια ώρα, φιλο-κυβερνητικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν «εχθρική» τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών 6 χωρών της ανατ. Μεσογείου σήμερα στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για νέα «πρόκληση» της Ελλάδας με στόχο την Τουρκία.
«Η δυστοπία έγινε πραγματικότητα»: Ο «τυφώνας» Τραμπ σαρώνει τα πάντα στις ΗΠΑ - «Βόμβες» με το «καλημέρα» από τον νέο πρόεδρο
Οι Έλληνες καλεσμένοι που έδωσαν το παρόν στην ορκωμοσία Τραμπ - Ποιοι ξεχώρισαν
Η πρώτη αντίδραση Μασκ μετά το σάλο για τον ναζιστικό χαιρετισμό: Πώς σχολίασε την κίνησή του στην ορκωμοσία του Τραμπ
Βεντέτα στο Ηράκλειο: Είδε τα εγγόνια του και μετά παραδόθηκε ο 78χρονος που πυροβόλησε τον Κοκολογιάννη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr