Τα σενάρια ενόψει της σημερινής συνάντησης Αλ. Τσίπρα - Π. Καμμένου
Από το σηµερινό ραντεβού µε τον Πάνο Καµµένο εξαρτάται αν ο Αλέξης Τσίπρας ζητήσει ψήφο εµπιστοσύνης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σε ασκήσεις απλής αριθµητικής επιδίδεται το Μέγαρο Μαξίµου εν αναµονή της σηµερινής καθ’ όλα κρίσιµης συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα µε τον Πάνο Καµµένο. Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει µε τη συνέντευξή του στο Open ότι θα ζητήσει από τον κυβερνητικό του εταίρο να διασαφηνίσει εάν προτίθεται να άρει την εµπιστοσύνη του κόµµατός του.
Εφόσον ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ανακοινώσει στον πρωθυπουργό ότι αποσύρει την εµπιστοσύνη του από την κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει άµεσα την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης από τη Βουλή.
Μάλιστα, κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να γίνει ή σήµερα το βράδυ, µετά την ολοκλήρωση του καθοριστικού για την κυβερνητική συνεργασία ραντεβού των δύο, ή το αργότερο το Σάββατο το πρωί.
Τίθεται ζήτηµα
Το Μαξίµου παρακολούθησε χθες µε προσοχή τις παρεµβάσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κώστα Κατσίκη, ο οποίος είπε ότι το κόµµα του και από την κυβέρνηση θα αποχωρήσει και την εµπιστοσύνη προς την κυβέρνηση θα άρει. Τίθεται όµως ένα ερώτηµα: κατά πόσον οι αναφορές του βουλευτή απηχούν τις θέσεις του Π. Καµµένου.
Σε µια τέτοια περίπτωση η αντίδραση της κυβέρνησης θα είναι ακαριαία και θα αποτυπωθεί µε τον ξεκάθαρο τρόπο που περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας. ∆εν είναι τυχαίο ότι η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε ευθεία συνεννόηση µε το Μαξίµου δήλωσε χθες πως «αν ο κ. Καµµένος αλλάξει στάση και επιλέξει να αποσύρει την εµπιστοσύνη του από την κυβέρνηση, τότε ο πρωθυπουργός θα ζητήσει άµεσα, θα έλεγα, ψήφο εµπιστοσύνης».
Κατά τις πληροφορίες, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε στο Open την πρόθεσή του να ζητήσει ψήφο εµπιστοσύνης από τη Βουλή -εφόσον αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ-, γνώριζε ότι έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει 151 ψήφους. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν, άλλωστε, τις τελευταίες ηµέρες και µετά τις αντιδράσεις του Π. Καµµένου και τις κατηγορίες περί ανταρσίας, πως «εάν ακούσετε τον πρωθυπουργό να µιλάει για ψήφο εµπιστοσύνης», σηµαίνει ότι την έχει εξασφαλισµένη.
Ως εκ τούτου θεωρείται δεδοµένο ότι τα τελευταία 24ωρα έχουν γίνει διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων αλλά και συζητήσεις µε βουλευτές όλων των πολιτικών χώρων, για να διαπιστωθεί πιθανή επιθυµία τους να δώσουν ψήφο εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Τα πράγµατα είναι απλά και απαιτούν υπολογισµούς απλής αριθµητικής. Η κοινοβουλευτική δύναµη του ΣΥΡΙΖΑ είναι 145. Μαζί µε την ανεξάρτητη βουλευτή και υφυπουργό Κατερίνα Παπακώστα ο αριθµός των ψήφων ανέρχεται στους 146. Αποµένουν πέντε βουλευτές που θα πρέπει να παράσχουν ψήφο εµπιστοσύνης για να συνεχίσει η κυβέρνηση τη θητεία της.
Χθες επισήµως και ο βουλευτής του Ποταµιού Σπύρος ∆ανέλλης ανακοίνωσε ότι θα δώσει την ψήφο του για τη στήριξη της κυβέρνησης Τσίπρα. Ο αριθµός ανεβαίνει στους 147. Μάλιστα ο κ. ∆ανέλλης, φανερά ενοχληµένος από δηµοσιεύµατα που τον εµφανίζουν να αιτείται στο παρελθόν τη στήριξη της Ν∆ για τον δήµο της Χερσονήσου, απαντά:
Σε ό,τι αφορά την πολιτική µου διαδροµή έµεινα σταθερός και αταλάντευτος στις αξίες και τις αρχές της Ανανεωτικής Ευρωπαϊστικής Αριστεράς. Καµία προσπάθεια σπίλωσής µου δεν είναι ικανή να εκβιάσει τη συνείδησή µου».
Τέσσερις από ΑΝΕΛ
Κάπου εδώ µπαίνει ο κρίσιµος παράγοντας «βουλευτές ΑΝΕΛ». Με βάση τις πληροφορίες των τελευταίων ηµερών υπάρχουν τέσσερις βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που δεν επιθυµούν την πτώση της κυβέρνησης και θα δώσουν τη στήριξή τους σε αυτήν.
Πρόκειται για τον Θανάση Παπαχριστόπουλο που το έχει δηλώσει ανοιχτά, την Ελενα Κουντουρά, τον Κώστα Ζουράρι και τον Βασίλη Κόκκαλη. Εφόσον ψηφίσουν θετικά, η κυβέρνηση εξασφαλίζει τις 151 ψήφους και συνεχίζει κανονικά.
Οµως υπάρχουν και βουλευτές-κλειδιά, που µέχρι στιγµής δεν έχουν προστεθεί στη λίστα εκείνων που θα µπορούσαν να δώσουν ψήφο εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση. ∆ηλαδή σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός προσφύγει στη Βουλή για παροχή ψήφου εµπιστοσύνης, υπάρχει µεγάλη πιθανότητα να καταγραφούν εκπλήξεις που θα προκαλέσουν συζητήσεις.
Ολα αυτά, βεβαίως, υπό την προϋπόθεση ότι η σηµερινή συνάντηση του πρωθυπουργού µε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ οδηγήσει σε οριστικό «διαζύγιο», κάτι που µεταφράζεται σε αποχώρηση των υπουργών από την κυβέρνηση, µε ταυτόχρονη άρση της εµπιστοσύνης.
Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας είπε ξεκάθαρα ότι θα ζητήσει από τον κ. Καµµένο να πει εάν συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση και από εκεί και πέρα θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις που αναλόγως θα δροµολογήσουν και τις πολιτικές εξελίξεις των επόµενων ηµερών.
Σηµειωτέον πως ακόµη και αν οι ΑΝΕΛ δεν αποσύρουν την εµπιστοσύνη, θα υπάρξει ζήτηµα ανασχηµατισµού ή αντικαταστάσεων υπουργών τις επόµενες ηµέρες.
«Απίθανο σενάριο» οι πρόωρες εκλογές
Το σενάριο των πρόωρων εκλογών είναι «απίθανο», εκτίµησε χθες ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος, µιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθµό Real FM, χαρακτήρισε «εξαιρετικά δύσκολο» να υλοποιηθεί µια τέτοια πιθανότητα.
Ο ∆. Τζανακόπουλος, µάλιστα, κατέστησε σαφές ότι η «κυβέρνηση απολαµβάνει την εµπιστοσύνη της Βουλής και θα συνεχίσει σε αυτήν τη συνθήκη µέχρι το τέλος της τετραετίας», προσθέτοντας ότι το Σύνταγµα δεν απαιτεί τους 151 βουλευτές, ωστόσο προσέθεσε πως στο «απίθανο σενάριο» που δεν επιτευχθεί η απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου των βουλευτών, εάν οι ΑΝΕΛ άρουν την εµπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση, τότε «για πολιτικούς, και όχι συνταγµατικούς λόγους, είµαστε υποχρεωµένοι να οδηγήσουµε τη χώρα συντεταγµένα και εν ευθέτω χρόνω, ακριβώς, σε εκλογές».
Τόνισε ότι δεν θα γίνουν σπασµωδικές κινήσεις, καθώς υπάρχουν εκκρεµότητες που πρέπει να ολοκληρωθούν, όπως το νοµοσχέδιο για τη ρύθµιση των 120 δόσεων, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η αύξηση του κατώτατου µισθού και η διαδικασία της συνταγµατικής αναθεώρησης
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr