Οι αναμενόμενες πολιτικές εξελίξεις μέχρι την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες και εκτός απροόπτου, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος, θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω τη Δευτέρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μετά και τη χθεσινοβραδινή επιτυχή ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ το ελληνικό κοινοβούλιο καλείται να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες και εκτός απροόπτου, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος, θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω τη Δευτέρα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα πει στον πρωθυπουργό να αποσύρει από την κυβέρνηση τα στελέχη του κόμματός του, στον επόμενο ανασχηματισμό. Έτσι θα μπει και ουσιαστικό τέλος στη συγκυβέρνηση αν και οι ΑΝΕΛ αναμένεται να συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση στις επόμενες ψηφοφορίες.
Η αποχώρηση των ΑΝΕΛ «λύνει» τα χέρια του Τσίπρα
Η διαφαινόμενη αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τα υπουργικά έδρανα φαίνεται ότι «λύνει» τα χέρια του πρωθυπουργού καθώς με αυτόν τον τρόπο θα κάνει την κεντροαριστερή στροφή που επιθυμεί, καθώς θα τοποθετήσει στο υπουργικό συμβούλιο πρόσωπα με κεντροαριστερές καταβολές ασκώντας περαιτέρω πίεση στο Κίνημα Αλλαγής.
Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει πράξη το «δόγμα» της διακυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο έστω και αν αυτή θα κρατήσει μέχρι τις βουλευτικές εκλογές.
Από την άλλη πλευρά όταν έρθει προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών τότε ο Πάνος Καμμένος θα θέσει στο τραπέζι το χαρτί της κομματικής πειθαρχίας.
Η στάση των βουλευτών των ΑΝΕΛ
Οι ΑΝΕΛ αυτή τη στιγμή είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα. Αυτοί που τάσσονται υπέρ της Συμφωνίας (Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Έλενα Κουντουρά -θα ψηφίσει κατά συνείδηση). Στον αντίποδα αυτοί που τάσσονται κατά είναι ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο Κώστας Κατσίκης, ο Κώστας Ζουράρις και ο Βασίλης Κόκκαλης.O Πάνος Καμμένος, όμως, δεν θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Ψήφος εμπιστοσύνης
Στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός μετά το ραντεβού που θα έχει με τον Πάνο Καμμένο ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν άμεσα. Η Βουλή θα διακόψει τις εργασίες της και θα ακολουθήσει τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, όπως ορίζει το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής.
Τα μεσάνυχτα της τρίτης μέρας θα ακολουθήσει ψηφοφορία. Όπως όλα δείχνουν ο κ. Τσίπρας εκτός από τις ψήφους των βουλευτών του θα μπορεί να υπολογίζει σε αυτές των Κατερίνας Παπακώστα, Θανάση Παπαχριστόπουλου, Έλενας Κουντουρά, Σπύρου Δανέλλη, Βασίλη Κόκκαλη, καθώς και του Κώστα Ζουράρι ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ρίξει αριστερή κυβέρνηση.
Καμία ανησυχία στο Μαξίμου για τους 151
Την ίδια ώρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν υπάρχει ανησυχία για την εξεύρεση των 151 καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηριχτεί στις ψήφους της Κατερίνας Παπακώστα καθώς και στους τέσσερις από τους έξι βουλευτές του Ποταμιού (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Δανέλλης, Λυκούδης).
Η...ρελανς του Ποταμιού και ο Δανέλλης
Όμως η Σεβαστουπόλεως με...ρελανς που έκανε μέσα στην εβδομάδα ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι εάν η κύρωση της Συμφωνίας πάρει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης τότε θα καταψηφίσει. Όμως σε αυτή την περίπτωση ο Σπύρος Δανέλλης θα τεθεί εκτός γραμμής καθώς έχει ξεκαθαρίσει ότι θα μπορούσε να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης.
Ψήφισαν και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ: Περισσότεροι από 21.000 πολίτες στις κάλπες - Το μήνυμα του Τσίπρα
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Νεκρός βρέθηκε Ισραηλινός ραβίνος - «Αντισημιτική τρομοκρατική ενέργεια»
Κομμωτήριο στον Ασπρόπυργο παρείχε και... ροζ υπηρεσίες
Η Adele αποχαιρετά το κοινό της: «Νιώθω εξαντλημένη συναισθηματικά και σωματικά»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr