Δένδιας: Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο
Οσα είπε ο Νίκος Δένδιας για την Τουρκία, τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και το μεταναστευτικό σε συνέντευξή του στο Euronews🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
«Η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε πολύ εύκολα προς τα εμπρός», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews. «Η Ελλάδα προσπαθεί να βρει κοινό έδαφος με την Τουρκία. Αλλά αυτό το κοινό έδαφος πρέπει να έχει μια σταθερή βάση και αυτό είναι το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, ο οποίος μίλησε επίσης για τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και το μεταναστευτικό.
Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Τη Δευτέρα συνάντηση Ερντογάν - Τατάρ στην Αγκυρα πριν την πενταμερή
«Αυτό που προσβλέπει η Ελλάδα είναι ένα φιλικό μέλλον με την Τουρκία, τους Τούρκους, την τουρκική κοινωνία. Είμαστε στενοί γείτονες, μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί, αλλά αυτό χρειάζεται μια πολύ σταθερή βάση».
«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συζητήσουμε με την Τουρκία. Όμως για να λύσουμε τα προβλήματα πρέπει να τηρούμε τους ίδιους κανόνες και οι κανόνες της διεθνούς κοινότητας είναι ξεκάθαροι. Αλλά η Τουρκία δεν αποδέχεται αυτούς τους κανόνες. Είναι σαν στο σχολείο να πρέπει να λύσεις μια άσκηση και ο ένας να χρησιμοποιεί ευκλείδεια γεωμετρία στην οποία υπάρχει το αξίωμα των παραλλήλων και ο άλλος χρησιμοποιεί ελλειπτική γεωμετρία στην οποία δεν υπάρχει», επεσήμανε ο υπουργός.
Τι είπε για τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Ερωτηθείς σχετικά με τη συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι επρόκειτο για μια ανταλλαγή που έθεσε τα πράγματα στη βάση τους και σημείωσε πως οι δυο τους μετά είχαν ένα ωραίο δείπνο «ιφτάρ».
«Επανέλαβα αυτά που ήταν ήδη γνωστά στην τουρκική πλευρά, τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Ειδικά σε θέματα διεθνούς δικαίου δε μπορεί να υπάρχουν πολλές απόψεις, κάτι είναι παράνομο ή νόμιμο, συμμορφώνεται ή δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο"», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε πως έχει υποβάλει στους Τούρκους μια οικονομική ατζέντα 15 σημείων, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα καλύτερο κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών.
«Η προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων δε σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να επαναλάβει αυτά που αποτελούν τις μακροχρόνιες θέσεις της σε θέματα διεθνούς δικαίου και δικαίου της θάλασσας», επεσήμανε.
«Μίλησα για κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Δεν υπάρχει καμία διάταξη σε καμία διεθνή σύμβαση ή νόμο που να επιτρέπει σε πολεμικά αεροσκάφη ενός κράτους να πετούν πάνω από το έδαφος άλλου», τόνισε.
Οι δηλώσεις του για το μεταναστευτικό
Όσον αφορά το μεταναστευτικό και τις κατηγορίες της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, ο κ. Δένδια υπογράμμισε πως όλοι θυμούνται τις εικόνες στον Έβρο την περασμένη χρονιά.
«Μετά τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2020, όταν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες σπρώχθηκαν στα ελληνικά σύνορα από την Τουρκία για να ασκήσουν πίεση στην ΕΕ, η Τουρκία δεν είναι σε θέση να μας υπαγορεύσει ή να μας δώσει μαθήματα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Πρόσθεσε ακόμη πως πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως «η αναγνώριση ότι η μετανάστευση είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και χρειάζεται πανευρωπαϊκές απαντήσεις».
Σημείωσε ακόμη πως η ΕΕ χρειαζόμαστε και τη συνεργασία της Τουρκίας στο ζήτημα, καθώς και τη συνεργασία γειτονικών κρατών, ενώ ανέφερε πως πρέπει να εκτιμήσουμε τις προσπάθειες χωρών όπως η Αίγυπτος, οι οποίες προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα χωρίς να ζητούν χρήματα από την ΕΕ και χωρίς να προσπαθούν να ασκήσουν πίεση ή ακόμη και να εκβιάσουν την ΕΕ.
Τέλος, αναφορικά με το άνοιγμα της χώρας στους τουρίστες, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως αυτό θα γίνει «μόνο εάν αυτό είναι ασφαλές για την ελληνική κοινωνία και για τους φίλους και τους επισκέπτες που έρχονται να κάνουν τις διακοπές τους».
«Ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετώπισε την πανδημία είναι υποδειγματικός», ανέφερε και πρόσθεσε πως η χώρα δε θα άνοιγε «εάν δεν ήμασταν απόλυτα σίγουροι ότι μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών μας και την υγεία των επισκεπτών μας».
Διαβάστε επίσης: Τουρκία - Γαμπρός Ερντογάν: Δεν πειράζει για τα F-35, θα φτιάξουμε μη επανδρωμένα μαχητικά
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr