Μητσοτάκης: Προανήγγειλε νέο κλιματικό νόμο στην Ελλάδα
«Να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα περιβάλλον που δεν θα είναι χειρότερο από αυτό που παραλάβαμε» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
«Αναγνωρίζω απόλυτα ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να καταστήσει την ελληνική κοινωνία σύμμαχο. Και όταν αναφέρομαι στην ελληνική κοινωνία αναφέρομαι πρωτίστως στη νέα γενιά, διότι τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής έχουν και έντονο το αίσθημα και την υποχρέωση της διαγενεακής αλληλεγγύης. Έχουμε την υποχρέωση να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα περιβάλλον το οποίο δεν θα είναι χειρότερο από αυτό το οποίο παραλάβαμε εμείς από τους γονείς μας». Αυτό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη Βουλή, σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για την πράσινη μετάβαση.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό στόχος είναι «να κάνουμε τα πρώτα βήματα, σε ένα δημόσιο διάλογο ο οποίος και επίσημα ανοίγει σήμερα για τη θέσπιση του πρώτου κλιματικού νόμου της Ελληνικής Δημοκρατίας». «Όπως είναι γνωστό, η Ευρώπη έχει αποφασίσει σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος. Οφείλουμε, δηλαδή, να μηδενίσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050. Ταυτόχρονα, όπως γνωρίζετε, έχουμε θέσει έναν ακόμα πιο τολμηρό μεταβατικό στόχο ο οποίος μας υποχρεώνει να μειώσουμε κατά 55% τις εκπομπές μας ως το έτος 2030», είπε και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019, έχει εγκρίνει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το γνωστό ΕΣΕΚ, το οποίο θέτει και προσδιορίζει ένα σαφή οδικό χάρτη για το πώς θα μπορούσαμε να πετύχουμε τους στόχους περιορισμού των αερίων του θερμοκηπίου με βάση τους προηγούμενους, λιγότερο φιλόδοξους στόχους, που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «δεν μόνο πώς θα προδιαγράψουμε την πορεία μας για την επόμενη δεκαετία, αλλά πώς θα περιγράψουμε με σαφήνεια και σε εθνικό επίπεδο έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα 30 χρόνια».
Aναφερόμενος στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» τόνισε πως σε αυτό συμπεριλαμβάνονται σημαντικότατα κονδύλια για μία σειρά από μεγάλες, μικρές, μεσαίες δράσεις οι οποίες συμμετέχουν χρηματοδοτικά σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια την οποία πρέπει να κάνουμε για μία οικονομία χαμηλών και τελικά μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Ειδικότερα, συμπεριλαμβάνει στον τομέα του περιβάλλοντος και της ενέργειας μία σειρά από παρεμβάσεις πολύ τολμηρές. Αναφέρω ενδεικτικά κάποιες: δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας καθοριστικών για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, 450 εκατομμύρια θέλουμε να δρομολογήσουμε για αυτή τη δράση.
Κλείνοντας, ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπορέσουμε να αντέξουμε να εξακολουθούμε να ζούμε όπως ζούμε, να καταναλώνουμε όπως καταναλώνουμε. «Εάν δεν αλλάξουμε ουσιαστικά την οργάνωση των κοινωνιών και των οικονομιών μας, οι επιπτώσεις ενδεχομένως για εμάς και για τα παιδιά μας θα είναι δραματικές. Και βέβαια επειδή η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ, οφείλουμε παράλληλα με όλες αυτές τις δράσεις, για τις οποίες σας μίλησα, που μπορούν -θα το ξαναπώ- να είναι μία τεράστια ευκαιρία για τη χώρα, να είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων, πρέπει ταυτόχρονα να εξετάσουμε σοβαρά και τα ζητήματα της προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που ήδη χτυπά την πόρτα μας», είπε.
«H πολιτική Τραμπ θα οδηγήσει σε όξυνση των προβλημάτων» - Τι λέει διεθνολόγος στο ethnos.gr για τις εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου
Βεντέτα στο Ηράκλειο: Kακουργηματικές διώξεις στο ζευγάρι των ηλικιωμένων - Πήραν προθεσμία για να απολογηθούν
Ακριβά φάρμακα στο σπίτι και από ιδιωτικά φαρμακεία για να μειωθούν οι ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
Θετική εξέλιξη στην υγεία της Μαρινέλλας - Παίρνει εξιτήριο μετά από τέσσερις μήνες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr