Ψήφος εμπιστοσύνης: Ενστάσεις «με το καλημέρα» για τη διαδικασία
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης απάντησε ότι ακολουθείται κατά γράμμα ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Επί της διαδικασίας, διατυπώνοντας τις ενστάσεις της ΝΔ τοποθετήθηκε με το άνοιγμα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για τη συζήτηση της επαναβεβαίωσης της ψήφου εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Δένδιας.
«Δεν αντιλαμβανόμαστε καθόλου γιατί η κυβέρνηση θέλει να συντμήσει το χρόνο συζήτησης που προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής. Δεν υπάρχει τα τελευταία χρόνια περίπτωση συζήτησης τέτοιας πρότασης που να μην έχει εξαντλήσει το τριήμερο», είπε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε επίσης ότι τίθεται ζήτημα αφού η κυβέρνηση έχει τρεις κενές θέσεις που πρέπει να καλυφθούν αφήνοντας υπαινιγμούς για το κατά πόσο ο πρωθυπουργός ήταν που ζήτησε ή η κυβέρνηση έπρεπε να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης.
«Διαφωνούμε με τη διαδικασία και κυρίως με το γεγονός ότι ρυθμίζετε τη συζήτηση σε χρονικό περιθώριο δύο ημερών» είπε αμέσως μετά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Ανδρέας Λοβέρδος. Επέκρινε επίσης την ανακοίνωση ότι συνεχίζονταν κανονικά οι εργασίες της Βουλής μέχρι την έναρξη της συζήτηση παρά που η Βουλή είχε χάσει τη δεδηλώμεη.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης απάντησε ότι ακολουθείται κατά γράμμα ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα. «Δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται όταν κατατεθεί πρόταση μομφής γιατί ακριβώς δεν κατετέθη», προσθέτοντας επίσης ότι για το λόγο αυτό δεν σταμάτησε και το έργο της Βουλής μέχρι να αρχίσει η συζήτηση. «Ο πρωθυπουργός πήρε την πρωτοβουλία και ζήτησε την επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης», τόνισε.
Παρήλθε επίσης των υπαινιγμό του κ. Δένδια περί ανάγκης πλήρωσης των κενών θέσεων της κυβέρνησης και ζήτησε τη συναίνεση της συνεδρίασης για να προχωρήσουν οι διαδικασίες με βάση όσα αποφασίστηκαν στη Διάσκεψη των Προέδρων. Κατά πλειοψηφία η πρόταση έγινε δεκτή αλλά το λόγο έλαβε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ζητώντας ακριβώς το λόγο για τον οποίο η κυβέρνηση αρνείται το τριήμερο της διαδικασίας. «Γιατί αρνείστε αφού όλοι το απαιτούν;» είπε τονίζοντας πως δεν έχει δοθεί ως απάντηση κανείς επαρκής λόγος που να δικαιολογεί τις επείγουσες διαδικασίες.
Τη διαφωνία του κόμματός του εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς. «Εντελώς προσχηματική» χαρακτήρισε την τοποθέτηση ειδικά του εκπροσώπου της ΝΔ, ο Χρήστος Παππάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΧΑ, που επεσήμανε ότι το κόμμα του διατύπωσε τις αντιρρήσεις του όσον αφορά τις διήμερες διαδικασίας στη Διάσκεψη των Προέδρων.
«Για τα παρεμπίπτοντα αποφαίνεται ο Πρόεδρος» απάντησε συνολικά ο κ. Βούτσης και λόγω των ενστάσεων ζήτησε διά ανεγέρσεως να αποφασίσουν οι βουλευτές επί της διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε αμέσως μετά, με τον πρωθυπουργό να ανεβαίνει στο βήμα. Το κλίμα πάντως που διαμορφώθηκε με το «καλημέρα» στην Ολομέλεια προϊδεάζει για το τι θα ακολουθήσει.
Στρατός στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, συμφωνία των Παρισίων, Άρης και δύο φύλα: Ο Τραμπ έδειξε ήδη τα πρώτα (ακροδεξιά) δείγματα γραφής
Σάλος: Ο Έλον Μασκ φαίνεται να χαιρετά ναζιστικά σε εκδήλωση για τον Τραμπ
Αστυνομικός της Βουλής: Αποκαλύψεις φρίκης από τη σύζυγο του - Σοκάρουν νέες περιγραφές της
Ορκωμοσία Τραμπ: Η στιγμή που η Χίλαρι Κλίντον ξεκαρδίζεται όταν ακούει πως… θα μετονομαστεί ο Κόλπος του Μεξικού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr