Τσαβούσογλου στη Θράκη: Επίσκεψη φιλίας ή εργαλειοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας; Τρεις βουλευτές της περιοχής απαντούν
Τρεις βουλευτές της Θράκης ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Δημήτρης Χαρίτου και ο Μπουρχάν Μπαράν αναλύουν την επικείμενη επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη, τις επιδιώξεις και τα μηνύματα που θέλει να στείλει στην περιοχή.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Επίσκεψη φιλίας ή νέα προσπάθεια εργαλειοποίησης της μουσουλμανικής μειονότητας αποτελεί η επίσκεψη Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη; Όπως και να χει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να φθάσει αεροπορικώς στην Αλεξανδρούπολη την Κυριακή 30 Μαΐου και από κει να επισκεφτεί την Κομοτηνή, μια επίσκεψη που έχει χαρακτηριστεί ιδιωτική. Και μπορεί το διπλωματικό παιχνίδι να φουντώνει, ωστόσο, η Θράκη συνεχίζει να ζει στους δικούς της καθημερινούς ρυθμούς.
Με τουλάχιστον 5.000 ναυτεργάτες από την περιοχή να έχουν μεταναστεύσει και να δουλεύουν στα ναυπηγεία της Ευρώπης και την ανεργία να έχει χτυπήσει «κόκκινο» η επίσκεψη Τσαβούσογλου περνά σε δεύτερη μοίρα. Στα καφενεία στα ορεινά χωριά της Ροδόπης και στους μαχαλάδες των μουσουλμάνων στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη η επίσκεψη Τσαβούσογλου δεν είναι το πρώτο θέμα στα πηγαδάκια.
Παρατηρητές στη Θράκη αλλά και οι τρεις βουλευτές της περιοχής που μίλησαν στο ethnos.gr τονίζουν ότι τα προβλήματα της καθημερινότητας και ο αγώνας για επιβίωση «καίνε» το μουσουλμανικό στοιχείο της περιοχής, επισκιάζοντας την επίσκεψη Τσαβούσογλου. Εξαίρεση αποτελούν κάποιοι ακραίοι κύκλοι οι οποίοι θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών και να πάρουν υπεραξία από αυτήν.
Ευριπίδης Στυλιανίδης (ΝΔ): Καλά κάνουν και έρχονται στην Θράκη για να πάρουν μαθήματα Δημοκρατίας
Οι προθέσεις Τσαβούσογλου αλλά και ο τρόπος που θα επιλέξει να κινηθεί στη Θράκη θα καθορίσουν και τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην περιοχή. «Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο οι επισκέψεις των Τούρκων αξιωματούχων. Κάθε φορά έχει σημασία σε ποιο περιβάλλον και με τι διαθέσεις γίνονται» σημειώνει στο ethnos.gr ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας. Όπως εξηγεί ο πρώην υπουργός αν η επίσκεψη γίνεται με την διάθεση να συναντήσει τους ομόδοξούς του και να εξετάσει ή να διαπιστώσει την εφαρμογή της συνθήκης της Λωζάνης και ενδεχομένως να ενθαρρύνει όπως είχε κάνει παλιότερα-το 2004-ο Ερντογάν τις μειονότητες να παίξουν τη γέφυρα συνεργασίας και φιλίας μπορεί να είναι μια γόνιμη επίσκεψη. Αν όμως, όπως λέει ο κ. Στυλιανίδης, ο Τσαβούσογλου έρχεται για να πυροδοτήσει, να διχάσει, να φανατίσει και κυρίως να εργαλειοποιήσει τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης τότε δεν θα προσφέρει καλές υπηρεσίες ούτε στις διμερείς σχέσεις, ούτε στη μειονότητα, ούτε στη θρακιώτικη κοινωνία.
Αναφερόμενος στην συνύπαρξη των δύο στοιχείων στην Θράκη ο κ. Στυλιανίδης υπογραμμίζει ότι «είναι μια κοινωνία που την οικοδομήσαμε όλοι μαζί. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι στο πλαίσιο της ελληνικής δημοκρατίας που σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα και μπορεί να αποτελέσει μήτρα για την επίλυση τέτοιων ζητημάτων σε άλλες περιοχές του πλανήτη και σε άλλες χώρες που δεν έχουν ακολουθήσει επακριβώς τους κανόνες μιας σύγχρονης δημοκρατίας. Υπό αυτή την έννοια καλά κάνουν και έρχονται για να πάρουν μαθήματα δημοκρατίας».
Η Θράκη είναι σχολείο που διδάσκει το σεβασμό στις διεθνείς Συνθήκες
Ο κ. Στυλιανίδης συμπληρώνει ότι η Θράκη είναι μια ανοιχτή, δημοκρατική και φιλόξενη κοινωνία, η οποία, βεβαίως, μπορεί να αποτελέσει σχολείο για τον πιο καλοπροαίρετο ή και κακοπροαίρετο επισκέπτη. Σχολείο που διδάσκει το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες όπως της Λωζάνης η οποία προσδιόρισε την μειονότητα ως θρησκευτική και την χαρακτήρισε ως μουσουλμανική. Ένα σχολείο που διδάσκει σεβασμό στην ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου ιδιαίτερα όσον αφορά τον ατομικό αυτοπροσδιορισμό. «Και το λέω αυτό για να μην επιχειρήσει κανείς να ομογενοποίησει τις άλλες ομάδες, τις μειονότητες όπως είναι οι Πομάκοι, οι Ρομά, ή τα διαφορετικά θρησκευτικά δόγματα, όπως οι Αλεβίτες, οι Παλαιομουσουλμάνοι, οι Σουνίτες κτλ γιατί έχουν την δική τους ιδιαίτερη ταυτότητα. Είναι μειονότητες μέσα στην μειονότητα για των οποίων την ταυτότητα η Ελλάδα δίνει μάχη για να την προστατέψει».
Δημήτρης Χαρίτου (ΣΥΡΙΖΑ): Πολιτική και όχι ιδιωτική η επίσκεψη Τσαβούσογλου- Η κυβέρνηση αναλαμβάνει βαρύτατες ευθύνες
Το τεταμένο κλίμα που επικρατεί, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν ευνοεί, σύμφωνα με τον Δημήτρη Χαρίτου, βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, τέτοιου είδους επισκέψεις στη Θράκη από αξιωματούχους της Τουρκίας. Όπως εξηγεί ο βουλευτής Ροδόπης η κυβέρνηση αναλαμβάνει βαρύτατες ευθύνες που αποδέχθηκε να πραγματοποιηθεί με το μανδύα της ιδιωτικής, μια κατεξοχήν πολιτική επίσκεψη του Υπ.εξωτερικών της Τουρκίας στη Θράκη.
«Εύχομαι αυτή να μη συμβάλει στην κλιμάκωση της ρητορικής έντασης της Τουρκίας με τις γνωστές ανυπόστατες και ανιστόρητες αναφορές περί τουρκικής μειονότητας, προκειμένου να την εργαλειοποιήσει για τους ευρύτερους στρατηγικούς σχεδιασμούς της, αναφορές οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τη συνθήκη της Λωζάνης, που και η ίδια η Τουρκία έχει υπογράψει» δήλωσε στο ethnos.gr ο κ. Χαρίτου και πρόσθεσε: «ελπίζω η ελληνική κυβέρνηση να διαθέτει τα ανάλογα αντανακλαστικά στην περίπτωση που ο Τούρκος αξιωματούχος υπερβεί τα εσκαμμένα, αλλιώς η κυβέρνηση θα είναι διπλά εκτεθειμένη. Είμαι βέβαιος ότι οι όποιες προκλήσεις για ένταση και διαίρεση στην περιοχή, θα πέσουν στο κενό, γιατί έχει εμπεδωθεί όλα αυτά τα χρόνια, ένα κλίμα αρμονικής συμβίωσης που δεν μπορεί να διαταραχθεί από καμία πλευρά».
Μπουρχάν Νετζαντή Μπαράν (ΚΙΝΑΛ): Ο Τσαβούσογλου θέλει να πυροδοτήσει το κλίμα και να δείξει το κακό πρόσωπο της Ελλάδας
Επίσκεψη γεμάτη με συμβολισμούς χαρακτηρίζει την επίσκεψη Τσαβούσογλου ο Μπουρχάν Νετζαντή Μπαράν βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στην Ξάνθη. «Η Τουρκία προσπαθεί να βάλει την Θράκη στην πρώτη γραμμή της ατζέντας αν και οι διαφορές των δύο χωρών στην ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στην Κύπρο είναι πολύ μεγαλύτερες. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να ενισχύσουν την ατζέντας τους με πολλά προβλήματα έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν παζάρι».
Δεν φταίει μόνο η Τουρκία-Έχει δώσει δικαιώματα και η Ελλάδα
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ εκτιμά ότι «επιδίωξη της επίσκεψης Τσαβούσογλου δεν είναι η λύση στα μειονοτικά θέματα. Ίσια ίσα θα πυροδοτήσει κάποια πράγματα εδώ και θέλει να δείξει το κακό πρόσωπο της Ελλάδος ότι δεν σέβεται τα δικαιώματα της μειονότητας». Όπως εξηγεί ο κ. Μπαράν έχει δώσει και η Ελλάδα δικαιώματα. «Βέβαια φταίμε και εμείς σε κάποια θέματα όπως η ταμπέλα της τουρκικής ένωσης. Παρόλο που δικαιωθήκαμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αυτή ακόμη δεν αναρτήθηκε. Υπάρχουν κάποια αδύναμα σημεία λεπτά και εκεί βασίζεται η Τουρκία».
Σύμφωνα με τον κ. Μπαράν το βασικό πρόβλημα είναι η εθνική ταυτότητα της μειονότητας, υπενθυμίζοντας την ένταση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τον περασμένο Απρίλιο στην Άγκυρα μεταξύ Δένδια και Τσαβούσογλου. Ακολούθησε η βιντεοκλήση του Κυριάκου Μητσοτάκη που έκανε με τους δασκάλους σε νηπιαγωγείο, στην Πάχνη χρησιμοποιώντας ο πρωθυπουργός τους όρους Πομακοχώρι και Ελληνόπουλα, προκαλώντας την αντίδραση της Τουρκίας. «Αυτή η διαμάχη συνεχίζεται και δεν ξέρουμε που θα καταλήξει και για αυτό το λόγο η επίσκεψη Τσαβούσογλου θα είναι λίγο πολύ σε αυτά τα πλαίσια».
Εμβόλιο Johnson & Johnson: Ραντεβού στο emvolio.gov.gr για πολίτες 18-29 ετών
Κορονοϊός - Έρευνα στη Βρετανία: Κινέζοι έφτιαξαν τον ιό σε εργαστήριο
Μαρέβα Μητσοτάκη: Με μπαστούνι στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη
Κοινωνικός τουρισμός - ΟΑΕΔ: Οδηγός για αιτήσεις, μοριοδότηση και voucher
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr