Δένδιας για ελληνοτουρκικά: Θα έχουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι – Τι είπε για τις αγκαλιές με Τσαβούσογλου
Το μήνυμα που έστειλε ο Νίκος Δένδιας σε Αγκυρα για ελληνοτουρκικά και Βερολίνο για τη Λιβύη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Την εκτίμηση ότι Ελλάδα και Τουρκία θα έχουν, φέτος, ένα ήσυχο καλοκαίρι εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας.
Μιλώντας στη διεθνή διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference», που διεξάγεται στην Πάτρα (3-5 Ιουνίου) και σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «το κλίμα είναι ένα κλίμα διαχείρισης των σημαντικών διαφορών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, όμως οι διαφορές αυτές υπάρχουν και η Ελλάδα θα συνεχίσει να τις υπογραμμίζει».
Παράλληλα, τόνισε ότι ήταν μια τελείως διαφορετική επίσκεψη και πρόσθεσε: «Ηταν διαφορετικό διότι οι διαφορές είχαν ξεκάθαρα διατυπωθεί στο δημόσιο λόγο και επαναλήφθηκαν και στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης».
Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Αγκυρα έχει καταλάβει ότι ανεξάρτητα από τα αν υπάρχουν διαφωνίες και εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις, οφείλει να λειτουργεί εντός του πλαισίου και να μην προκαλεί την άλλη πλευρά, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. «Οι διαφορές υπάρχουν, είναι εκεί. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα αποστεί στο μέλλον από την παραβατικότητα που θα μας επιτρέψει να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κλίμα να τις συζητήσουμε και ίσως κάποια στιγμή, αν η Τουρκία μεταβάλλει απόψεις, να τις επιλύσουμε», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τον εναγκαλισμό που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι λόγω του επεισοδίου που υπήρξε στην Αγκυρα, ο κ. Τσαβούσογλου ήθελε να δείξει ότι η προσωπική σχέση δεν έχει επηρεαστεί.
Αναφορικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι βάσει του δικαίου της θάλασσας και της UNCLOS η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι εθνικό κυριαρχικό μας δικαίωμα. «Θα το κάνει η χώρα όταν το κρίνει, όταν αυτό υπηρετεί το εθνικό της συμφέρον».
Δένδιας για Λιβύη: Είμαστε δυσαρεστημένοι για τον αποκλεισμό μας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου
Αναφορικά με τη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως η σχέση της Ελλάδας με την κατάσταση στη Λιβύη «πολύ διαφορετική από ότι ήταν λίγους μήνες πριν. Η Ελλάδα έχει απευθείας διάλογο και επικοινωνία με τη Λιβυκή πλευρά».
«Είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία εμμένοντας σε μια τακτική δε μας κάλεσε και αυτή τη φορά στη Διάσκεψη του Βερολίνου», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως τη δυσαρέσκεια της Ελλάδας την έχει διαμηνύσει στον Γερμανό ομόλογό του, θα κάνει το ίδιο και ο πρωθυπουργός, ενώ ο ίδιος πρόκειται σύντομα να συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ για τη Λιβύη Γιαν Κούμπις για να του μεταφέρει το ίδιο. Επανέλαβε πως αυτό που οφείλει να είναι στη σκέψη της μεταβατικής κυβέρνησης είναι η μη ενεργοποίηση του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο είναι ούτως ή άλλως “νομικά ανύπαρκτο”, ενώ τόνισε πως πρέπει να αποφασιστεί οπωσδήποτε η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη.]
ΕΝΦΙΑ: Αλλάζουν όλα - Οι περιοχές που εντάσσονται στις αντικειμενικές αξίες και οι νέες δόσεις
Κορονοϊός - Ψαλτοπούλου: Όλα όσα γνωρίζουμε για τη νέα μετάλλαξη στην Κρήτη
ΕΚΠΑ: Φοιτήτριες ΜΜΕ καταγγέλλουν καθηγητή για σεξουαλική παρενόχληση
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr