Κόμματα στη δίνη της Συμφωνίας των Πρεσπών
Ποια κόμματα κινδυνεύουν να βυθιστούν στη... λίμνη, στην οποία υπογράφηκε η επίμαχη συμφωνία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η ψήφος εμπιστοσύνης δόθηκε στην κυβέρνηση, αλλά δημιούργησε ιδιαίτερους τριγμούς στα κόμματα. Η επικείμενη ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών, που φέρνει η κυβέρνηση το κοινοβούλιο, αναμένεται να προκαλέσει… τρικυμία στη Βουλή κι ενδεχομένως η επομένη της υπερψήφισης ή καταψήφισης της Συμφωνίας, θα συνθέσει έναν νέο πολιτικό χάρτη στη χώρα. Κι αυτό γιατί, τρία κόμματα, που είναι οριακή η σύνθεσή τους εντός κοινοβουλίου, κινδυνεύουν με διάλυση.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τη Συμφωνία θα την υπερψηφίσουν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Σπύρος Δανέλλης και η Κατερίνα Παπακώστα, παρά τον προβληματισμό που έχει εκφράσει μετά τις απειλές που δέχθηκε, όπως επίσης και τρεις βουλευτές του Ποταμιού: Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάς.
ΑΝΕΛ
Η τελευταία... μεταγραφή του Πάνου Καμμένου, ο Αριστείδης Φωκάς «βούλωσε» μια τρύπα στο μπαράζ αποχωρήσεων-διαγραφών από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, όμως δεν είναι σίγουρο ότι η παράταξη του Καμμένου θα συνεχίσει να… αναπνέει κοινοβουλευτικά. Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν οι Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις. Οι δυο πρώτοι τέθηκαν ήδη εκτός «ομάδας» και πλέον οι ΑΝΕΛ βρίσκονται οριακά στη βουλή.
Το Ποτάμι
Μετά και τη διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη, ο Σταύρος Θεοδωράκης, άναψε το «πράσινο φως» για «ναι» στη Συµφωνία. Ο επικεφαλής του κόμματος, επιβεβαίωσε την εκτίµηση-πρόβλεψη ότι η σηµερινή απόφαση του Πολιτικού Συµβουλίου για «ψήφο κατά συνείδηση» συνθέτει το... αµπαλάζ: πρώτον για το «ναι» στη Συµφωνία από τρεις βουλευτές, τους κ. Θεοδωράκη, Λυκούδη και Μαυρωτά, και δεύτερον για το «όχι» από τους κ. Αµυρά και Ψαριανό που έχουν εξαρχής εκφράσει τη διαφωνία τους µε τη στήριξη των «Πρεσπών» και οι πληροφορίες τους θέλουν να είναι ουσιαστικά στους κόλπους της Ν.Δ.
Ένωση Κεντρώων
Ο Βασίλης Λεβέντης και η Ένωση Κεντρώων θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών με τον Πάνο Καμμένο να κάνει κι άνοιγμα προς τον Λεβέντη, λέγοντας χθες ότι υπάρχουν τρεις θέσεις για τη Συμφωνία: του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και «η θέση που εκφράζουµε εµείς και τώρα τελευταία και ο Βασίλης Λεβέντης». Ο κ. Λεβέντης στην ομιλία του επιτέθηκε κατά της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, που προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ήταν η 151η βουλευτής, που έδωσε το… φιλί της ζωής στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ η τελευταία αποχώρηση του Αριστείδη Φωκά, που προσχώρησε στους ΑΝΕΛ τον αφήνει με οριακή κονοβουλευτική παρουσία.
Δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας στο ΚΙΝΑΛ
Με τη φράση της Φώφης Γεννηµατά «ορίστε, κ. Τσίπρα, ηµεροµηνία εκλογών» φαίνεται ότι θα «προλογίσει» ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος την επιχειρηµατολογία της ΔΗΜΑΡ για τη στάση της κατά την κρίσιµη ψηφοφορία για τη Συµφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.
Παρότι στο Κίνηµα Αλλαγής δεν έχουν ακόµη την τελική «εικόνα» για τη στάση της ΔΗΜΑΡ, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εκτιµούν ότι ο διάλογος που έχει αναπτυχθεί µεταξύ των δυνάµεων της παράταξης οδηγεί σε αποφάσεις που δεν θα προκαλέσουν αναταράξεις και ρήγµατα στο εσωτερικό. Μάλιστα, τα στελέχη αυτά αναγνωρίζουν ότι ο κ. Θεοχαρόπουλος είχε διαµηνύσει προς το Μέγαρο Μαξίµου ότι πιθανή θετική ψήφος του για την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών σηµαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα αποδεχθεί το αίτηµα να ορίσει τον χρόνο των εκλογών.
Ωστόσο, αρκετοί στο Κίνηµα Αλλαγής δεν σπεύδουν να κάνουν προβλέψεις για την απόφαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ για τις Πρέσπες – υπογραµµίζουν απλώς ότι επί της παρούσης δεν τίθεται θέµα κοµµατικής πειθαρχίας. Και συµπληρώνουν ότι δεν αποκλείεται ο κ. Θεοχαρόπουλος να επιλέξει στο τέλος τη λύση της αποχής, αν εγκαταλείψει την ιδέα της υπερψήφισης.
Τι ισχύει για τις κοινοβουλευτικές ομάδες
Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής ο ελάχιστoς αριθμός Βoυλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας είναι πέντε, αν τo Κόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή. Στην περίπτωση ανεξαρτητοποίησης ή διαγραφής βουλευτών οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες παύουν να υφίστανται καθώς οι πρόεδροι των κομμάτων δεν θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε συζητήσεις ως πολιτικοί αρχηγοί, και δεν θα έχουν εκπροσώπηση στη Διάσκεψη των Προέδρων. Ακόμη τα κόμματα δεν θα μπορούν να ορίζουν εισηγητή στα νομοσχέδια και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο στις συνεδριάσεις της Βουλής.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr