Φοροελαφρύνσεις vs μετάλλαξη Δέλτα: Μια κρίσιμη μάχη για την κυβέρνηση
Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως ακόμα δεν μπορεί να υπολογιστεί με σαφήνεια ποια θα είναι η επίπτωση στην οικονομία από το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού , που αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι να κυριαρχήσει στην Ευρώπη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σε ένα νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση, με τη μετάλλαξη Δέλτα ωστόσο να απειλεί την γρήγορη επιστροφή σε μια οικονομική κανονικότητα. Το Μέγαρο Μαξίμου «ποντάρει» σε μια δυναμική επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και με όχημα τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης στοχεύει στην γρήγορη επούλωση των πληγών της πανδημίας στην αγορά εργασίας.
Βασικό προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ οι φοροελαφρύνσεις
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης - μιλώντας χθες σε εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ - υπογράμμισε πως η χώρα είναι πολύ καλά προετοιμασμένη για το νέο «αναπτυξιακό άλμα». Όπως σημείωσε οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διαγράφονται εξαιρετικά θετικές και έστειλε μήνυμα ότι είναι ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα. Παράλληλα αναφέρθηκε και στο στόχο που είχε τεθεί για μια πολιτική με χαμηλότερους φόρους που δεν θα διακινδυνεύει ωστόσο την δημοσιονομική ισορροπία.
Σημειώνεται πως οι φοροελαφρύνσεις είχαν αποτελέσει βασικό προεκλογικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας στην αναμέτρηση του 2019. Μάλιστα το σχέδιο για τη μείωση των φόρων εκτιμάται πως είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των «γαλάζιων» δεσμών με τη μεσαία τάξη και είχε συμβάλει στην εκλογική νίκη.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως ακόμα δεν μπορεί να υπολογιστεί με σαφήνεια ποια θα είναι η επίπτωση στην οικονομία από το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού , που αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι να κυριαρχήσει στην Ευρώπη. Για παράδειγμα στην βαριά βιομηχανία της χώρας - στον τουρισμό- έχουν γίνει βήματα αλλά το τοπίο παραμένει ρευστό. Η Ελλάδα προς το παρόν είναι εκτός της Βρετανικής «πράσινης λίστας» , η Γαλλία και η Γερμανία ζητούν αυστηρότερα μέτρα για την υποδοχή τουριστών εκτός Ε.Ε. (κυρίως Βρετανούς) και από σήμερα οι επισκέπτες από την Ρωσία θα υποβάλλονται σε διπλό τεστ ανεξάρτητα αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι.
Πρόκειται επομένως για μια δύσκολη εξίσωση για το οικονομικό επιτελείο, που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να δει ένα νέο «κλείσιμο» της οικονομικής δραστηριότητας το φθινόπωρο. Σε περίπτωση που γίνουν βήματα πίσω στο «μέτωπο» της πανδημίας, αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το δημοσιονομικό χώρο και να κρίνει την έκταση των μειώσεων στους φόρους.
Με βάση πάντως το κυβερνητικό σχεδιασμό την επόμενη διετία θα ξεδιπλωθεί ένα ευρύ σχέδιο φοροελαφρύνσεων. Η παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και του παγώματος της εισφοράς αλληλεγγύης έχουν κλειδώσει και για το 2022 .
Παράλληλα ο πρωθυπουργός σημείωσε χθες ότι «η Ελλάδα έχει αρκετή αξιοπιστία στις συνομιλίες της με τους θεσμούς ώστε να μπορέσει να πετύχει κάτι: μόνιμη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη των επιχειρήσεων στο 22%», ενώ αναφέρθηκε και σε ειδικά φορολογικά κίνητρα που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις.
Όσον αφορά στην εισφορά αλληλεγγύης το κυβερνητικό σχέδιο είναι από το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης να καταργηθεί όχι μόνο για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους αλλά και για δύο επιπλέον κατηγορίες : τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους. Επίσης στο τραπέζι είναι η επιπλέον περικοπή του ΕΝΦΙΑ κατα 8%, αλλά και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Αρχίζει ο κατ’ οίκον εμβολιασμός
Προς το παρόν η βασική «μάχη» δίνεται για την επιτάχυνση του ρυθμού εμβολιασμών, ώστε να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας μέχρι το φθινόπωρο. Μέχρι τώρα 4.8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ενώ το επόμενο διάστημα όπως σημείωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατ´ οίκον για όσους πολίτες αδυνατούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα.
Τα «φώτα» πέφτουν σε αυτή τη φάση στις νεότερες ηλικίες. Έτσι μετά το freedom pass των 150 ευρώ για όσους νέους κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου, χθες ανακοινώθηκε το νέο πλαίσιο λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης ανάλογα με το αν θα εξυπηρετούν μόνο εμβολιασμένους ή θα λειτουργούν με «μεικτό» σύστημα.
Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες ανακοινώσεις, με στόχο την επιτάχυνση της επιχείρησης Ελευθερίας. Στόχος είναι να αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, το οποίο εκτός από τις σοβαρές υγειονομικές επιπτώσεις θα επηρεάσει αρνητικά και την οικονομία.
Κορονοϊός - Εμβόλια: 40 περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας στην Ελλάδα
Εθνική Πινακοθήκη: Λεπτό προς λεπτό η κλοπή του Πικάσο - Ολη η απολογία του 49χρονου
Άρειος Πάγος: Απόφαση - σταθμός για συμβασιούχους στο Δημόσιο
Αναδρομικά: Ανατροπή για συνταξιούχους - Αναβάλλεται η πληρωμή
Αντίστροφη μέτρηση για την ορκωμοσία Τραμπ: Οι διαφορές με το 2017 και οι ηχηρές απουσίες – Τα δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας και όλα όσα θα ακολουθήσουν
Βεντέτα πίσω από το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς στο Ηράκλειο - Πατέρας θύματος κυνήγησε τον αδερφό του δράστη
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Με σοβαρά προβλήματα η πρεμιέρα - Σε αναστάτωση γιατροί και ασθενείς για μία συνταγή
«Πιστεύω ότι με τον Στέλιο θα συναντηθούν και θα τα πούνε»: Το μήνυμα της Βάσως Καζαντζίδη για την Κάιτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr