Σκληραίνει τη γραμμή η κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους - Οι επόμενες κινήσεις και τα εσωτερικά φάουλ
Έρχονται fast-track προσλήψεις στο δημόσιο για να καλυφθούν τα κενά από τις διαθεσιμότητες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους ανεμβολίαστους, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει να ανοίξει περαιτέρω την «βεντάλια» των μέτρων. Επί τάπητος είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες μεγάλες επαγγελματικές ομάδες, ενώ θα υπάρξει ρύθμιση που θα αποσαφηνίζει τι θα ισχύει για όσους εργαζόμενους μπαίνουν σε αναστολή. Παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα για προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου με fast-track διαδικασίες, ώστε να καλυφθούν τα όποια κενά προκύψουν.
Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης
Πάνω σε αυτό το πλαίσιο θα δρομολογηθούν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για το δημόσιο τομέα, με την έκταση των παρεμβάσεων να κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία των κρουσμάτων. Δηλαδή μία σταθεροποίηση των κρουσμάτων- που πάντως δεν φαίνεται σε αυτή τη φάση - θα περιορίσει το εύρος των μέτρων.
Αντιθέτως μία επιθετική αύξηση της πανδημίας- και εφόσον υπάρξει στασιμότητα στο ρυθμό των εμβολιασμών- θα οδηγήσει σε επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε μεγάλες ομάδες. Κυβερνητικά στελέχη βλέπουν μια χαραμάδα ελπίδας καθώς σχεδόν 520.000 νέα ραντεβού κλείστηκαν τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες, ωστόσο ο στόχος για τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι δεν είναι ακόμα κοντά.
Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιοι θα πάρουν σειρά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Στο… περίμενε είναι μεταξύ άλλων οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι σε κρίσιμες υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες (π.χ. συνεργεία που ασχολούνται με θέματα ενέργειας και ύδρευσης). Ωστόσο σε αυτή τη φάση δεν αναμένεται να γίνουν βιαστικές κινήσεις σε αυτό το θέμα.
Στα σκαριά νομοθετική ρύθμιση για τους ανεμβολιαστους
Στο ενδιάμεσο η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, που θα καλύπτει τις περιπτώσεις αναστολής σύμβασης αρχικά για εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και υγειονομικούς που δεν εμβολιάζονται. Στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα αποσαφηνιστούν συγκεκριμένα θέματα, που αυτή τη στιγμή παραμένουν μετέωρα.
Το πρώτο θέμα που πρέπει να λυθεί είναι αν η αναστολή σύμβασης θα μπορεί να ισχύει επ΄ αόριστον. Σύμφωνα με πληροφορίες το πιθανότερο είναι σε αυτή τη φάση το θέμα να μείνει ανοιχτό, ενώ κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρχει στη ρύθμιση αναφορά σε απολύσεις στο δημόσιο. Ωστόσο γεννάται το ερώτημα αν αυτό μπορεί να γίνει δια της πλαγίας οδού …δηλαδή σε δεύτερο χρόνο με παραπομπή σε κάποιου είδους πειθαρχικό συμβούλιο (π.χ. για παράβαση καθήκοντος).
Παράλληλα θα ανοίξει ο δρόμος για προσλήψεις με fast track διαδικασίες, ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις που θα δημιουργηθούν από τις αναστολές συμβάσεων ανεμβολίαστων εργαζόμενων. Το βασικό σενάριο είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, καθώς είναι δύσκολο να προδικάσει κάποιος αν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αναστολή στην πορεία θα κάνουν το εμβόλιο και θα γυρίσουν στη δουλειά τους.
Τα δεδομένα για τον ιδιωτικό τομέα
Όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό του συνόλου των εργαζόμενων, καθώς εκτιμάται ότι θα υπήρχε θέμα αντισυνταγματικότητας. Επομένως το… γάντι πάει στις ίδιες τις επιχειρήσεις, που καλούνται να αποφασίσουν πως θα αντιμετωπίσουν το θέμα του εμβολιασμού του προσωπικού. Ήδη υπάρχουν κάποιες εταιρείες που έχουν καλέσει το προσωπικό να εμβολιαστεί διαφορετικά θα μεταφερθεί σε αλλά πόστα ώστε να μην υπάρχει επαφή με το κοινό.
Το ερώτημα είναι αν θα υιοθετηθεί σταδιακά και από την ελληνική αγορά εργασίας το… μοντέλο της Morgan Stanley και μεγάλων πολυεθνικών όπου στα κεντρικά γραφεία δεν απασχολούνται ανεμβολίαστοι (οι οποίοι δουλεύουν με τηλεργασία) ενώ το μέτρο επεκτείνεται και σε επισκέπτες ή πελάτες.
Το αλαλούμ από τις δηλώσεις της Δόμνας Μιχαηλίδου
Την ίδια στιγμή στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρείται να αντιμετωπιστούν επικοινωνιακά … φάουλ, που δημιουργούν σύγχυση στους πολίτες και περνάνε τα λάθος μηνύματα. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες επικράτησε «αλαλούμ» για τα κατά πόσο ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις στο δημόσιο, μετά από δηλώσεις της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου.
Ειδικότερα η υφυπουργός μίλησε στο Open περί ρύθμισης που θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές δομές Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων με απολύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα έφτασε μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου και τελικά η υφυπουργός προχώρησε σε διευκρινιστικές δηλώσεις και μίλησε για λάθος διατύπωση. Ήταν τέτοιος ο θόρυβος που ξέσπασε στο «γαλάζιο» στρατόπεδο που υπήρξε και παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη , ο οποίος είπε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις αλλά άδεια άνευ αποδοχών.
Ωστόσο το θέμα δεν έκλεισε εδώ με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να «φουντώνει» εκ νέου τη συζήτηση, σημειώνοντας πως «η έννοια της αναστολής είναι μια έννοια μεταβατικότητας και προσαρμογής». Επεσήμανε δε πως σε ορισμένα επαγγέλματα υπάρχουν υγειονομικοί κανόνες και προσέθεσε πως υποχρεώσεις θα υπάρξουν για συγκεκριμένα επαγγέλματα και για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Αν κάποιος δεν έχει αυτές τις υποχρεώσεις θα βρίσκεται σε παραβίαση της σύμβασης εργασίας» είπε . Μάλιστα στο ερώτημα αν μπορεί αυτό να οδηγήσει σε απόλυση σημείωσε «βέβαια, αν δεν τηρεί αυτά που ορίζει ο νόμος για την εργασία του»
Την ίδια στιγμή από την αντιπολίτευση σε κοινοβουλευτικά πηγαδάκια έθεταν χθες το ερώτημα αν κυβερνητικά στελέχη λειτουργούν ως .. λαγοί για απολύσεις. Δηλαδή αν «μετρούν» αντιδράσεις στην κοινή γνώμη για το θέμα αυτό.
Το δεύτερο «μέτωπο» που κλήθηκε να αντιμετωπίσει χθες η κυβέρνηση σχετίζεται με τα λιμάνια, όπου κρίθηκε ότι χρειάζονται αυστηρότεροι έλεγχοι σε όσους μπαίνουν στα πλοία. Πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο… χτύπησε καμπανάκι στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς είναι πρώτη προτεραιότητα να μην υπάρξει διασπορά του ιού στα νησιά.
Το τελευταίο διάστημα διαπιστώθηκε πως οι έλεγχοι είχαν χαλαρώσει και πλέον αλλάζει όλο το πλαίσιο. Οι επιβάτες θα πρέπει να βρίσκονται στα λιμάνια νωρίτερα, ενώ ο έλεγχος περνά στο λιμενικό σώμα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν αρρυθμίες του προηγούμενου διαστήματος.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Πώς φτάσαμε στην αναδίπλωση της Δόμνας μετά τη δήλωση για απολύσεις
Άλιμος: Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση με μαχαίρι σε ανήλικο - Συνέλαβαν 9 άτομα
Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών – Τα σενάρια, από τι θα εξαρτηθεί
Νέα μέτρα: Στο Λιμενικό ο έλεγχος της επιβίβασης στα πλοία – Η απόφαση Πλακιωτάκη
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr