Παπανδρέου για Πρέσπες: Καταστροφή ο διχασμός σε πατριώτες και μειοδότες
«Δεν είμαστε, και δεν πρέπει να είμαστε κόμμα μπαλαντέρ, χωρίς ταυτότητα που μπορεί να κολλήσει οπουδήποτε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών τάσσεται ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών υπογραμμίζει ότι η γνώμη του για τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι γνωστή και «την έχω διατυπώσει πολύ καθαρά εδώ και μήνες στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής».
«Παρά ταύτα, κανείς νομίζω δεν θα διαφωνήσει ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει από την αρχή να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα κλίμα εθνικής συνεννόησης και ότι αυτό θα είχε βοηθήσει ουσιαστικά τη διαπραγμάτευση σε κάποια λεπτά ζητήματα. Η πρόσφατη ρηματική διακοίνωση της άλλης πλευράς, δείχνει ότι η κριτική και οι πιέσεις που ασκήθηκαν, όπως και από το Κίνημα Αλλαγής, συνέβαλαν προς αυτήν την κατεύθυνση», αναφέρει.
«Η πρώτη έγνοια μας θα έπρεπε να είναι η αποφυγή ενός διχασμού γύρω από ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής. Σε αυτή την περίπτωση το Μακεδονικό. Εργαλειοποίηση ενός δύσκολου ζητήματος, υπό το πρίσμα της προώθησης κομματικών συμφερόντων, έχει υπάρξει και στο παρελθόν, με καταστροφικές επιπτώσεις για τον Ελληνικό λαό και τη χώρα. Δυστυχώς, το ίδιο διαφαίνεται και σήμερα. Θυμίζω ότι γύρω από τα ζητήματα με την Τουρκία, που είχαν διαιρέσει τη χώρα πολλές φορές, καταφέραμε ως κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, και προσωπικά ως ΥΠΕΞ, να διαμορφώσουμε μια εθνική στρατηγική που υιοθετήθηκε στην πράξη από κάθε επόμενη κυβέρνηση. Αυτό θα έπρεπε και σήμερα να είχε γίνει για το Μακεδονικό. Θα είναι αντιπαραγωγικό και πολύ βλαπτικό για τη χώρα, αν το θέμα αυτό γίνει το επίκεντρο των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Αν πορευτούμε προς τις εκλογές σε ένα κλίμα διχασμού και αλληλοκατηγοριών για το ποιοι είναι πατριώτες και ποιοι μειοδότες θα είναι καταστροφή» λέει ο πρώην πρωθυπουργός σχολιάζοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης. .
Από την άλλη πλευρά σχολιάζοντας την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λέγοντας ότι είναι παράδειγμα σχιζοφρενικής κυβέρνησης και «πραγματικό διαζύγιο δεν φαίνεται να υπάρχει όταν συνοδεύεται από την παραμονή σχεδόν όλων των άλλων στελεχών από τους ΑΝΕΛ. Οι έπαινοι από τον Αλέξη Τσίπρα για τον Πάνο Καμμένο και αντιστρόφως, είναι λόγω ιδεολογικής γειτνίασης; Για αυτό ανέφερα πριν ότι το δόγμα της κυβέρνησης είναι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».
Για τον διάλογο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων
Απαντώντας στο ερώτημα για το εάν πρέπει να υπάρξει διάλογος για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων - κάτι που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ- ο πρώην πρωθυπουργός λέει πως χρειάζεται ένα ευρύ μέτωπο ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και τον εθνικισμό.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει μόνο παρόν, έχει και παρελθόν. Έχει δείξει στην πράξη όχι στα λόγια - το εάν είναι ή όχι προοδευτική δύναμη. Ο κ. Καμμένος στα 4 χρόνια του γάμου με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ευθύνη για την άνοδο του εθνικισμού; Πόσο πειστική είναι μια πρόταση για κοινό μέτωπο από κάποιους που, όταν η χώρα χρειαζόταν συναινέσεις για να μη χρεοκοπήσει, επικροτούσαν τους παρακρατικούς, τους νεοφιλελεύθερους της δεξιάς, τους εθνικιστές της Χρυσής Αυγής και έβγαιναν μαζί τους στις πλατείες; Ζητούσαν να καεί η Βουλή. Πόσο είναι πειστική μια τέτοια πρόταση από κάποιους που δεν έβαλαν πλάτη στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που προωθήσαμε το 2010-11 αλλά ούτε και τις προχώρησαν ως κυβέρνηση;» προσθέτει.
Κίνημα Αλλαγής
Ο πρώην πρωθυπουργός σχολιάζοντας την πορεία και τη στρατηγική του ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι «στόχος μας, κατά την άποψη μου, είναι να μην εγκλωβιστούμε σε μια συζήτηση γύρω από τις πιθανές μελλοντικές κυβερνητικές συμμαχίες του Κινήματος Αλλαγής. Δεν είμαστε, και δεν πρέπει να είμαστε κόμμα μπαλαντέρ, χωρίς ταυτότητα που μπορεί να κολλήσει οπουδήποτε». Τέλος απαντώντας στο ερώτημα για το που θα είναι υποψήφιος λέει ότι «το έχω πει πολλές φορές: Η Αχαΐα δεν είναι για μένα απλά μια εκλογική περιφέρεια, είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου, μια πατρίδα αγώνων».
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr