Πέρασε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών η Συμφωνία των Πρεσπών
Την Τετάρτη (23/1) εισάγεται στην Ολομέλεια και αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Στην Ολομέλεια έρχεται αύριο Τετάρτη το σχέδιο νόμου για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία κατ' αρχήν, κατ' άρθρο και στο σύνολό του. Κατά τις δύο συνεδριάσεις μίλησαν 38 βουλευτές
Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα είναι διήμερη και η κύρωση της Συμφωνίας αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης. Νωρίτερα η ομιλία του Νίκου Φίλη στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας προκάλεσε αντιδράσεις καθώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «Μακεδονία δεν είναι μια και ελληνική, η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική, και όταν ακούγεται ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική είναι αλυτρωτισμός. Όσο κι αν δεν αρέσει ... Και για να είμαστε συγκεκριμένοι η Μακεδονία έγινε ελληνική».
Δείτε εδώ την έκθεση της επιτροπής
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του κ. Κατρούγκαλου, αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος υποστήριξε ότι ότι «τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη και όχι λαούς» καθώς και ότι «η Συμφωνία δεν μπορεί να ρυθμίσει θέματα λαού ή έθνους».
Η απάντησή του προκάλεσε την αντίδραση του πρώην υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, που ρώτησε ρητορικά «αφού οι γείτονες αυτοπροσδιορίζονται ως μακεδονικός λαός, γιατί γίνεται η συμφωνία;» Η σημερινή δεύτερη μέρα συζήτησης του σχεδίου νόμου για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων εξελίσσεται σε σαφώς διαφορικό κλίμα σε αντίθεση με το εκρηκτικό της πρώτης συνεδρίασης αλλά και εν αναμονή της αυριανής συζήτησης στην Ολομέλεια.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πάντως, με τη δική του ερμηνεία τόνισε ότι και «μόνο με την αναφορά του υπουργού καταρρέει η συμφωνία» και ανέφερε ότι ήρθε στην Επιτροπή γιατί άκουσε τον κ. Κατρούγκαλο «να λέει ότι είναι δικαίωμα των γειτόνων μας να αυτοπροσδιορίζονται ως μακεδονικός λαός» διερωτώμενος μάλιστα «γιατί γίνεται η συμφωνία;». Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι «τα θέματα ιθαγένειας είναι νομικά θέματα που αφορούν στον δεσμό πολίτη με το κράτος, ενώ, αντιθέτως, τα θέματα εθνικής ταυτότητας και ένταξης σε μία εθνότητα είναι θέματα συνείδησης και αυτοπροσδιορισμού».
Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών έδωσε εξηγήσεις για το ότι «ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες, αλλά να τις παραθέτουν στο τέλος του συνταγματικού κειμένου». Είχε προηγηθεί ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος επισήμανε ότι «η Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας δεν μπορεί να συνεδριάζει για δεύτερη ημέρα, χωρίς να έχουν κατατεθεί από την κυβέρνηση το ενοποιημένο συνολικό κείμενο του συντάγματος της γείτονος και χωρίς να μπορούν να λάβουν γνώση οι βουλευτές της επιστολής παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά».
Η ΝΔ επιμένει ότι δεν μπορεί η Επιτροπή να βασιστεί μόνο στις τροπολογίες χωρίς να έχει τη συνολική εικόνα του Συντάγματος, με το προοίμιο και όλα του τα άρθρα. «Η ΝΔ το θέτει και θα το θέτει συνεχώς διότι είναι απαραίτητο στοιχείο, προκειμένου να διαμορφωθεί σαφής εικόνα για το κείμενο που τίθεται προς ψήφιση», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος. Επανέθεσε επίσης το θέμα της ανάγκης να κατατεθεί στην Επιτροπή η επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά ώστε να γίνει γνωστό ποια θέματα περιελάμβανε. Παράλληλα και το ΚΙΝΑΛ ζητεί με αίτηση κατάθεσης εγγράφων από τον Ανδρέα Λοβέρδο στην Επιτροπή, την επιστολή παραίτησης Κοτζιά.
Σε αυτήν επισημαίνει ότι: «ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και έως πρότινος κυβερνητικός σας εταίρος κ. Πάνος Καμμένος έχει κατ’ επανάληψη διατυπώσει σοβαρότατους υπαινιγμούς για διακίνηση ‘εισαγόμενου και εξαγόμενου χρήματος’ με σκοπό την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Οι υπαινιγμοί, αλλά και οι βολές του μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο ενώπιόν σας, στρέφονται εναντίον του πρώην υπουργού Εξωτερικών. Πολύ πρόσφατα ‘μετονόμασε’ σε ‘ΕΙΣΠΡΑΤΤΩ’ την πολιτική κίνηση του κ. Κοτζιά που φέρει το όνομα ‘ΠΡΑΤΤΩ’.
Η αντιπαράθεση αυτού του χαρακτήρα επαναφέρει διαρκώς στην επικαιρότητα το γεγονός, πως η παραίτηση του κ.Κοτζιά συνοδεύτηκε από μία επιστολή προς εσάς, η οποία ουδέποτε δόθηκε στη δημοσιότητα και η οποία πρέπει να καταστεί δημόσια. Ενόψει μάλιστα της κύρωσης και επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από τα όργανα της Ελληνικής Πολιτείας, οι φορείς των οργάνων πρέπει να είναι ενήμεροι για τους λόγους παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών».
Και ζητεί «την κατάθεση στη Βουλή των Ελλήνων της επίμαχης επιστολής παραίτησης του πρώην υπουργού των Εξωτερικών κ.Νίκου Κοτζιά».
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr