Γερμανικές εκλογές-Έλληνες υποψήφιοι βουλευτές: Ο Φιλελεύθερος από το Κιλκίς, η Σοσιαλίστρια από τη Ρόδο και η Αριστερή από την Κρήτη
Τρεις Έλληνες υποψήφιοι βουλευτές για την Μπούντεσταγκ μιλούν στο ethnos.gr για τον αντίκτυπο που θα έχει το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλκογών στην Ελλάδα, το πρόγραμμά τους αλλά και πως θα διαμορφωθεί το σκηνικό σε Βερολίνο και Βρυξέλλες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 26 λεπτά ┋
Οι γονείς τους άφησαν την Ελλάδα τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70 αναζητώντας μια καλύτερη τύχη για αυτούς και τα παιδιά τους στην Γερμανία. Σχεδόν πέντε δεκαετίες αργότερα Έλληνες δεύτερης ή και τρίτης γενιάς έχουν στήσει τη ζωή τους στη Γερμανία και επιχειρούν να εκπροσωπήσουν το ελληνικό στοιχείο και όχι μόνο σε ανώτατο επίπεδο, διεκδικώντας την είσοδό τους στην γερμανική Βουλή.
Πρόκειται για τον μοναδικό Έλληνα βουλευτή της Μπούντεσταγκ με τον κόμμα των Φιλελευθέρων Γρηγόρη Αγγελίδη, και τους υποψήφιους, μεταξύ άλλων, Αργυρή Παρασχάκη με το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Σοφία Λεωνιδάκη με τους Αριστερούς (Die Linke) αλλά και τον Κώστα Κοσμά που κατεβαίνει υποψήφιος στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου με τους Πράσινους (Die Grunen) . Συνολικά η Ελλάδα μετρά στις τρέχουσες γερμανικές εκλογές έξι υποψηφιότητες βουλευτών που ανήκουν σε κοινοβουλευτικά κόμματα και επτά που ανήκουν σε εξωκοινοβουλευτικά. Πάνω από επτά εκατομμύρια μετανάστες πρώτης, δεύτερης ή τρίτης γενιάς έχουν δικαίωμα ψήφου στη Γερμανία. Πρόκειται για ένα 12%, από το σύνολο όλων εκείνων που έχουν δικαίωμα ψήφου.
Μετά από δύο ομοσπονδιακές εκλογικές αναμετρήσεις όπου το ελληνικό ζήτημα βρισκόταν ψηλά στην ατζέντα του προεκλογικού αγώνα με πιθανά πακέτα βοήθειας και ενδεχόμενο κούρεμα χρέους, η Ελλάδα υποχώρησε από την δημόσια συζήτηση σ΄ αυτήν την προεκλογική μάχη. Αντίθετα ο κορονοϊός και η διαχείριση της πανδημίας την επόμενη μέρα καθώς και η κλιματική αλλαγή κυριαρχούν στη δημόσια συζήτηση τόσο των κομμάτων, όσο και των ψηφοφόρων.
Και οι τρεις υποψήφιοι Έλληνες βουλευτές για την Μπούντεσταγκ εκτιμούν ότι η διαφαινόμενη αλλαγή σελίδας μετά από 16 χρόνια στη Γερμανία θα ωφελήσει τόσο την Ελλάδα όσο και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αναγνωρίζουν ότι το Βερολίνο δεν στήριξε όσο θα έπρεπε την Αθήνα στο προσφυγικό, παραδέχονται τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και την ανάγκη αυτή να ενδυναμωθεί. Διαφωνούν για το οικονομικό μείγμα της επόμενης μέρας που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση αλλά και για τον τρόπο διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής και το ποιος θα πληρώσει εν τέλει τον λογαριασμό. Εκτιμούν, τέλος, ότι δεν υπάρχει ένα κόμμα που οι Τούρκοι ψηφοφόροι δίνουν τις ψήφους τους για να υπάρχει μια πιο φιλοτουρκική πολιτική από την Γερμανία.
Γρηγόρης Αγγελίδης: Ο μόνος Έλληνας βουλευτής στην Μπούντεσταγκ-Έχει ρίζες από το Κιλκίς
Ο Γρηγόρης Αγγελίδης Βουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας διεκδικεί μια δεύτερη θητεία στη Μπούντεσταγκ. Με παππούδες από τον Πόντο και την Σμύρνη γεννήθηκε το 1965 στο Ανόβερο από μετανάστες γονείς. Οι τελευταίοι, αρχές του '60 ξενιτεύτηκαν στη Γερμανία και δούλευαν ακόρντ, δηλαδή δουλειά με το κομμάτι στα εργοστάσια. Στα μέσα της δεκαετίας του '70 ο πατέρας του άνοιξε κατάστημα λιανικής ενώ η μητέρα του εργαζόταν με το κομμάτι μέχρι να βγει στην σύνταξη. Όπως εξηγεί στο ethnos.gr, οι γονείς του ήρθαν στο Αννόβερο για να καταφέρουν κάτι καλύτερο από τη μια για αυτούς, αλλά πολύ περισσότερο για τα παιδιά τους. «Οπότε το θέμα της ατομικής ελευθερίας και το ζήτημα τι μπορούν να διεκδικήσουν περισσότερο οι επόμενες γενιές είναι πολύ δυνατά κίνητρα για να μπω στην πολιτική» προσθέτει.
Αν και γεννήθηκε στην γερμανική πόλη οι γονείς του τον έστειλαν στον τόπο καταγωγής τους, το Κιλκίς για να φοιτήσει στο ελληνικό δημοτικό σχολείο με την ελπίδα της επιστροφής στην πατρίδα. «Έχω μεγαλώσει σαν ελληνάκι με την ελληνική ιστορία. Τα πρώτα χρόνια μου στο σχολείο ήταν στην Ελλάδα όταν ακόμη ήταν η χούντα. Ο ύμνος της χώρας, είναι ο ύμνος στην Ελευθερία, δεν είναι ο ύμνος της Ελλάδας ή της Αθήνας. Και το θέμα της ελευθερίας είναι κάτι που με κάνει να κινητοποιηθώ ακόμη περισσότερο».
Τι υποστηρίζουν οι Φιλελεύθεροι-Το διακύβευμα των εκλογών
Επιστρέφοντας μετά από τρία χρόνια στη Γερμανία, γράφτηκε σε γερμανικό σχολείο και αφού ακολούθησε καριέρα στον τραπεζικό τομέα, από το 2010 είναι μέτοχος εταιρίας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Χωρίς να έχει ασχοληθεί παλιότερα με την πολιτική παρά μόνο με εθελοντικές δράσεις το 2012 αποφάσισε να ενταχθεί στους Φιλελεύθερους και από το 2017 είναι ο μοναδικός βουλευτής με ελληνικές ρίζες στην Μπούντεσταγκ.
«Σε περίπτωση που συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, όπου η κυβέρνηση θα διεκδικεί όλο και πιο πολλά δικαιώματα για τον εαυτό της, παραμερίζοντας την ατομική ελευθερία τότε η κοινωνία θα γίνει ακόμη πιο κλειστή. Εμείς οι φιλελεύθεροι θεωρούμε ότι αυτός είναι ο λάθος δρόμος».
Όπως εξηγεί, λίγο πριν ξαναριχτεί στην προεκλογική του εκστρατεία, ο σωστός δρόμος είναι από τη μια πλευρά να έχουμε καλούς κανόνες για το πως πρέπει να λειτουργεί η κοινωνία και η οικονομία, αλλά από κει και πέρα θα πρέπει να αφήσουμε ελεύθερους τους πολίτες. «Να εξαλείψουμε τη γραφειοκρατία, αλλά και να λύσουμε το θέμα με την υψηλή φορολογία. Αυτά είναι βασικά θέματα της προεκλογικής ατζέντας».
Σε αντίθεση με τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους αλλά και την Αριστερά που θέλουν, όπως ισχυρίζεται, ολοένα και μεγαλύτερη παρέμβαση και πρωτοβουλία από το κράτος, οι Φιλελεύθεροι θέλουν η πρωτοβουλία αυτή να ανήκει στους πολίτες. Σε κάθε περίπτωση ζητούμενο είναι πώς θα πετύχει μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.
Πανδημία, κλιματική αλλαγή και λιγότερο... Ελλάδα στην προεκλογική ατζέντα της Γερμανίας
Αν και τα τελευταία χρόνια δεν κατάφερε να επισκεφτεί την Ελλάδα, για αυτόν παραμένει δύο πράγματα: η ρίζα από την οποία κατάγεται και ένα μεγάλο κομμάτι της καρδιάς του. Τα «καυτά» θέματα της προεκλογική ατζέντας σχετίζονται με την πανδημία και την επόμενη μέρα στη Γερμανία και πως θα προχωρήσει η χώρα μπροστά, ωστόσο, η Αθήνα έχει μπει στην ατζέντα του Βερολίνου ως ένα κομμάτι της Ευρώπης, εξηγεί.
Πρόκειται για θέματα που αφορούν αυτόματα την Ελλάδα, όπως το θέμα της εξέλιξης της Ευρώπης, των συνόρων της Ευρώπης, πως θα καταφέρουν όλα τα μέλη μαζί να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας και επενδύσεις για τις επόμενες γενιές, αλλά και το ζήτημα του κλίματος. «Είναι κρίσιμα ζητήματα και αφορούν όλη την Ευρώπη. Και όλα αυτά μπορούν να λυθούν σωστά αν να τα θέσουμε κεντρικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Ελληνικές προσδοκίες
Ο κ. Αγγελίδης εκτιμά ότι θα ανοίξει μια νέα σελίδα σε όλους τους τομείς την επόμενη των εκλογών στη Γερμανία και μια καινούργια δυναμική θα αναπτυχθεί στη χώρα. «Είμαι βέβαιος ότι αυτό που συνεχίζεται τα τελευταία 16 χρόνια δεν είναι λύση για τα προβλήματα που είναι μπροστά μας. Να αφήνουμε δηλ. τα θέματα να εξελίσσονται και μετά να βλέπουμε πως να προσαρμοστούμε. Αυτό δεν νομίζω ότι θα είναι πολιτική μιας νέας κυβέρνησης». Ο 56χρονος βουλευτής του FDP παρατηρεί ότι η Ελλάδα έτσι όπως εξελίχτηκε τα τελευταία δύο χρόνια έδειξε πόσο σταθερή και δυνατή δημοκρατία είναι μέσα στην Ευρώπη και εκτιμά ότι θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια.
Το μεταναστευτικό
Χαρακτηρίζει το μεταναστευτικό ως ένα θέμα ευρωπαϊκό το οποίο δεν αφορά μόνο τις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ευρώπης. «Ή είμαστε μια Ευρώπη η οποία θέλει να εξελιχθεί σαν ένα σώμα τότε πρέπει να βλέπουμε αυτά τα προβλήματα και να τα λύσουμε όλοι μαζί, ή δεν είμαστε… Τα ελληνικά είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και για αυτό δεν μπορεί να στέκεται μόνη της η Ελλάδα. Είναι ένα θέμα που η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι είναι ενωμένη», ενώ καλεί όλες τις κυβερνήσεις να εφαρμόζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Το μεγάλο ερώτημα που θα κρίνει την κάλπη
Σύμφωνα με τον βουλευτή των Φιλελευθέρων το μεγάλο ερωτηματικό των εκλογών είναι αν πολλοί από τους ψηφοφόρους του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) που δεν τους αρέσει έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, αν στα αλήθεια θα προσέλθουν την επόμενη Κυριακή και ψηφίσουν αλλιώς. Αν θα ψηφίσουν διαφορετικά από ότι τα τελευταία 16 χρόνια. Κρίσιμο παράγοντα χαρακτηρίζει και το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων. «Δείτε πως άλλαξαν τα σενάρια. Μην ξεχνάτε ότι τον περασμένο Μάρτιο μιλούσαμε για μια καγκελάριο από τους Πρασίνους και μια βδομάδα στο πολιτικό σκηνικό είναι πολύ μεγάλη απόσταση. Θα δούμε τι θα γίνει. Το πολιτικό σκηνικό κινείται πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί γιατί κανείς δεν ξέρει πως διαμορφωθεί η κατάσταση μετά το αποτέλεσμα. Υπάρχουν τόσο πολλά σενάρια για τις κυβερνήσεις που μπορούν να σχηματιστούν».
Τι σημαίνει μια άνοδος των ποσοστών των Φιλελευθέρων
Ο ίδιος δηλώνει σίγουρος ότι όσο πιο δυνατοί βγουν οι φιλελεύθεροι από τις κάλπες, τόσο καλύτερες πιθανότητες θα έχουν για μια καλή ανάπτυξη τόσο της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας, αλλά και μια βελτιωμένη οικονομική εξέλιξη στην Ευρώπη. Οι Φιλελεύθεροι, υπενθυμίζει, ότι ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος στο ζήτημα της δημοκρατίας, της ενότητας και της αλληλεγγύης στην Ευρώπη καθώς και το πως θα σταθεί η χώρα τους δυνατή στην Ε.Ε. και ανεξάρτητη σε όλο τον κόσμο.
Αργυρή Παρασχάκη: Η Σοσιαλίστρια από τη Ρόδο
Μέλος των Σοσιαλδημοκρατών από το 2003, η οικονομολόγος Αργυρή Παρασχάκη κατεβαίνει για πρώτη φορά υποψήφια βουλευτής με το SPD στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Γεννήθηκε στη Ρόδο και τέσσερις μέρες μετά «μετακόμισε» μόνιμα στη Γερμανία. Ο πατέρας της έφυγε από την Κομοτηνή το ‘63 και η μητέρα της το ΄68 από τη Ρόδο και γνωρίστηκαν στη Γερμανία.
Μετά από 21 χρόνια καριέρας στην αυτοκινητοβιομηχανία και την Μερσεντές αποφάσισε να αποχωρήσει για να εργαστεί σε ένα πόστο που βοηθούσε εθελοντικά εδώ και δύο δεκαετίες, προσφέροντας αρωγή σε μετανάστες. Εδώ και δύο χρόνια είναι
διευθύνων σύμβουλος της ‘Εθνικής Ένωσης Δήμων για την ένταξη των μεταναστών. Εκεί προσπαθεί, ενδυναμώνει μετανάστες όπως οι γονείς της που ήρθαν από το εξωτερικό στη Γερμανία προκείμενου να ενταχθούν πιο γρήγορα στη γερμανική κοινωνία, μαθαίνοντας τη γλώσσα, βρίσκοντας δουλειά ενώ παράλληλα συμβουλεύει και την πολιτεία πως θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο αυτούς τους ανθρώπους, απλοποιώντας νόμους και διαδικασίες.
Θα παλέψω για ίσες ευκαιρίες
Δύο χρόνια μετά την επαγγελματική στροφή ήρθε και η πρόταση από το SPD για να μπει στα ψηφοδέλτια. Ρίχτηκε στην εκλογική μάχη, αν και οι εκλογές κυλούν πολύ ήσυχα και λόγω της πανδημίας δεν γίνονται πολλές συγκεντρώσεις. Οι πιο πολλές εκδηλώσεις είναι διαδικτυακές και είναι πιο πολιτισμένα από ότι στην Ελλάδα τα πράγματα, όπως λέει. «Πέρσι με τον κορονοϊό είδα ότι κάποια πράγματα πάνε στραβά. Αυτοί που έχουν λεφτά, μπορούσαν πολύ γρήγορα να επανακάμψουν και να λειτουργήσουν και πάλι την βιομηχανία κ.α. Αλλά ο κοσμάκης ήταν κλεισμένος στο σπίτι. Οι γυναίκες δεν μπορούσαν να πάνε στη δουλειά τους. Έπρεπε και να δουλεύουν και να φροντίζουν τα παιδιά. Πήγαμε πάλι δέκα βήματα πίσω και σκέφτηκα ότι κάτι πρέπει να γίνει και να αλλάξει η νοοτροπία. Δεν υπάρχουν ίσες ευκαιρίες στην κοινωνία».
Μεγάλη αποχή
Στόχος της, όπως λέει, να παλέψει για την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων που δημιούργησε η πανδημία, για την αναβάθμιση του ρόλου των γυναικών στην κοινωνία αλλά και για μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.
«Πολλοί δεν θα ψηφίσουν και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για την γερμανική δημοκρατία». Οι ξένοι είτε είναι Έλληνες είτε είναι Τούρκοι δεν ψηφίζουν τόσο συχνά όσο οι Γερμανοί. «Πολλοί δεν παίρνουν την γερμανική υπηκοότητα αλλά πρέπει ο καθένας να μάθει να υπερασπίζεται για τα θέματα και τα προβλήματα εκεί που ζει».
«Έχω δύο καρδιές μια ελληνική και μια γερμανική»
Όπως εξηγεί η κ. Παρασχάκη αν και τα κρίσιμα ζητήματα στις εκλογές είναι πολλά, αυτό που «καίει» περισσότερο είναι η κλιματική αλλαγή και ποιος θα πληρώσει αυτήν την αλλαγή που δρομολογείται στην βιομηχανία. «Πως θα το πετύχουμε χωρίς να γίνει πιο ακριβή ζωή για τον καθημερινό άνθρωπο. Πόσα λεφτά θα δώσει το κράτος στις βιομηχανίες και πόσα θα πληρώσει ο φτωχός κοσμάκης». Τεράστιο ζήτημα χαρακτηρίζει και την υπεράσπιση της δημοκρατίας την οποία προσπαθούν να «χαλάσουν» οι ακροδεξιοί οι οποίοι αναπτύσσουν σημαντική δυναμική στη Γερμανία τελευταία. «Άτομα σαν και ‘μενα που έχω δύο καρδιές μια ελληνική και μια γερμανική θέλουν να μας αποκλείσουν από τα κοινά. Παλεύω για να αντιμετωπίσω και να σταματήσω αυτήν την αλλαγή, να μην πάμε προς τα δεξιά».
Διχασμένη η γερμανική κοινωνία-Όποιος είχε λεφτά. αντιμετώπιζε καλύτερα τον κορονοϊό
Στο επίκεντρο της προεκλογικής ατζέντας είναι και η διαχείριση της πανδημίας για την οποία, όπως λέει, υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια από τους Γερμανούς πολίτες. «Έχουμε μια κοινωνία που είναι διχασμένη. Αυτοί που είχαν λεφτά αντιμετωπίζουν τον κορονοϊό χίλιες φορές καλύτερα από αυτούς που είναι κοινωνικά αδύναμοι. Οι τελευταίοι δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες. Και αυτό θέλω να το αλλάξω». Η 43χρονη πολιτικός των Σοσιαλδημοκρατών παραδέχεται ότι το γερμανικό σύστημα υγείας είναι πάρα πολύ καλό και «δεν σηκώνει κουβέντα για αυτό».
Όμως, όπως εξηγεί, κάθε φορά που η χώρα έμπαινε σε καραντίνα εμφανίζονταν τα προβλήματα επιβίωσης. Αν έχεις δικό σου σπίτι με 2-3 δωμάτια και κήπο όπως αρκετοί Γερμανοί τότε δεν αντιμετωπίζεις σοβαρά προβλήματα και συνεχίζεις πιο εύκολα τη ζωή σου. Αλλά όταν ολόκληρες οικογένειες-κυρίως μεταναστών-οι οποίες νοικιάζουν μικρά σπίτια (γιατί επέλεξαν να χτίσουν στο εξωτερικό) χωρίς κήπο και έχουν έναν υπολογιστή τότε είναι δύσκολο να διαχειριστούν την κατάσταση. Και η ζωή γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη κάθε φορά που κλείνουν τα σχολεία. «Για αυτό το φαινόμενο πρέπει να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους για να το βελτιώσουμε».
«Αφήσαμε μόνη την Ελλάδα στο προσφυγικό»-Τι σημαίνει μια νίκη των Σοσιαλιστών για την Αθήνα
Φτάνοντας η κουβέντα στην Ελλάδα παραδέχεται ότι η Γερμανία δεν βοήθησε πολύ την πατρίδα της στο θέμα του προσφυγικού. «Αφήσαμε την Ελλάδα λίγο μόνη. Οι μετανάστες πρέπει να μοιραστούν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και η Πολωνία πρέπει να πάρει πρόσφυγες και όχι όλοι να έρχονται στην Γερμανία και την Γαλλία, είτε όλοι να μένουν στην Ιταλία και την Ελλάδα. Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα είναι μια καταστροφή».
Αναφερόμενη στην ατζέντα των Σοσιαλδημοκρατών εξηγεί ότι θέλουν μια πιο δυνατή και ενωμένη Ευρώπη με ενιαίους μισθούς και όχι διαφορετικούς για τους Βούλγαρους, τους Έλληνες και τους Γερμανούς. Εκτιμά ότι με τους Σοσιαλδημοκράτες στο τιμόνι θα ακολουθηθεί μια πιο ελαστική οικονομική πολιτική καθώς το SPD είναι πιο ανοιχτό και υποστηρίζει ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα πρέπει να πάρουν μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια. Αλλαγές θα προωθηθούν και στον τρόπο λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες με τους Σοσιαλδημοκράτες να προτείνουν αυτές να παίρνονται με πλειοψηφία αντί για ομοφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «γιατί βλέπουμε ότι κάποιες χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα».
Πως επηρεάζουν οι Τούρκοι ψηφοφόροι
Σε ό,τι αφορά τον τουρκικό παράγοντα ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει ένα κόμμα που οι Τούρκοι ψηφοφόροι δίνουν τις ψήφους τους για να υπάρχει μια πιο φιλοτουρκική πολιτική από την Γερμανία. «Οι Τούρκοι που μένουν εδώ θέλουν η Γερμανία να πάει μπροστά και να δώσει σε αυτούς που ζουν εδώ μια φωνή. Σίγουρα υπάρχουν και οι δεξιοί που υποστηρίζουν τον Ερντογάν αλλά δεν νομίζω ότι παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο γιατί δεν είναι σε ένα κόμμα». Ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Άρμιν Λάσετ όπως και το ευρωσκεπτικιστικό συντηρητικό κόμμα AFD φοβούνται ότι οι Γερμανοί θα ψηφίσουν ακροδεξιά αν έρθουν πολύ περισσότεροι πρόσφυγες στη Γερμανία και προσπαθούν να τα χουν καλά με τον Ερντογάν. «Αντίθετα εμείς στο SPD κριτικάρουμε την Τουρκία και σε περίπτωση που προχωρήσει σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίο της Ελλάδας θα υποστηρίξουμε την Αθήνα».
Σοφία Λεωνιδάκη: Μια Κρητικιά με τους Αριστερούς στη Βρέμη
Γεννημένη στην νότια Γερμανία-κοντά στην Στουτγάρδη με καταγωγή από την Κρήτη η Σοφία Λεωνιδάκη κατεβαίνει για πρώτη φορά υποψήφια βουλευτής με το Die Linke (Αριστερά) στην Μπούντεσταγκ. Έχοντας σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στα πανεπιστήμια της Βρέμης και της Κωνσταντινούπολης ασχολήθηκε από μικρή με την πολιτική. Το 2015 εκλέχτηκε τοπική βουλευτής στο κρατίδιο και από το 2019 είναι πρόεδρος στο γκρουπ των βουλευτών της Αριστεράς στην Βουλή της Βρέμης.
Μην περιμένετε θεαματικές αλλαγές από την αλλαγή ηγεσίας στη Γερμανία
Σχολιάζοντας τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στην Αθήνα οι γερμανικές εκλογές, λίγο πριν μπει στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Βρέμης τονίζει ότι η κρίση αν και δεν πέρασε δεν είναι όπως ήταν το 2010, ούτε και η τρόικα στην Αθήνα έχει πλέον τόσο ενεργό ρόλο. «Οπότε το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα έχει τόσο μεγάλη διαφορά για την στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα. Αν άλλαζε το 2012 η γερμανική κυβέρνηση τότε θα είχε σημαντική διαφορά. Γιατί τα μέτρα που πίεσαν η Μέρκελ με τον Σόιμπλε και οι νεοφιλελεύθεροι να πάρει η Αθήνα, την ίδια στάση αλλά όχι σε αυτό το βαθμό θα ακολουθούσε και το SPD».
Σίγουρα, όπως αναφέρει η 37χρονος υποψήφια βουλευτής των Αριστερών, θα υπάρξουν αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για την Ελλάδα οι σχέσεις μπορεί να είναι προς το καλύτερο όπως και στην Ευρώπη αλλά μην περιμένουμε και θεαματικές αλλαγές ότι θα αλλάξουν 100% τα πράγματα.
Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί η κ. Λεωνιδάκη, ο Σολτς ανήκει στη νεοφιλελεύθερη πτέρυγα του SPD. Δεν θέλει διόγκωση του χρέους, δεν θέλει να ξοδεύει πολλά το κράτος, δηλαδή η ατζέντα δεν είναι διαφορετική 100% στα οικονομικά απ΄ ότι τώρα. «Σε κάθε περίπτωση δεν νομίζω τα πράγματα να γίνουν πιο χάλια απ΄ ότι ήταν με το CDU και την νεοφιλελεύθερη ατζέντα που εφάρμοσαν η οποία έκανε μεγάλη ζημιά στην Ελλάδα».
Η ίδια δείχνει να απολαμβάνει περισσότερο την έντονη πολιτική ατμόσφαιρα που επικρατεί συνήθως στις εκλογές στην Ελλάδα από τους απέραντους μονολόγους που χαρακτηρίζουν την γερμανική προεκλογική εκστρατεία. «Αν δεν υπάρχει καβγάς και ένταση είναι λίγο βαρετό και δεν είναι εύκολο να φανούν οι διαφορές των κομμάτων και των υποψηφίων εύκολα».
Που θα κριθούν οι εκλογές
Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις τονίζει το CDU μέχρι πριν δύο μήνες ήταν πρώτο. «Έκαναν τόσα πολλά λάθη και έχασαν πόντους. Τώρα ο Σολτς δεν είναι πρώτος επειδή είπε τόσα πολλά πράγματα αλλά είναι πρώτος επειδή οι άλλοι κάναν τόσα πολλά λάθη» Το θέμα που συζητήθηκε περισσότερο από όλα ήταν αυτό της οικολογίας και πω θα προστατευθεί το κλίμα. «Και το εκλογικό αποτέλεσμα θα διαμορφώσει και η νέα γενιά ψηφοφόρων που για πρώτη φορά θα προσέλθει στις κάλπες και έχει συζητήσει πάρα πολύ ποιος μπορεί να το προστατεύσει καλύτερα».
Η Γερμανία θα έπρεπε να κάνει πολύ περισσότερα για το μεταναστευτικό στην Ελλάδα
Έχοντας επισκεφτεί την Λέσβο παρατηρεί ότι αυτό που γίνεται στη Μόρια είναι καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων τα οποία ούτε η Ευρώπη προστατεύει. «Δεν είναι σωστό έτσι όπως συμπεριφέρεται η Ευρώπη στην Ελλάδα. Αφήνει μόνη της τόσο την Ελλάδα όσο και τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα δεν είναι τόσο δυναμικό κράτος όσο η Γερμανία. Και η Γερμανία θα έπρεπε να κάνει πολύ περισσότερα από αυτά που έχει κάνει μέχρι τώρα».
Όπως για παράδειγμα με τη συνθήκη του Δουβλίνου αφήνει όλα τα κράτη που είναι στα σύνορα μόνα τους. «Και αυτό είναι ένα σύστημα άρρωστο το οποίο θα έπρεπε να αλλάξει εδώ και χρόνια. Χρειάζεται να χαράξουμε ασφαλής δρόμους για να έρχονται οι πρόσφυγες χωρίς να κινδυνεύουν και αυτό μπορεί να γίνει δίνοντας βίζα όπως η Σουηδία που δίνει άσυλο».
Ο λογαριασμός στους πλούσιους
Αναφερόμενη στο πρόγραμμα των «κόκκινων» τονίζει ότι στόχος τους είναι η ενδυνάμωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, η μείωση της ανεργίας, η εξασφάλιση στέγης, αξιοπρεπών συντάξεων για όλους. Σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος εκτιμά ότι τα έξοδα που μας περιμένουν είναι τεράστια και κάποιος πρέπει να τα πληρώσει. «Και αυτοί που έχουν περισσότερο χρήμα θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους γιατί αλλιώς δεν γίνεται».
Κώστας Κοσμάς: Ένας Πράσινος από την Αθήνα
Ένας 50χρονος νεοελληνιστής από την Αθήνα, ο Κώστας Κοσμάς διεκδικεί την ψήφο των Γερμανών στο Βερολίνο, με το κόμμα των Πρασίνων (Die Grünen), συμμετέχοντας στις δύο από τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (κρατιδιακές εκλογές του Βερολίνου-τοπικό Κοινοβούλιο), οι οποίες διεξάγονται, στις 26 Σεπτεμβρίου την ίδια ημέρα με τις ομοσπονδιακές. Έφυγε από την Αθήνα για να συνεχίσει τις σπουδές του στη Λογοτεχνία στο Βερολίνο το 1996 και τα τελευταία 25 χρόνια ζει στη γερμανική πρωτεύουσα. Εργαζόταν επί δώδεκα χρόνια στο τοπικό παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, ενώ από το 2013 είναι ο συντονιστής του Κέντρου Νέου Ελληνισμού που λειτουργεί στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο.
Πως κυλά η προεκλογική καμπάνια στη Γερμανία
Η προεκλογική περίοδος εδώ στο Βερολίνο είναι πολύ διαφορετική παρατηρεί λίγο πριν σχολάσει από το πανεπιστήμιο και ακολουθήσει τους συνοδοιπόρους του στους Πράσινους για να μοιράσουν φυλλάδια στους πολίτες. Πριν από χρόνια παρακολουθώντας στην τηλεόραση τη βραδιά των ελληνικών εκλογών η Γερμανίδα γυναίκα του νόμισε ότι είχε ανοίξει δύο κανάλια γιατί ο ένας μιλούσε πάνω στον άλλο, θυμάται...
Στη Γερμανία, όπως λέει, δεν γίνεται ο κακός χαμός με τις ντουντούκες, και τις αφίσες. Ασχολείται ο κόσμος καθημερινά αλλά ο τρόπος που διεξάγεται ο προεκλογικός αγώνας υπάρχει μια διαφορά. «Η μορφή του πολιτικού διαλόγου είναι πολύ πιο ήπια και τα επιχειρήματα απευθύνονται λιγότερο στο θυμικό και περισσότερο στη λογική». Όλο το προηγούμενο διάστημα αυτοσυστήνονταν πόρτα-πόρτα στο Βερολίνο και εξηγούσε στους πολίτες την ατζέντα των Πράσινων με τους οποίους κατεβαίνει για πρώτη φορά.
Υπενθυμίζοντας τις πλημμύρες αλλά και τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα το καλοκαίρι εξηγεί ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι αν θα καταφέρει η Γερμανία να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη πολιτική που ακολουθεί στο κλίμα και αυτές οι εκλογές είναι «κλειδί» για το αλλάξει ή όχι αυτή η κλιματική καταστροφή που οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα. «Εμείς οι Πράσινοι θέλουμε να πείσουμε την κοινή γνώμη ότι το βασικό διακύβευμα είναι το περιβάλλον, αλλά το θέμα δεν είναι μόνο οικολογικό είναι και οικονομικό και δημογραφικό, υπενθυμίζοντας τους εκατοντάδες εκατ. ανθρώπους που ξεσπιτώθηκαν λόγω κλιματικής αλλαγής. Για μας το θέμα του περιβάλλοντος δεν είναι η πρασινάδα μόνο. Για μας ορίζει την οικονομία, ορίζει τη σύσταση των πληθυσμών και ορίζει το μέλλον μας».
Ο ρόλος των Τούρκων ψηφοφόρων
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στη Γερμανία από κοντά τα τελευταία 25 χρόνια εκτιμά ότι δεν υπάρχει κάποια σαφή πολιτική που ακολουθούν οι Γερμανοί τουρκικής καταγωγής. Εξάλλου, όπως λέει, υπάρχουν πάρα πολλά μέλη που είναι τουρκικής και κουρδικής καταγωγής τόσο στο κόμμα του όσο και στο SPD και Die Linke. «Υπάρχουν βέβαια και οι υπερσυντηρητικοί τουρκικής καταγωγής που υποστηρίζουν τον Ερντογάν αλλά κατά κανόνα δεν ψηφίζουν στις εκλογές».
Οι Πράσινοι στήριξαν την Ελλάδα και στην οικονομική και στην προσφυγική κρίση
Αν βγουν ισχυροί οι Πράσινοι από τις εκλογές θα έχει βγει ισχυρό ένα κόμμα που θα έχει σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, τονίζει. «Το κόμμα μας είχε μια σαφώς θετική στάση υπέρ της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης αλλά και κατά την περίοδο της προσφυγικής κρίσης. Το κίνητρο δεν είναι ο φιλελληνισμός αλλά η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Οι Πράσινοι είμαστε ένα κόμμα που βάζουμε μπροστά την αλληλεγγύη στις ευρωπαϊκές χώρες και όχι τα συμφέροντα της Γερμανίας». Και προτρέπει να θυμηθούμε τη στάση των Χριστιανοδημοκρατών και στις δύο προηγούμενες κρίσεις σημειώνοντας ότι από πολλούς χαρακτηρίστηκε ανθελληνική. «Και από όσο ξέρω οι Πράσινοι και οι Αριστεροί είναι τα μόνα κόμματα που ζητούν την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από τους πρόσφυγες σε δήμους και κοινότητες της Γερμανίας όπου είναι ευπρόσδεκτοι οι άνθρωποι που ζητούν άσυλο».
Εκτός γερμανικής κουλτούρας τα ρουσφέτια πολιτικών σε ψηφοφόρους-Υπάρχουν όμως λόμπι
Μιλώντας για την συμπεριφορά των Γερμανών ψηφοφόρων τονίζει ότι είναι εκτός γερμανικής κουλτούρας τα ρουσφέτια. «Το φακελάκι δεν έχει την έκταση που έχει στην Ελλάδα. Ποτέ δεν θα έρθει κάποιος να σου δώσει φακελάκι για να προχωρήσει η δουλειά σου στην πολεοδομία πιο γρήγορα ή να πάρεις δίπλωμα οδήγησης. Αυτό είναι αδιανόητο. Όμως διαφθορά υπάρχει παντού. Και φυσικά υπάρχουν λόμπι που δουλεύουν στην Μπούντεσταγκ και συνεργάζονται με τους πολιτικούς και πρόκειται για μπίζνες εκατομμύριών. Αλλά δεν είναι στη λογική του πολίτη να ζητήσει ρουσφέτι».
Προκαλεί εκ νέου η Άγκυρα - Πώς διαβάζει η Αθήνα τις τουρκικές κινήσεις
Τα μηνύματα Τσίπρα από τη ΔΕΘ: Η μεσαία τάξη, οι εκλογές και «ο ήλιος που θα ανατείλει»
Λίγο πριν το φινάλε του καλοκαιριού: Η τελευταία απόδραση στην ωραιότερη παραλία της Αττικής
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr